Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nomadska akademija u Zadru i na otocima

17.08.2010. 22:00
Nomadska akademija u Zadru i na otocima


Program koji počinje u ponedjeljak 23. kolovoza sastankom skupine za planiranje Nomadskog sveučilišta u Rektoratu, u podne, predstavio je Josip Zanki. Riječ je o nizu cjelodnevnih događanja u kojima će sudionici upoznati s lokalnom kulturom, a domaći s kulturnim gibanjima u svijetu
Na konferenciji za novinare danas je predstavljen projekt “Ono drugo more” – sjećanja, identitet i archipelogos u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja. Projekt su predstavili prof. dr. Robert Bacalja i akademski slikar Josip Zanki. Riječ je o projektu koji predstavlja svojevrsnu “nomadsku akademiju”, NUrope u kojemu će oaza Zadar ove godine, od 23. do 27. kolovoza biti stjecište profesora, intelektualaca, umjetnika, umjetničkih managera i studenata iz čitave Europe. Organizatori očekuju više od pedeset sudionika. Projekt su osnovali Fundacija Pistoletto, Europska akademija kulture i ABO Academy University iz finskog grada Turkua.
– Ovaj program se ostvaruje u dijalogu s onim što je zatečeno i onoga što donose profesori iz Turkua ili nekih drugih središta. Mi smo ovdje predložili program s nazivom “memories, identities, archipelago” i stavili smo pritom pečat na zadarsko otočje jer slijedeću godinu će Turku opet biti glavni grad kulture Europe, zajedno s dva druga grada i tu će biti uključen sadržaj upravo s njihovog arhipelaga, činilo nam se da bi nam njihovo znanje moglo pomoći u revitalizaciji naših otoka. S druge strane, konkretan program Sveučilišta u Zadru je i naš Arhipellogos pa smo sadržaj tog sveučilišnog programa uključili u projekt, kazao je okupljenima Robert Bacalja.
Program koji počinje u ponedjeljak 23. kolovoza sastankom skupine za planiranje Nomadskog sveučilišta u Rektoratu, u podne, predstavio je Josip Zanki. Riječ je o nizu cjelodnevnih događanja u kojima će sudionici upoznati s lokalnom kulturom, a domaći s kulturnim gibanjima u svijetu. Program predstavljanja Zadra sadržavat će susrete s dogradonačelnikom Draženom Grgurevićem, arheologom Draženom Maršićem, Nenadom Pepićem kao predstavnikom urbane kulture i Karmen Travirka koja će sudionike upoznati s poviješću i umjetnošću. Sudionike će primiti i zadarski župan Stipe Zrilić.
Zanki je posebno izdvojio predavanja Vjerana Katunarića, “Nacionalna povijest i divergentne priče”, Raymonda Sanera “REpublika Rijeka – d’Annunzio et al.”, Vladimira Gudca “Susak” i Marka Gisbournea “Umjetnost, religija i politika identiteta”. Bit će prikazani filmovi “Dan pod Suncem”, Vlade Zrnića i video prezentacija “K 13”, Zlatka Kopljara, a predviđena je, između ostalog i panel rasprava “Umjetnost, kultura i mediji u Hrvatskoj dvadesetog stoljeća”. Sva predavanja će se održati na engleskom jeziku.
Sudionici će otići i u NP Kornati gdje je predviđena “Radionica ideja” s ključnim pojmovima: tenzije između kulturnog nasljeđa i turizma, baština i uspomene danas i odnosi između kulture i ekonomije. Na Kornatima će se održati i predavanja Otok Pag: baština, tvornica soli, ovčji sir te Otok Škarda: izolacija i utopija koja će održati prorektor Vladimir Skračić, Ante Bričić i Ante Mihić.
Ovaj projekt je posebno pomogla Zadarska županija te niz sponzora, svi sudionici sami plaćaju kotizaciju od 150 eura. Svakako vrijedi napomenuti da su se mnogi svjetska predavači za ovu prigodu odrekli svojih autorskih honorara što je dodatno pomoglo da se Zadar uključi u ove aktualne nomadsko sveučilišne, europske tokove.