Na Prisnac festu u Benkovcu očekuje se veliki broj izlagača i posjetitelja

Slika korisnika valentinam
Vratiti se tradiciji
Budući se u Benkovcu izlažu isključivo već na vlastitom domaćinstvu spremljeni prisnaci, KUD Branimir je jedini koji to izvodi na samoj manifestaciji, te posjetitelji mogu pratiti kompletan proces od prigotovljavanja do pečenog proizvoda, guštati u atmosferi gotovo domaćeg ognjišta u iščekivanju slasnog komada, a ujedno naučiti ga pripremiti ili samo obnoviti nekad davno naučeno
IZVORNO - Prisnac se peče bez lima-pladnja, direktno ispod peke kako su ga pripremali stari

U subotu će se u Benkovcu održati manifestacija Prisnac fest 2017. S oduševljenjem i velikom nadom očekujemo da se neće ponoviti fijasko kao što je bio slučaj s manifestacijom Festival luka Zadarske županije koji je održan prije nepuna dva tjedna, također u Benkovcu. Žalosno je što "Organizator" i jedne i druge manifestacije ne vidi nikakve propuste u organizaciji, dapače više je nego ogorčen na autora teksta.

Istina boli, stara je stvar i treba je staviti pod tepih. Lakše je ići utabanim stazama, poput slona, ali zna se kamo slon ide stoga, ipak je bolje i pametnije krčiti ili barem nadgrađivati ako se već ne može iz temelja graditi.

Krenulo iz Zelengrada

A, priču o prisnacu upravo je "krčenjem" započeo prije sedam godina Ivica Mitrović, član Zavičajnog kluba "Janko Mitrović" iz  Zelengrada. Uz svekoliku pomoć Poljoprivredne savjetodavne službe iz Benkovca organizirana je i prva manifestacija Prisnac festa 2010. u Zelengradu.

Koliko je bila dobro organizirana i po broju sudionika i posjetitelja već te prve godine razvidno je po tome što je manifestacija Prisnac fest Zelengrad osvojila drugu, to jest srebrnu  povelju Suncokreta ruralnog  turizma Hrvatske u kategoriji  tradicionalna gastronomija u  konkurenciji projekata iz četrnaest županija. Manifestacija je upotpunoma opravdala cilj i zadaću, a to je aktiviranje svih zainteresiranih za očuvanje tradicijske gastronomske baštine sela Bukovice promocijom pripreme tamošnjih tradicionalnih jela te upoznavanje građana  Zadarske županije, a i šire s kulturom  življenja i gastronomskom baštinom  Bukovice. Osnovni moto ideje bio je da se oživi svijest domicilnog stanovništva o proizvodnji prepoznatljivih, izvornih, tradicionalnih proizvoda.

Nastavak u Benkovcu

Inspirirana manifestacijom u Zelengradu već slijedeću godinu ( 2011.) Turistička zajednica Grada Benkovca također organizira Gastro festival Benkovački prisnac. Veoma uspješan i po broju natjecateljskih ekipa i posjetitelja nadvisio je Zelengrad i slijedeće su tri godine bile veoma dobre. Poticaj za sudjelovanje brojnih ekipa i pojedinaca bio je izbor najboljeg prisnaca koji bi osvojio prvo mjesto i najveću novčanu nagradu, potom drugo i treće mjesto.

Posljednje tri godine održavanja manifestacije organizator je odustao od izbora najboljeg prisnaca, uz obrazloženje da bi poticaj trebao biti prodaja prisnaca i proizvoda na štandu. Nestao je natjecateljski duh i polagano je splašnjavao početni entuzijazam i želja za sudjelovanjem

Na festivalu prisnaca 2011. godine sudjelovala je ukupno 41 ekipa, od kojih je sedam bilo izlagača, a 34 natjecateljske ekipe da bi 2013. sudjelovalo 29 prisnac ekipa, od tada opada, da bi 2016. bilo manje od dvadeset izlagača.

Inovacija Borislava Čirjaka

Osobitu pažnju posjetitelja na proteklim manifestacijama prisnaca u Benkovcu plijenila je ekipa Kulturno umjetničkog društva Branimir iz Benkovca (KUD-a). Ekipa je već 2012. g. osvojila drugo mjesto u Zelengradu kada se po prvi puta natjecala ne sa gotovim - pečenim prisnacom već pripremom i pečenjem na licu mjesta . Budući se u Benkovcu izlažu isključivo već na vlastitom domaćinstvu spremljeni prisnaci, KUD Benkovac je jedini koji to izvodi na samoj manifestaciji, te posjetitelji mogu pratiti kompletan proces od prigotovljavanja do pečenog proizvoda, guštati u atmosferi gotovo domaćeg ognjišta u iščekivanju slasnog komada, a ujedno naučiti ga pripremiti ili samo obnoviti nekad davno naučeno.

