Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ŠOKANTNO OTKRIĆE Susjedi su monstruoznog oca prijavljivali policiji, Centru, gradskom pročelniku…

17.08.2016. 22:00
ŠOKANTNO OTKRIĆE Susjedi su monstruoznog oca prijavljivali policiji, Centru, gradskom pročelniku…


Dan nakon objave priče o monstruoznom ocu koji je godinama zlostavljao cijelu obitelj i silovao kćer koja mu je rodila dijete, našoj redakciji javilo se više osoba s optužbama na račun svih nadležnih zadarskih institucija.
– Postoje zapisnici i evidencije u policiji i na Prekršajnom sudu o njegovu ponašanju i pustim prijavama otkako su uselili u stan. Nije to od jučer! To traje godinama! Život u njihovom susjedstvu bio je noćna mora o kojoj bi se knjige mogle napisati. Žao mi je, a ujedno me i strašno ljuti to što sada, kad je monstrum stavljen tamo gdje mu je mjesto, svi se nešto “peru”. Ispada da su svi radili svoj posao i ništa nisu znali! To naprosto nije istina. Da su oni zaista svi odradili ono što su trebali, ovaj slučaj odavno bi se otkrio, a puno osoba bilo bi pošteđeno boli, patnje i problema raznih vrsta, kaže nam jedna od susjeda ove obitelji dodajući kako od samog početka nije bilo sluha za iznalaženje rješenja. Žena ističe da su susjedi ovog nasilnika prijavljivali, ne samo zbog buke koja je dolazila iz njihova stana, već i zbog terora i prijetnji njima i njihovoj djeci. Policajci su, kaže, dolazili i činovnički odrađivali posao, a jednako i ostale institucije.
– Ponekad je sve završavalo samo na usmenoj opomeni, a ponekad su to odradili tako da su susjede koji su nasilnika prijavili stavili u isti koš s njim te ispisali i njima prekršajnu prijavu za narušavanje javnog reda i mira. Poslije su i oni morali na sud. Upravo zbog toga, mnogi su s vremenom digli ruke od svega, a neki se čak i odselili, govori nam ova Zadranka, a druga koja je i sama imala neugodno iskustvo s nasilnikom to i potvrđuje.
– Jednom sam prilikom osobno rekla policajcu da tu nije u pitanju samo obiteljsko nasilje, ali očito ga to nije posebno dirnulo. Osobno sam odlazila u Centar za socijalnu skrb i razgovarala s tadašnjim ravnateljem Tomislavom Orovićem. Kasnije je i moja sestra odlazila tamo, dok je Centar vodila Danijela Jadrijev. Slijegali su ramenima i govorili da su oni napravili sve što je bilo u njihovoj moći. Nisu! Za mene su oni sukrivci, a nije normalno ni da se tu djecu barem sada ne odvoji od majke. Neshvatlljivo je da ona nije znala što se događa i da na njoj ne leži krivnja za sve što su ta djeca proživjela, ogorčeno izjavljuje bivša susjeda ove obitelji, prozivajući ujedno i pročelnika gradskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Marija Pešuta, da nije vodio dovoljno brige o obitelji kojoj je Grad Zadar dao stan na korištenje.
– Mi smo toj obitelji dali stan na korištenje jer su udovoljavali uvjetima. Osobno sam upoznao tog čovjeka i mogu reći da je bio odbojan i neugodan, vidjelo se da ima nekih problema, ali to nije moja ingerencija. Na razini ćakula do mene je došla priča o njegovu ponašanju i čudnom odnosu s kćeri, što je domena Centra za socijalnu skrb, a ne moja, ističe Pešut.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU