Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar Gortan se priprema za Premijer ligu

Autor: Šime Ćurko

17.09.2008. 22:00
Zadar Gortan se priprema za Premijer ligu


Nama je Prva Dukat liga u ovom trenutku natjecanje po mjeri u kojem očekujem da ćemo nakon određenog vremena okupiti kvalitetu s kojom bismo pokušali ući u Premijer ligu – kaže Paleka
Roko Paleka, iako 28-godišnjak, već je trener s podosta iskustva. Pred njim je treća sezona u kojoj će Zadar Gortan voditi kao prvi trener, a na klupi je još od 2003. kada je bio pomoćnik Miroslavu Čačiću. Potom je asistirao Zoranu Mikuliću, Zlatku Saračeviću i Romanu Perinoviću, kojeg je i naslijedio na klupi. U novu sezonu momčad iz Mocira ulazi djelomično promijenjena u odnosu na lanjsku, iako će Paleka istaknuti da je okosnica momčadi ostala ista.
– Pokriveni smo na svim pozicijama nakon dolaska četiri nova igrača. U pripremnom periodu pokazalo se da smo proširili fond igrača na koje u svakom trenutku možemo računati u prvoj momčadi, što je napredak u odnosu na prošlu sezonu. Na posljednjoj pripremnoj utakmicu u Trogiru koristio sam sve igrače, a Jerak, koji je igrao najviše, nije na parketu bio više od 40 minuta – ističe Paleka očito zadovoljan igračkim kadrom koji ima na raspolaganju pred početak sezone u Prvoj Dukat ligi koji kreće sljedeći vikend. Da ne bude zabune nije to “prava” prva liga, riječ je o Prvoj B ili jedinstvenoj drugoj ligi, kako hoćete. Dolasci igrača u Mocirama su novost, budući da je dosadašnja praksa bila da se momčad gotovo isključivo oslanjala na domaće igrače. Nije tajna da su se ionako rijetki igrači koji bi u Zadar došli iz drugih sredina prethodnih sezona teško snalazili.
– I s te sam strane zadovoljan, imamo na okupu igrače koji žele raditi i koji se ni po čemu ne odvajaju od ostalih suigrača. Kad je riječ o njihovim kvalitetama nema dvojbe da su Anđelo Žeravica i Damir Samardžija siguno unutra. Njih vidim kao dio najjače sedmorice. Vratar Frane Đikić pokazuje sve bolju formu, Cota i on se mogu kvalitetno nadopunjavati. Marin Turić, lijevi vanjski, pojačanje je u obrani, a u napadu mora raditi na nekim stvarima.
Korektni rastanci
Mladi igrači u Drugoj ligi teško su se probijali do najjače postave. Kakva je sada situacija?
– Dosta bolja. Istaknuo bih pet mlađih igrača od onih koji su s nama trenirali ovo ljeto. To su Merhar, Šimičević, Cota, Barišić i Miletić. Oni sami ne mogu biti nositelji naše igre, ali uz pravilno uključivanje u igru od ove petorice možemo očekivati da će biti sve bolji. Na pripremnim se utakmicama moglo vidjeti da Merhar sve više preuzima odgovornost na lijevom krilu, a sa svima sam posebno zadovoljan igrom u obrani. Očekujem da će kod njih biti oscilacija, ali na njih i najozbiljnije računam ne samo u sljedećoj sezoni nego i ubuduće.
Zadar je ovo ljeto izgubio devet igrača, među kojima su Domagoj Surać, Tomislav Škulić, Tomislav Zelić i Šime Humbolt godinama bili neizostavni članovi najjače postave.
– Sve su to nedvojbeno kvalitetni igrači od kojih svaki najmanje što može je igrati u Prvoj B ligi. Naši su se putovi u jednom dijelu razišli jer nismo u istoj momčadi, ali naš se odnos nije promijenio. Sa Škulićem, Zelićem i Humboltom smo već igrali u prijateljskoj utakmici s Arbanasima, sa Suraćem također, i tu se moglo vidjeti da između nas nema nikakvih problema. Svi koji su gledali Zadar dok su oni igrali za nas, znaju koliko vrijede sva ta četiri igrača, a vrijede jako puno. Bez obzira na odlaske svih njih mislim da smo našli prave zamjene.
Otišla je i skupina mlađih igrača od kojih su Plazina, Burčul, Šegarić i Valčić pojačali Arbanase. Mijolović i Marača upisali su fakultet u Zagrebu.
– Ovih dana dogovoreno je da će Mijolović nastaviti igrati za nas. U Zagrebu će studirati i trenirati s Medveščakom, a nama će dolaziti na utakmice. Uz Mijolovića najprespektivniji je bio vratar Mate Marača, koji se lani potpuno afirmirao. Kad je riječ o spomenutoj četvorici poštujem svaku odluku mojih igrača, išli oni studirati ili igrati u neki drugi klub i nemam ništa protiv toga. Ako Arbanasi budu pravi klub za njihov rukometni razvoj, svi ćemo biti zadovoljni. I Arbanasi, i Zadar i oni kao igrači.
Izbjeći borbu za ostanak
Kakva su očekivanja od Prve Dukat lige?
– Ne znam puno o protivnicima koji nas očekuju, ali plan je biti u sredini ljestvice. Najvažnije je da ne budemo u poziciji boriti se za ostanak i strepiti da se ne bismo vratili u Drugu ligu. Ovisno kakvi budu rezultati do polusezone, budemo li pri vrhu sigurno je da ćemo tada razmisliti na koji bismo način mogli ući u Premijer ligu. Prema nekim najavama Buzet ima ambicija za Premijer ligu, navodno su kvalitetni Županja i Slatina, no dok se ne odigra nekoliko kola teško je išta prognozirati.
Može li se Zadar dugoročno zadovoljiti Prvom Dukat ligom, posebno u situaciji kad Premijer liga ima čak 16 klubova?
– Naš je plan Premijer liga, to je nedvojbeno. No, teško je očekivati takvo što odmah u prvoj sezoni. Nama je Prva Dukat liga u ovom trenutku natjecanje po mjeri u kojem nakon određenog vremena vjerujem da možemo okupiti kvalitetu s kojom bismo pokušali ući u Premijer ligu. Prva Dukat liga je nepovoljnija u financijskom dijelu jer je dosta skupa, ali očekujem da će Zadru jako dobro doći i biti kvalitetna priprema za Premijer ligu.


