Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Australiji 38 godina čuvala recept za najbolji zatonski brudet

17.08.2016. 22:00
U Australiji 38 godina čuvala recept za najbolji zatonski brudet


Nedavno utemeljeno Društvo rekreacije i sporta Sv. Nikola, s predsjednicom Vesnom Pavlović i dopredsjednikom Brunom Šparom, te uz pomoć brojnih suradnika i financijsku potporu zatonske Turističke zajednice organiziralo je početkom ovog tjedna prvu Ribarsku noć. Zatonjani su sa svojim gostima feštali u zaseoku Vrulja, smještenom na obalnom dijelu na između Jaza i glavnog porta.
Osim zabavnog štiha, Ribarska noć imala je i natjecateljski dio, jer je uz već uobičajeno pečenje srdela, lignji, dagnji i sličnog, upriličena zanimljiva brudetijada, u kojoj su se okušale zatonske domaćice. Sav prihod od prodanih ribljih porcija uplatit će se za obnovu vodotornja u Vukovaru.
U uži izbor pri pripremanju brudeta sastavljenog od više ribljih vrsta ušle su četiri natjecateljke, Grozdana Peša, Žarka Peša, Milka Raspović i Tihoslava Peroš, a sa njima i pomoćna kuharica Erika Patrk. Kada je sve bilo “parićano”, na scenu je stupilo četveročlano ocjenjivačko povjerenstvo. Drago Vukšević, Drago Skukan, Ljubica Peša i Branko Peša pomno su sve kušavali, mirisali i razgledavali pripremljene brudete, da bi na kraju obznanili kako je brudet Grozdane Peše najukusniji i zatonski najizvorniji. Pobjednicu su organizatori nagradili prigodnim poklonima, a njezinoj radosti nije bilo kraja.
– Osvajanje prvog mjesta ugodno me iznenadilo i razveselilo. Tim više što sam sa svojim suprugom Brankom i našim sinom Michelom proživjela 38 godina u dalekoj Australiji, od kuda smo se nedavno vratili u naš rodni Zaton. Kao fetiva Zatonka također sam i u Australiji često pripremala riblje obroke za obitelj ali, vjerujte, nigdje u svijetu nema ovako čistog mora i zdrave i ukusne ribe kao kod nas u Hrvatskoj. Recept mog brudeta vama mogu kazati, ali od mojih Zatonki ga moram kriti, jer bit će još ovakvih natjecanja i fešta, u šali će gospođa Grozdana.