Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jedna od boljih sezona u kazalištu

Autor: Valentina Mlađen

17.09.2012. 22:00
Jedna od boljih sezona u kazalištu


Ironično je, naime, da ova sezona koja bi kvalitetom repertoara svakako trebala privući veći broj posjetitelja, dolazi sa smanjenjem proračuna u kulturi za 1,5 milijuna kuna, a smanjenja će najviše osjetiti Znanstvena i Gradska knjižnica te HNK Zadar
Od idućeg ponedjeljka  počinje upis pretplate u Hrvatskom narodnom kazalištu  Zadar za sve dosadašnje  pretplatnike, a od 4. listopada pretplatu za dramsku i  koncertnu sezonu moći će  kupiti i svi ostali koji to budu  željeli.
U ovom broju Donata  predstavljamo vam predstave i koncerte koji vas očekuju  u kazališnoj sezoni  2012./13., a sudeći po programu čeka nas jedna od boljih sezona u kazalištu. Ironično je, naime, da ova sezona koja bi kvalitetom repertoara svakako trebala privući veći broj posjetitelja, dolazi sa smanjenjem proračuna u kulturi za 1,5 milijuna kuna, a smanjenja će  najviše osjetiti Znanstvena i  Gradska knjižnica te HNK  Zadar.
Krizu razumijemo, ali  nažalost čini se kako u ovom  sektoru gradske škare uštede  više ne režu višak, već dolaze  do opasnog područja u kojem  kulturnjaci više neće imati  izbora nego stavljati ključ u  bravu. No, kako je rijetko  koja gradska vlast imala previše sluha za kulturu i kazalište iz čega su proizišli i  vrhunski dramski tekstovi  uglavnom satiričnog sadržaja građanima ostaje da se  i ove sezone zajedno s glumcima i oštrim tekstovima  vlasti nasmijemo u lice barem na kazališnim daskama.
Upis pretplate za dramsku  sezonu, koja započinje 19.  listopada za dosadašnje pretplatnike, umirovljenike,  učenike, studente i osobe s  invaliditetom uz predočenje  odgovarajućeg dokumenta  iznosi 550 kuna, a za nove  pretplatnike 800 kuna. U taj  iznos uračunato je svih 12  predstava ove sezone među  kojima je i jedna domaća premijera. Iznos koncertne pretplate, koja počinje 18. listopada, za osam koncerata  iznosi 230 kuna za dosadašnje pretplatnike, umirovljenike, učenike, studente i  osobe s invaliditetom uz predočenje odgovarajućeg dokumenta te 300 kuna za sve  nove pretplatnike. I ove godine kazalište nastavlja s  lanjskim novitetom, studentskom pretplatom u iznosu od  200 kuna u koju su uključena  3 predstave i 3 koncerta.
Dakle, što nas očekuje u  novoj kazališnoj sezoni?
Profesionalac, 19.  listopada
Kazališna sezona otvara se  19. listopada jednom koprodukcijom. Kazališna družina  “Glumci u Zagvozdu” i Satirično kazalište Kerempuh  iz Zagreba u režiji Bogdana  Diklića u Zadar dovode nesvakidašnju priču iz svakodnevnog života, tragikomediju “Profesionalac ili Tužna  komedija po Luki”. Autor  teksta je jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih  beogradskih pisaca Dušan  Kovačević, koji je među ostalima i autor drama Maratonci trče počasni krug  (1973.), Radovan Treći  (1973)., Sabirni centar  (1982.), Balkanski špijun  (1983.), Profesionalac  (1990.) i mnogih drugih igranih u svjetskim kazalištima  te mnogobrojnih filmskih  scenarija: Ko to tamo peva  (1980., režija S. Šijan),  Maratonci trče počasni krug  (1981., režija S.Šijan),  Balkanski špijun  (1984., režija   D. Kovačević i B. Nikolić),  Profesionalac (2003., režija  D. Kovačević)… Predstavu je  režirao Bogdan Diklić, kultno ime regionalne kinematografije s ostvarenim  značajnim brojem uloga u filmovima, serijama, TV dramama i TV filmovima. Tekst  je prilagodio Danko Ljuština  koji je uz Vedrana Mlikotu  najzaslužniji za njegovo dovođenje na hrvatsku pozornicu, a skladbu je skladao  veliki Arsen Dedić.
