Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Požar kod Jankolovice ugrozio peradarnicu, u Smokoviću kuće

17.09.2010. 22:00
Požar kod Jankolovice ugrozio peradarnicu, u Smokoviću kuće


Požar koji je danas nešto iza 12 sati buknuo u borovoj šumi kod Jankolovice nakratko je ugrozio najveći peradarnik u Dalmaciji u vlasništvu poljoprivredne zadruge Vrana d.d., no brzom i učinkovitom intervencijom zemaljskih i zračnih vatrogasnih snaga on je brzo lokaliziran, a peradarnik s više od sto tisuća koka nesilica spašen. U gašenju požara koji se nošen jakim jugom vrlo brzo širio, sudjelovali su vatrogasci JVP-a Biograd, a nedugo po dojavi o požaru njima su u pomoć pristigli i pripadnici DVD-a Polača, Sv. Filip Jakov, Drage i Pakoštane te dva kanadera koji je vodenim bombama spriječio širenje vatrene stihije prema peradarnici i poljoprivrednim nasadima, također u vlasništvu Vrane d.d.  
Nakon što je 27 vatrogasaca s deset vozila uspjelo savladati vatrenu stihiju i lokalizirati požar, na požarište su izišli i policajci PP Biograd kako bi utvrdili uzrok požara za koji neslužbeno saznajemo da je prouzročen neopreznim paljenjem korova u vinogradu.
Prema izvješću Vatrogasnog operativnog centra Zadarske županije, gotovo istodobno s požarom  kod Biograda, izbio je i drugi, u Smokoviću kod Zadra. Tamo je vatra zahvatila nisko raslinje i zaprijetila obiteljskim kućama. Nakon sat i pol, sedam vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji su na teren izišli s dva vozila, uspjeli su obraniti kuće i požar staviti pod kontrolu.. Za razliku od požara kod Biograda za koji se pretpostavlja da je izazvan nemarom, za požar u Smokoviću opravdano se sumnja kako je namjerno podmetnut.
Naime, kako je izvijestio županijski VOC, dok su vatrogasci gasili vatru nedaleko obiteljskih kuća, novi su požari izbijali na nekoliko mjesta u neposrednoj blizini.
Požar kod Jankolovice progutao je oko pet hektara borove šume, dok je onaj u Smokoviću zahvatio područje od 100×150 četvornih metara. Na oba požarišta vatrogasci su postavili dežurstva s po jednim vozilom i tri vatrogasca kako se zbog juga koji puše vatra ne bi ponovno rasplamsala.