Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Fantela i Marenić deveti, Dancima ipak zlato

Autor:

17.08.2008. 22:00
Fantela i Marenić deveti, Dancima ipak zlato


Hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su deveto mjesto na Olimpijskim igrama u klasi 470, dok je zlatna medalja pripala Australcima Nathanu Wilmotu i Malcolmu Pageu.
Fantela i Marenić su u finalnom plovu zauzeli osmo mjesto, te ukupno devetu poziciju sa 107 kaznenih bodova. Pobjednička australska posada slavila je sa 44 kaznena boda ispred Britanaca Nicka Rogersa i Joea Glafielda (75), dok su broncu osvojili Francuzi Nicolas Charbonnier i Olivier Bausset (78).
Kod djevojaka u klasi 470 zlato je pripalo Australkama Elise Rechichi i Tessi Parkinson. Drugo mjesto osvojile su Nizozemke Marcelien de Koning i Lobke Berkhout, dok je bronca otišla Brazilkama Fernandi Oliveiri i Isabeli Swan.
Poznati su i osvajači zlatnog odličja u klasi 49-er, a to su ipak Danci Jonas Warrer i Martin Kirketerp. Regatni odbor na koncu nije prihvatio prigovor Španjolaca koji su se na koncu morali zadovoljiti drugim mjestom. Iza španjolske posade Iker Lizarduy de Martinez – Xabier Fernandez, plasirali su se Nijemci Jan Peter Peckolt i Hannesu Peckolt. Dancima se jučer slomio jarbol uoči finalnog plova, pa su posudili brod od hrvatske posade Kostov/Cupać. Danci su potom brzinski uletjeli u marinu startavši svega nekoliko sekundi unutar zadanog ograničenja za start. Na koncu su bili sedmi što im je bilo dovoljno za zlatnu medalju. Međutim, s obzirom da nisu prijavili promjenu opreme, koja podliježe određenim pravilima premjeravanja, konačnu odluku o njihovom plasmanu i podijeli medalja donio je međunarodni sudački žiri.
POREDAK
1. Nathan Wilmot/Malcolm Page (Aus) 44 2. Nick Rogers/Joe Glanfield (VB) 75 3. Nicolas Charbonnier/Olivier Bausset (Fra) 78 4. Sven Coster/Kalle Coster (Niz) 78 5. Onan Barreiros/Aaron Sarmiento (Špa) 87 6. Gabrio Zandona/Andrea Trani (Ita) 91 7. Tetsuya Matsunaga/Taro Ueno (Jap) 97 8. Alvaro Marinho/Miguel Nunes (Por) 102 9. Šime Fantela/Igor Marenić (HRV) 10710. Javier Conte/Juan Maria Fuente (Arg) 110