U predstavi glume Danko  Ljuština (Luka Laban, profesionalac), Vedran Mlikota  (Ja – Teodor Teja Kraj), Anica  Kovačević (Marta, sekretarica) te Goran Navojec/Siniša Ružić (I jedan, sasvim  normalan, Luđak).
Profesionalac u predstavi  je policajac Luka Laban koji  je 18 godina bio na slučaju  profesora Teodora Kraja. S  promjenom vlasti bačen je na  ulicu jer se prerevno bavio  gospodarskim kriminalom. I  počeo je biti smetnja, kamen  u cipelama… Samo po ovom  kratkom uvodu jasno je da je  ova predstava itekako bliska  hrvatskoj stvarnosti.
Profesionalac je izveden u  40 inozemnih kazališta pa i u  prestižnom pariškom Theatre de la Villeu u siječnju  2004., u Nacionalnom Teatru  Katalonije u Barceloni 2005.  Preveden je na perzijski te  doživio premijeru u Teheranu; igran je i u Argentini,  Montrealu  u Varšavi, u Bragi,  u Portugalu, u Švicarskoj, u  Istanbulu…
Prijatelji(ce), 2012.
Druga predstava u sezoni  dolazi također u koprodukciji, ovoga puta Gradskog kazališta Sisak & Kazališne  družine “AMICRO”, a radi se  o predstavi “Prijatelji(ce)” po  tekstu Maria Frattija u režiji  Borisa B. Hrovata.
Radnja “Prijateljica” odvija  se u suvremenom New Yorku. To je istovremeno gorka i  slatka priča o jednoj mogućoj  ljubavi, čistoj i bez interesa  koja biva uništena sveprisutnim materijalizmom i ne baš  dobrohotnom intervencijom  navodnih prijatelja. Tekst je  napisan 1990. godine, a do  sada je izveden u osamnaest  zemalja. U Sisku je tekst premijerno izveden u ožujku  2011. godine, a autor teksta  je dramski pisac internacionalne slave, kazališni kritičar, akademski profesor na  najpoznatijim američkim  sveučilištima, autor više od  50 drama prevedenih na više  od 20 svjetskih jezika izvedenih na nacionalnim radijima i televizijskim postajama te na više od 400 teatarskih pozornica. Njegova  adaptacija filma “8 ݣ Frederica Fellinija, nazvana  “Devet” (“Nine”) postigla je  više od 2000 izvedbi na  Broadwayu, na turnejama po  Americi i cijelom svijetu.  Režiser Rob Marshall je  2009. sa svojim filmom “Nine”, koji je baziran na Frattijevom istoimenom mjuziklu, bio nominiran za Oscara  u četiri kategorije. Boris B.  Hrovat, pisac, prevoditelj,  kazališni kritičar, dramaturg,  urednik je na Trećem programu Hrvatskog radija i vrsan talijanist kojega s Frattijem veže prijateljstvo i uzajamno poštovanje
U predstavi glume Goran  Grgić (On), Dunja Sepčić  (Ona), Igor Golub (Prijatelj)  i Nada Abrus (Prijateljica).
Krletka, 2012.
U režiji Krešimira Dolenčića u Zadru će ove sezone opet zaigrati Satiričko  kazalište “Kerempuh” iz Zagreba, ovoga puta s predstavom “Krletka” po tekstu Jeana Poireta.  S “Krletkom” nas  u Zadru očekuje pravi spektakl, a u prilog tome idu glumačka imena iz samog vrha  hrvatskog glumišta. Ovoga  puta kerempuhovci dovode  vodvilj, boulevard prepun  komičnih songova. Predstava predstavlja “živi” program  prepun ad hoc kontakta s  publikom.
Autor teksta Jean Poiret  (pravim imenom Jean-Gustave Poiré) rođen je 17. kolovoza 1926. u Parizu. Bio je  glumac, redatelj, producent  te pisac drama i scenarija.  Njegova komedija “Krletka”  praizvedena je u Parizu, u  Théâtre du Palais-Royal,  1973. Poiret u njoj glumi te  ista doživljava preko 2000  izvedbi. “Krletka” je inspirirala više ekranizacija.  Krešimir Dolenčić jedan je  od najpoznatijih hrvatskih  redatelja mlađe generacije, a  zadarskoj publici poznat je s  nekoliko uspješnih gostovanja.
