Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kroatisti na mjestu stvaranja jezika i kulture

Autor:

17.08.2008. 22:00
Kroatisti na mjestu stvaranja jezika i kulture

Foto: Vedran SITNICA



Broj kroatistika na svjetskim sveučilištima nas obvezuje da poznavatelje našeg jezika i kulture dovedemo ovdje gdje se ona stvarala. Polaznici škole pokazuju interes za naš jezik i kulturu te su njihovi najbolji promotori u svijetu, rekla je pročelnica Odjela za kroatistiku i slavistiku Divna Mrdeža-Antonina
Prva Međunarodna ljetna škola hrvatskog jezika i kulture “Zoranićeva arkadija” započela je s radom jučer na Sveučilištu u Zadru. Školu organizira Odjel za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru, a polazi je jedanaest polaznika iz Rusije, Mađarske, Češke, Italije, Švicarske i Kanade, koji su najvećim dijelom studenti kroatistike. Škola će trajati do 31. kolovoza.
– Ovo nije tečaj hrvatskoga jezika, već puno zahtjevniji posao koji uz tečaj podrazumijeva i rad u okviru tematskih znanstvenih cjelina. Mi ćemo se ovdje predstaviti s temama identiteta, temama Hrvatske, hrvatskog jezika i Mediterana, rekla je pročelnica Odjela za kroatistiku i slavistiku Divna Mrdeža-Antonina.
Pročelnica je naglasila kako broj kroatistika na svjetskim sveučilištima obvezuje da poznavatelje našeg jezika i kulture dovedemo ovdje gdje se ona stvarala. Polaznici škole pokazuju interes za naš jezik i kulturu te su njihovi najbolji promotori u svijetu.
U okviru ljetne škole održat će se tečaj od pet sati hrvatskoga jezika, predavanja iz već spomenutih tema, te gastro i glazbene radionice. Organizatori razmišljaju o organiziranju dodatnih termina zato što neki zainteresirani kandidati nisu uspjeli pohađati školu u ovom terminu.
Prva Međunarodna ljetna škola oslanja se na tradiciju Sveučilišta u Zadru, najstarijeg sveučilišta na istočnoj obali Jadrana, osnovanog 1936. godine, kao i na 20-godišnje djelovanje slavističke škole u Zadru, čiji je najpoznatiji voditelj bio Mladen Kuzmanović. Slavistička škola u Zadru djelovala je do početka Domovinskog rata, a onda je preseljena u Dubrovnik, kazala je Divna Mrdeža-Antonina.
 


Kolega stipendirao studenticu
Gradonačelnik Zadra Živko Kolega stipendirao je polaznicu Zoranićeve arkadije, Szabinu Balogh iz Šoprona u Mađarskoj sa Sveučilišta u Savarii.
Szabini Balogh su materinji jezici hrvatski i mađarski, članica je Hrvatskog kulturnog društva u kojem je vrlo aktivna te vodi i pjevački zbor u Undi i Čepregu, selima gdje žive gradišćanski Hrvati.