Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadar je za Svjetsku skupinu

Autor: Šime Ćurko

17.09.2008. 22:00
Zadar je za Svjetsku skupinu

Foto: Zvonko KUCELIN



Dvoboj Hrvatske i Brazila za povratak u Svjetsku skupinu sutra u 14 sati otvorit će Mario Ančić i Thomaz Bellucci, a nakon njih na teren će Ivo Karlović i Thiago Alves
Živko Kolega, gradonačelnik, je odlučio tako što je izvukao papirić s imenom Thomaza Belluccija, prvog brazilskog igrača (78. na ATP ljestvici). Nakon toga sve je bilo poznato. Andrew Jarrett, vrhovni sudac, mogao je samo potvrditi da Davis cup dvoboj Hrvatske i Brazila za povratak u Svjetsku skupinu sutra u 14 sati otvorit će Mario Ančić i Bellucci, a nakon njih na teren će Ivo Karlović i Thiago Alves. Subota je rezervirana za parove, po ždrijebu za taj su dio zaduženi Roko Karanušić i novopridošli Lovro Zovko, odnosno Marcelo Melo i Andre Sa. U nedjelju meč završavaju Karlović i Bellucci te Ančić i Alves. Dobar ždrijeb?
– Kako se uzme. Ždrijeb je uvijek dobar koliko dobro igrate. Ždrijeb će reći da smo favoriti, ali naša sportska kultura nalaže da svakog respektiriao. Bellucci je neugodan mladi igrač, uz to i ljevak o kojem imamo dosta informacija. Za mene je najvažnije da sam potpuno spreman. Muktropno sam trenirao da bih bio u prilici igrati protiv Brazila. Na treninzima igram jako dobro, sada je samo potrebno vratiti se u natjecateljsku formu koju sam imao prije bolesti – bili su prvi dojmovi Marija Ančića nakon ždrijeba održanog u crkvi Sv. Donata, u, kako je to primjetio David Jude, član UO-a ITF-a, “posebnom ambijentu”.
Goran Prpić, izbornik u utorak je doznao da ne može računati na Marina Čilića. Hendikep?
– Naravno da jest. Čilić igra u jako dobroj formi i budući da su Ančić, Karlović i Karanušić spremni govorili su mi da imam slatke brige oko sastava. Sada baš i nije tako premda imamo dva vrlo kvalitetna igrača za pojedinačne mečeve. Čilićevi problemi smanjili su nam mogućnost nekih kombinacija o kojima smo razmišljali. Bez obzira na sve kvaliteta naše reprezentacije je i dalje neosprona – poručio je izbornik koji prigodu Hrvatske vidi i u neiskustvu Thiaga Alvesa.
– On je prvi put s reprezentacijom, a nitko nije pošteđen treme prije prvog nastupa. Ipak, ne treba puno razmišljati o Brazilcima nego o tome da se maksimalno fokusiramo na to kako osvojiti treći bod. Tek tada bit ćemo potpuno zadovoljni.
Dakle, sada se konačno sve zna. Ždrijeb je gotov, Višnjik je spreman i dvoboj može početi. Hrvatska ili Brazil. Tko će prvi do Svjetske skupine.


Hrvatska – Brazil
Petak (od 14 sati): Ančić – Bellucci, Karlović – Alves.
Subota (od 15): Karanušić/Zovko – Melo/Sa.
Nedjelja (od 12): Karlović – Bellucci, Ančić – Alves.
Davis cup vikend
Polufinale: Rusija – Argentina, Španjolska – SAD.
Kvalifikacije za Svjetsku skupinu: Hrvatska – Brazil, Čile – Australija, Velika Britanija – Austrija, Švicarska – Belgija, Izrael – Peru, Nizozemska – Koreja, Rumunjska – Indija, Slovačka – Srbija.


Na tribine u nacionalnim bojama
Tornado će nakon rukometne ovaj vikend imati i tenisku premijeru. Kako će se najbučniji zadarski navijkči snaći na tenisu?
– Za nas je ovakav događaj nešto potpuno novo. Dok ne počnu mečevi još ne znamo kako će sve izgledati, ali ono što je sigurno jest da da ćemo biti velika podrška hrvatskoj reprezentaciji. U tenisu je navijanje malo specifično i o tome moramo voditi računa – kaže Mario Gavran, predsjednik Udruge navijača Tornado koji poziva sve navijače, one iz Tornada i one “obične”, da na tribine dođu s nacionalnim obilježjima. Inače, ulaznica ima još i ne očekuje se da će dvorana biti puna.
Teniska pravila nalažu da se gledatelji na tribinama mogu kretati samo onda kad igrači sjede na klupama uz teren. Dok su igrači na terenu nije moguće šetati po tribinama, ulaziti ili izlaziti iz dvorane. Na to će gledatelje na Višnjiku upozoravati i zaštitari.