Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Turanjci proslavili Gospu od Karmela

17.07.2016. 22:00
Turanjci proslavili Gospu od Karmela


Zdravo djevo mora, pozdravio je propovjednik na euharistijskom slavlju na blagdan Gospe od Karmela, nebeske zaštitnice Turnja, održanom u punom dvorištu crkve i prilaznim ulicama. Više tisuća vjernika iz Turnja, okolnih naselja i cijele Zadarske nadbiskupije, pohodilo je u subotu navečer župnu crkvu.
– Jedna od glavnih karakteristika karmelske duhovnosti je nazočnost Blažene Djevice Marije u našem životu, kazala je župljanka Marija Tot ističući pritom kako je Gospa Karmelska u Turnju fešta od davnina.
Središnja proslava svetkovine Gospe Karmelske počela je svečanim misnim slavljem u dvorištu ispred crkve u 19 sati. Ondje je u zajedništvu sa župnikom don Marinkom Duvnjakom, subraćom svećenicima kao i brojnim vjerničkim pukom veličanstvenu svečanu misu predvodio mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije. Nakon poslanica koju su nagovijestili supružnici Budanović, Kristina i Branimir, te evanđelja, mons. Ivan je u propovijedi istaknuo kako nitko tako vjerno ne čuva Turanj, ali i hrvatski narod kao Majka Marija.
– Majka Božja nije neki lik iz drugih vremena, nego je ona živa osoba koja se nalazi u Božjoj sadašnjosti. U Mariji se očituje poslanje Stvoritelja, da otkupi cijeloga čovjeka, i dušu i tijelo, i da ga obnovim, naglasio je mons. Ćurić.
Nakon mise, s Gospinim kipom u pratnji crkvenih barjaka i križa, vjerničko se mnoštvo, pjevajući marijanske pjesme, u kilometarskoj koloni uputilo u ophod ulicama svog mjesta. Pod budnim okom Milorada Bezinovića Remete, križ je nosio Marin Žunić, a barjake Matej Bausović, Vice Matković, Slobodan Budanović, Mate Santini i Ivan Santini. Kip su nosili Božidar Vidas, Josip Bepo Kadija, Marko Santini i Bepo Dušković.