Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mandre – biser u bajkovitom okruženju

Autor:

17.09.2008. 22:00
Mandre – biser u bajkovitom okruženju

Foto: Adam VIDAS



Zajedničku akciju Zadarskog lista i TZ Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad” nastavljamo na otoku Pagu, točnije u Mandrama. Prije nego što uđemo u Mandre, podsjetimo da je ovo mjesto bilo proglašeno pobjednikom ove naše akcije 2004. godine u kategoriji mjesta.
Glavne karakteristike Mandra su: malo, mirno mjesto idealno za obiteljski odmor. Njegovi glavni aduti su okruženje čiste, gotovo netaknute prirode i više od deset kilometara idiličnih plaža. Uistinu rijetki biser u bajkovitom okruženju.
Bilo kojim putem da se dođe u Mandre, iz pravca Paga, točnije Šimuna ili iz pravca Kolana, koje je administrativno središte općine Kolan pod koju spadaju i Mandre, na ulazima se nalaze table dobrodošlice. Svi ulazi su besprijekorno čisti i uredni, radilo se i na njihovu hortikulturnom uređenju, a najveći ukras su im suhozidi koji ih okružuju.
Patrola se nastavila šetnjom prema mjesnom portu vođena smeđom turističkom signalizacijom. Table smeđe signalizacije postavljene su još lani i to na svim frekventnim lokacijama u mjestu. Ujedno je na glavnom križanju postavljen i plan mjesta, što maksimalno olakšava snalaženje onih turista koji se prvi put susreću s Mandrama.
Porat koji dušu lječi najjednostavniji je opis male ribarske lučice u Mandrama. Okružen opuštajućim zelenilom borove šume i neodoljivo bistrim morem, a sve skupa uvijeno u opuštajući zvuk cvrčaka ili tišinu, čini idealno mjesto za početak i kraj svake šetnje kroz Mandre. U mjesnom portu se nalazi i ured TZ-a Mandre. Na njegovu pročelju smještene su neizostavne servisne informacije, a od zaposlenih djelatnika svakim danom posjetitelji mogu dobiti sve uobičajene informacije o mjestu, atraktivnim lokacijama u njegovoj blizini poput otočića Mauna, o Pagu, Zadarskoj županiji te ostale prateće informacije. Uz to posjetiteljima su na raspolaganju neizostavni turistički prospekti.
Obilazak Mandra nastavio se šetnjom šetnicom. Praktično je cijela obalna linija šetnica. U skladu s tim postavljene su klupe za odmor, noćna rasvjeta, kante za otpad, a nije izostalo ni hortikulturno uređenje. Uz šetnicu su smješteni i brojni ugostiteljski objekti koji jednostavno mame ljude da sjednu u njihov hlad, popiju prvu jutarnju kavu ili popodnevno osvježenje, uživaju u neobaveznim razgovorima i uz to promatraju otoke Silbu i Olib. Dodajmo kako cijelu šetnicu prate i plaže. Cijele Mandre su u biti jedna velika plaža. Razlog je čisto i nezagađeno more koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Najveći dio obalne linije je uređen, a na pojednim mjestima plaže su uređene benkovačkim kamenom.
Za kraj riječ-dvije o samoj ugostiteljskoj ponudi. Na Pagu ne treba izmišljati toplu ponudu, već samo preuzeti ono što se stoljećima stvaralo i danas je već prepoznato kao vrhunska gastronomska delicija, a to su: paški sir, janjetina, paška žutica i neizostavni riblji specijaliteti napravljeni po starim i originalnim recepturama.


Treća godina s Plavom zastavom
Glavna mjesna plaža je Mala Mandra na kojoj se već tri godine zaredom podiže plava zastava. Na plaži su postavljeni tuševi, sanitarni čvor, svlačionice, psihološka zaštitna linija i drugi potrebni sadržaji. Uz to ispunjen je i glavni kriterij za Plavu zastavu, a to je čisto i bistro more.