Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Već 47 godina Helenu ništa ne može razdvojiti od Tkona

17.08.2011. 22:00
Već 47 godina Helenu ništa  ne  može razdvojiti  od Tkona


Tu su prvenstveno gostoljubivi ljudi, susretljivi otočani, boduli otvorenog srca ali i šetnice, mir, tišina, čisto more, nadnaravna ljepota. Jednom riječju blaženstvo, istinski raj na Zemlji, u jednom će dahu uvijek ozarena lica Helene Gorzalka


Ljetovati u jednom  te istom mjestu čak 47 ljeta  zaredom je hvalevrijedan  podvig vrijedan Guinnessove  knjige rekorda. Zaljubljena u  ljude, otok Pašman i Tkon  ovaj svojevrsni rekord je ostvarila vitalna 77-godišnja  Helene Gorzalka iz Njemačke koja je svoje neraskidivo prijateljstvo s Tkonom  i njezinim domaćinima obitelji Mušćet započela, vjerovali ili ne, još daleke 1965.  godine.
Da ne bi bilo samo rekla-kazala za ovu turističku  ljubav prema Tkonu postoji i  pisani trag u turističkoj Knjizi  gostiju Tkona gdje se navodi  njeno ime i ime sad, nažalost,  pokojnog supruga Fritza.
– Tu su prvenstveno gostoljubivi ljudi, susretljivi  otočani, boduli otvorenog  srca ali i šetnice, mir, tišina,  čisto more, nadnaravna ljepota. Jednom riječju blaženstvo, istinski raj na Zemlji, u  jednom će dahu uvijek ozarena lica Helene Gorzalka.
– Između mene i moje obitelji i domaćina Marka i Nikole Mušćeta više nije poznanstvo već istinsko prijateljstvo. Kod njih se ne osjećam  kao turist već kao član obitelji. To nije više odnos iznajmljivača i gosta, to je jedna obitelj. Svaku godinu  dođem i veselim se tome.  Tkon i otok Pašman su doista  kao moja druga domovina, s  vidnim osjećajima govori gospođa Helene iz Baden-Badena, grada u pokrajini Baden Wuerttemberg, nedaleko  od državne granice s Francuskom.
Gospođa Helene Gorzalka  je rođena u mjestu Tovarišće  u Vojvodini odakle je s navršenih 11 godina u ratnom  vihoru Drugog svjetskog rata  1944. godine zajedno s roditeljima odselila u Njemačku. Izvrsno govori hrvatski jezik.
– Eto s obzirom da sam imala samo 11 godina kada sam  otišla iz svoga sela, solidno  govorim hrvatski jezik. Cijelu  godinu ne služim se njime, ali  evo kada dođem na ljetovanje  u moj Tkon imam prigodu  usavršavati ga u druženju s  mojim domaćinima i prijateljima Mušćetima. Jučer sam rekla da kada dođu novinari i  načelnik Općine Tkon, da  neću ništa znati i da ću sve  zaboraviti, sa smiješkom će  Gorzalka. Razgovarati hrvatskim jezikom s ovom “dobričinom od gospoje” nesvakidašnji je događaj neopisive  ugode.
Načelnik Općine Tkon u  pratnji Adriane Benčić iz Turističke zajednice Općine  Tkon posjetio je dugogodišnju gošću Tkona iz Njemačke uručivši joj za gotovo  polustoljetnu vjernost prigodni dar.
– Još davnih šezdesetih kad  se turizam počeo razvijati u  našim krajevima gospođa Helene Gorzalka došla je u naš  Tkon. Boravila je u sobama  gospodina Mušćet Nikole, a  danas njegovog sina Marka.  Malo je živih osoba od strane  gostiju koje su kontinuirano  dolazile na jedno mjesto i koje bi mogle posvjedočiti kako  se razvijao turizam i samo  mjesto kao gospođa Helene  Gorzalka, ponosno će načelnik Katičin.