Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zbog uboda ose belgijskog avanturista na Paklenici spašavao HGSS

17.08.2011. 22:00
Zbog uboda ose belgijskog avanturista na Paklenici spašavao HGSS


Belgijanac je sa svojim prijateljima nedaleko planinarskog doma Paklenica stao na kratku pauzu, zagrizao sendvič, a s njim i osu koja ga je ubola u nepce. Zbog straha od moguće alergijske reakcije odmah je pozvao upomoć HGSS


Zadarski gorski  spasitelji u utorak su oko  13.20 sati zaprimili neuobičajeni poziv upomoć iz Nacionalnog parka Paklenica.  Njima je naime dojavljeno da  njihovu pomoć pri silasku s  ove atraktivne planinske destinacije treba 45-godišnji Belgijanac i to zbog alergijske  reakcije na ubod ose. 
– Čim smo zaprimili poziv  prema planinarskom domu u  Paklenici gdje se muškarac  nalazio, hitno smo uputili četveročlanu ekipu za spašavanje  s obzirom na to da u takvim  situacijama postoji opasnost  od pojave anafilaktičkog šoka  i otekline u usnoj šupljini. No  srećom sve je prošlo bez komplikacija. Naša intervencija,  odnosno neka veća pomoć  muškarcu ipak nije bila potrebna – kazao je tajnik HGSS  Zadar, Davor Divković, dodavši kako su spasitelji na  koncu samo pomogli Belgijancu da se spusti do parkirališta  na samom ulazu u Nacionalni  park. Tamo ga je, kazao je  Divković, dočekao lijčnički  tim Hitne medicinske pomoći  koji su ga potom prevezli u  zadarsku Opću bolnicu.
Belgijski avanturist je, kako  doznajemo, sa svojim prijateljima nedaleko planinarskog  doma Paklenica stao na kratku pauzu. Predah je iskoristio  za okrijepljenje sendvičem, no  zajedno sa sendvičem zagrizao je i osu koja ga je ubola u  nepce. Zbog straha od moguće alergijske reakcije odmah je pozvao pomoć, nakon  čega se s prijateljima uputio  prema kanjonu Velike Paklenice.
Na putu, na predjelu zvanom Lugarnice, do njega su  stigli gorski spasitelji iz HGSS  stanica Zagreb, Ogulin i Zadar koji su ga liječnicima predali u 14.55 sati.