Atrakcija su postali 2013. g. kada se član KUD -a Borislav Čirjak domislio kako napraviti gigantski prisnac, promjera dva metra. Naime on je inovator gigantske peke i pladnja, bez kojih niti članice KUD - a ne bi mogle spremiti prisnac u koji je utrošeno 20 kg sira i stotinu jaja.

Koliko će izlagača prisnaca biti na Benkovačkoj šetnici u subotu ne zna se sigurno, ali se sigurno zna da je KUD Branimir neizostavan i da ćemo na Šetnici imati prisnac po izvornoj recepturi naših i njihovih baka uz osjećaj domaćeg ognjišta.

8. "Prisnac fest"

Zavičajni klub Janko Mitrović iz Zelengrada je udruga koja nastoji sačuvati običaje bukovačkog i ravnokotarskog kraja organizirajući razne kulturne, gastronomske i sportske manifestacije te tako i ove godine organizira tradicionalnu manifestaciju 8. "Prisnac fest" u subotu 19. kolovoza 2017. godine s početkom u 16:00 sati.

U sklopu manifestacije predviđena su razna događanja: izložba fotografija, predavanje i okrugli stol, natjecanje u pripremanju bukovačkog prisnaca, degustacija izvorne zdrave hrane bukovačkog kraja, olimpijada starih sportova te bogat zabavni program.

Prema programu manifestacije u 11:00 sati je 4. bukovačka biciklijada “Provozajmo se kroz Bukovicu”, u 16:00 sati je otvorenje manifestacije, u 16:15 sati otvorenje izložbe fotografija članova FKVK Zadar.

U 16:25 sati je predavanje i okrugli stol na temu „Perspektive razvoja ovčarstva i kozarstva u zadarskoj županiji”, a predavač je dr.sc. Tomislav Šarić, dr.med.vet. (Sveučilište u Zadru).

Predavanje “Proizvođačke organizacije” održat će Matej Mikulić, mag.iur. (AGRRA).

U 16:40 sati počinju tradicionalne igre, nogomet na ledini, boće, kamena s ramena, natjecanje u ispijanju rešeta vina, potraga za pršutom, alka u karioli, hvatanje koze...

U 17:00 sati na jelovniku je bukovački bik na ražnju (težak 400 kg), gulaš od divljači (300 kg), bukovačka vara (100 lit.) – za sve posjetitelje besplatno, a u 17:15 sati je preuzimanje bukovačkih prisnaca donesenih na natjecanje te predstavljanje natjecatelja.

U 17:30 sati je ocjenjivanje bukovačkog prisnaca od srane ocjenjivačkog suda, a u 17:40 sati – za svu djecu predviđeno je besplatno jahanje na konju “Pablu” uz pratnju vodiča.

Prezentacija tradicionalnog načina pripremanja bukovačkog prisnaca je u 18 sati, a u 19:30 sati je proglašenje pobjednika u pripremanju bukovačkog prisnaca, dodjela nagrada pobjednicima te podjela priznanja svim sudionicima manifestacije, dodjela nagrada pobjednicima tradicionalnih igara.

U 20:00 sati počinje zabavni program, a u 22:00 sata predviđeno je motrenje bukovačkog noćnog neba pomoću teleskopa. 

Recept za pripremu  prisnaca

Kora za prisnac:

Izraditi od glatkog brašna ( 35 dag) uz malo soli, masti i tople sirutke.

Tijesto izvaljati i prekriti pobrašnjeni okrugli lim ( kukuruzno brašno)

Smjesa za prisnac:

5 do 7 cijelih jaja, 200 g skorupa, 1 svježi polutvrdi ovčji ili  kravlji sir

Svježi sir ( 1 kg ) sol, istrgati ga rukama, skorup – 0,75 – 1 litra i 30 dag do ݣg polutvrdog svježeg sira

Jaja lagano izraditi (ne mikserom), dodati skorup, malo soli  i sve dobro izmiješati. Smjesu isuti na pripremljenu koru i izravnati.  Rubove kore koji vise zavrnuti preko smjese tako da sredina ostane  otvorena, ne više od 8 do 10 cm, višak odrezati. Nepokriveni dio prisnaca  namazati s dva žumanjka. Peći u pećnici na 200 stupnjeva ili pod pekom  40 minuta. Pustiti da se malo ohladi i izrezan  poslužiti za desert.

Izvorni prisnac se peče bez lima - pladnja, direktno  ispod peke, tako dobiva sasvim novi okus i tako su ga pripremali stari.

Autor: 
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)