Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Na pravoslavnom groblju vandali oštetili šest grobnica

17.08.2010. 22:00
Na pravoslavnom groblju vandali oštetili šest grobnica


Šest nadgrobnih spomenika oštećeno je na pravoslavnom groblju u Benkovcu. Policija zasad ne zna kako je došlo do oštećenja, a u tijeku je poduzimanje očevida i traganje za mogućim počiniteljem.
Šest nadgrobnih spomenika oštećeno je na pravoslavnom groblju kod crkve Sv. Jovana Krstitelja u ulici Kralja Dmitra Zvonimira u Benkovcu. Policija je dojavu o oskvrnuću grobnih spomenika zaprimila u utorak navečer, a nakon što je u srijedu ujutro obavljen policijski očevid intenzivno se traga za nepoznatim počiniteljima koje se sumnjiči za kazneno djelo povrede mira pokojnika.
– Jedan mještanin mi se požalio da mu je oštećen spomenik na obiteljskoj grobnici, a kasnije smo primijetili da to nije jedini, odnosno da je oštećeno ukupno šest grobova. Tko i zašto je to učinio ne znamo, a pretpostavljamo da je to učinjeno u vremenu od 14. do 17. kolovoza – kaže pravoslavni svećenik Ljubomir Crnokrak navodeći kako se prema odabiru grobnica ne može pronaći ništa zajedničko što bi moglo biti motiv za razbijanje. Dodaje kako je riječ o pet starih, stoljetnih grobnica i jednoj novijoj.
– Jedan vlasnik grobnice stanuje u Zadru, nekoliko ih je tu u Benkovcu, a neki žive u inozemstvu, no očito je da je taj koji je to počinio znao što radi jer je oštetio grobove koji su najudaljeniji od prometnice, pa tako i od pogleda slučajnih prolaznika – kaže svećenik dodajući kako inače na benkovačkom području nema međunacionalnih tenzija, a pojedinačne incidente, kao što je onaj od 12. kolovoza u mjestu Lišane Tinjske gdje su trojica mladića iz automobila jajima gađala skupinu mještana, pripisuje tek većem broju ljudi na tom području tijekom ljetnih mjeseci i pojedinačnim ispadima.
Branko Kutija, benkovački gradonačelnik i saborski zastupnik iz redova HDZ-a, odmah je u srijedu ujutro obišao groblje gdje je razgovarao s pravoslavnim svećenikom i uvjerio se u devastaciju.
– Mogu samo osuditi taj vandalski čin. Nema se što drugo tu kazati. Zaista ne znam što to čovjeku treba biti u glavi da ide na groblje prevrtati spomenike – kaže Kutija ističući kako ovdje nije riječ o nacionalnom sukobu već o pojedinačnom slučaju i vandalskom činu.


 DJECA KRALA VAZE S GROBLJA


Prije dvije i pol godine policija je na istom groblju intervenirala zbog krađe kamenih vaza s grobova. Nedugo potom, počinitelji su pronađeni, a pokazalo se kako je riječ o skupini maloljetnika i djece.