Arbanasi poticaj Zadru
Zadar je dobio još jedan rukometni klub, gradski rival Arbanasi kreće od Treće lige.
– Svaka pozitivna konkurencija, a Arbanasi i Zadar to sigurno jesu, je dobro došla. Ne vidim ništa loše u osnivanju tog kluba. Štoviše, Arbanasi su i nama bili poticaj da napravimo korak naprijed o odnosu na prethodne sezone. Očekujem da će naša dva kluba biti jedan drugom motiv da radimo što bolje.


Zadar Gortan 2008./09.
Igrači: Ivan Cota, Frane Đikić, Jakov Svorcina, Kristijan Brkljača, Damir Samardžija, Nino Jerak, Ivan Barišić, Ive Miletić, Josip Peša, Ivan Buovac, Marin Turić, Ivan Mijolović, Natko Mehar, Toni Čubrić, Josip Vučetić, Ivan Šimičević, Anđelo Žeravica, Bruno Franković. Trener: Roko Paleka. Pomoćni trener: Frane Kardum.
Došli/otišli
Došli: Frane Đikić, Marin Turić (oba Iskra Bugojno), Anđelo Žeravica (Crikvenica), Damir Samardžija (Karlovac).
Otišli: Domagoj Surać (Split), Šime Humbolt (Mittelsachsen), Tomislav Škulić, Tomislav Zelić, Luka Plazina, Roko Burčul, Josip Šegarić, Mate Valčić (svi Arbanasi), Mate Marača (?).