Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svi ispod dosadašnjih rezultata, zadovoljna jedino Marcela Marić

17.08.2010. 22:00
Svi ispod dosadašnjih rezultata, zadovoljna jedino Marcela Marić


S obzirom da ima tek 14 godina Marcelino 20. mjesto u konkurenciji 23 skakačice na 3 m možda je i najvrjedniji rezultat
Šime Perić, Marcela Marić (Zadar) i Nikolina Tokić (Arno) prošli tjedan nastupili su u Budimpešti na Europskom prvenstvu u skokovima u vodu. Zadarski skakači bili su i jedini hrvatski predstavnici na EP-u i u Mađarsku su ispraćeni s nadom u što bolji rezultat. Ulazak u makar jedno finale (12 najboljih) bio bi vrhunski doseg, no zadarski je trojac ostao daleko od borbe s najboljima. U četiri discipline Perić, Marić i Tokić zapeli su u kvalifikacijama.
S obzirom da ima tek 14 godina Marcelino 20. mjesto u konkurenciji 23 skakačice na 3 m možda je i najvrjedniji rezultat.
– U najavi smo isticali da je velika stvar što će Marcela uopće nastupiti na Europskom prvenstvu. Njen bodovni učinak i 20. mjesto nisu vrhunski rezultat, tim više što je ona do sada pokazivala da može mnogo bolje. Na prvom skoku tresle su joj se ruke od treme tako da u konačnici za nju možemo reći da je najvažnije što je osjetila jedno ovakvo natjecanje – kaže Marko Sutlović, trener KSV Zadar. Nakon dva velika natjecanja (juniorsko i seniorsko EP) Marcelu početkom rujna još očekuje Svjetsko juniorsko prvenstvo u SAD-u. Budući da je bazen na Višnjiku trenutačno zatvoren Marcela će se za to natjecanje pripremati u Zagrebu.
Perić skroman
Kad je riječ o Šimi Periću (29), aktualnom četverostrukom prvaku Hrvatske, njegovi nastupi na EP-u bili su ispod očekivanja. Posebno kad je riječ o 1 m na kojem je bio 29. od 31. konkurenta u kvalifikacijama.
– Šime je podbacio na 1 m. Bez obzira na sve poteškoće koje su ga pratile na pripremama to je ipak bio preskroman rezultat – smatra Sutlović
Dojam je Perić donekle popravio na 3 m gdje je od 31 skakača bio 24.
– Bio je to prosječan rezultat, premda je mogao je i bolje. Naša su očekivanja bila da bi su njegove mogućnosti negdje oko 15. mjesta. Žao nam je zbog tih rezultata, tim više što je na treninzima u Budimpešti Perić skakao mnogo bolje od onoga što je pokazao u kvalifikacijama – zaključuje Sutlović dojam o Periću.
Kako bilo, Šime je u laganom padu forme koja na vrhuncu bila u olimpijskoj 2008. godine kada je bio sasvim izgledan Šimi plasman u Peking. Sutlović je nedavno rekao kako opcija Perić u Londonu 2012. nije toliko nerealna, no “prava prilika za nastup na olimpijskim igrama ipak je propuštena u Pekingu”. Već ove sezone Perić je dio svojih klupskih obveza popunjavao i ulozi trenera, a hoće li s tom praksom nastaviti i sljedeće sezone još nije poznato. U Hrvatskoj Perić godinama nema pravu konkurenciju, ali za značajniji uspjeh na međunarodnoj sceni treba više od prikazanog u Budimpešti.
Tokić pretposljednja
Poput Marcela Marić i 20-godišnja Nikolina Tokić bila je debitantica na EP-u. Njeno pretposljednje (26.) mjesto u kvalifikacijama na 1 m ispod je mogućnosti ove kanadske Hrvatice.
– EP je za Nikolinu bilo uspješno utoliko što je prvi put nastupila pod hrvatskom zastavom na jednom velikom natjecanju. Na Prvenstvu Hrvatske na 1 m bila je mnogo bolja od onoga što je pokazala u Budimpešti. Njen učinak na EP-u nije zadovoljavajući kad gledamo isključivo rezultat, iako je najvažnije da je led probijen, što znači da bi joj na sljedećim nastupima trebalo biti lakše – procjenjuje Arno Longin, trener KSV Arno, čija je Nikolina članica. Longin ima i djelomično objašnjenje neuvjerljivog Nikolininog nastupa.
– Iako bi se nakon pretposljednjeg mjesta u kvalifikacijama to moglo shvatiti kao određeni alibi, vrijeme je da s našim skakačima na natjecanja putuju i njihovi treneri, a ne izbornici. Ne kažem da bi Nikolina bolje skakala da sam ja bio s njom, ali ubuduće bi trebalo kao pravilo uvesti da na natjecanja putuju i treneri – podvukao je Longin za čiji je klub sezona završila. Tokić je u ponedjeljak krenula kući u Kanadu gdje nastavlja trenirati. Njena želja za plasmanom na Olimpijske igre u London i dalje je aktualna, premda joj učinak u Budimpešti u tim ambicijama nikako ne ide na ruku.