U predstavi “Krletka” glume Željko Königsknecht  (Georges), Hrvoje Kečkeš  (Albin), Mario Mirković  (Francis), Ivan Đuričić (Filip), Luka Petrušić (Lulas),  Borko Perić (Mercèdès), Velimir Čokljat (g. Tabaro), Maja Posavec (Ornela), Filip  Detelić (Salomé), Edo Vujić  (g. Petir), Branka Trlin (gđa.  Petir), Ana Maras (Andrea)  te Linda Begonja/Mia Begović (Simoné).
Čisto ludilo, 2012.
Nakon “Kerempuha” u  HNK Zadar dolazi još jedno  zagrebačko kazalište, ovoga  puta Zagrebačko gradsko kazalište “Komedija” s predstavom “Čisto ludilo” po tekstu  Paula Pörtnera, u režiji Nine  Kleflin.
Ubojstvo gazdarice, slavne  gospođe Izabele koja je živjela iznad frizerskog salona  za žene i muškarce “Čisto  ludilo” istražuje inspektor  koji ispituje sve koji su u tom  trenutku bili u blizini. Tako  upoznajemo živopisnog frizera i njegovu otkačenu pomoćnicu, damu iz visokog  društva i tajanstvenog trgovca antikvitetima, mračnog  gospodina Laurenčića. Osim  duhovitih i britkih dijaloga,  predstava se u nekim dijelovima i improvizira pa  uključuje reference na stvarne i aktualne događaje.
Originalna američka predstava proglašena je više puta  najboljom predstavom godine, a svojevremeno je uvrštena i u Guinessovu knjigu rekorda kao predstava s najdužim neprekinutim igranjem na svijetu. Tekst je preveden na 10 jezika, a gdje god  je predstava igrana postala je  pravi hit. U svijetu postoji i  fan klub obožavatelja ove  predstave, koji putuju po cijelom svijetu kako bi pogledali svaku novu produkciju.  Ovo je djelo napisao njemački autor Paul Pörtner  pod naslovom  “Scherenschnitt” 1963. godine, ali su ga u  slavnu verziju komada nazvanu “Shear Madness” adaptirali američki autori Bruce  Jordan i Marilyn Abrams, koji su danas i vlasnici autorskih prava.
U hrvatskoj verziji predstave igraju Vid Balog (Anton Toni Britvć), Nina Kaić  Madić (Barbara Mardešić),  Igor Mešin/Damir Poljičak  (Eduard Laurenčić), Damir  Lončar (Inspektor Nikola  Obrvan), Saša Buneta (Inspektor Saša Buneta) te Jasna Palić Picukarić (Gospođa  Shubert).
Lutka, 2012.
Za kraj prvog dijela sezone  u Zadar dolazi miljenik zadarske publike Miro Gavran.  Njegov Teatar “Gavran” ovoga puta gostuje s predstavom  “Lutka” u režiji Mladene Gavran.
Ovom komedijom u kojoj  glumi i najpoznatija zadarska glumica Doris Pinčić, a  koja će premijerno tek biti  izvedena ove jeseni, Teatar  Gavran proslavit će deset godina svoga postojanja i rada.  “Lutka” tematizira život  muškarca kojega je nakon  sedmogodišnje veze ostavila  djevojka. Nakon prekida on  počinje živjeti sa ženom lutkom koja je najsavršeniji android proizveden u laboratoriju s namjerom da usreći  muškarca. Kroz humorne situacije, svojim prostodušnim  pogledom, lutka će ukazati  muškarcu na sve propuste  koje je činio prema ženama,  te će povremeno i ona s njime  dolaziti u sukobe koji su  neizbježni u zajedničkom  životu osoba suprotnoga  spola.
Ovaj najnoviji tekst Mire  Gavrana imao je svoju svjetsku praizvedbu na engleskom jeziku u lipnju ove godine u New Yorku, a Teatar  Gavran premijeru “Lutke”  održat će 12. listopada u maloj dvorani Lisinski u Zagrebu. Ubrzo nakon toga glumački duo, u kojem uz Doris  Pinčić glumi i Robert Kurbaša, dolazi u Zadar.
Prasac koji gleda u  sunce, 2013.
Drugi dio dramske sezone  otvorit će ove godine Kazalište Marina Držića Dubrovnik predstavom “Prasac koji  gleda u sunce” nastaloj po  tekstu i u režiji Olje Lozice,  jedne od najintrigantnijih  mladih kazališnih autorica u  Hrvatskoj.
Predstava se bavi prosječnom suvremenom obitelji  koja objedinjuje tri generacije prožete frustracijama,  otuđenostima, ljutnjom i radosnim obiteljskim trenucima.
U predstavi igraju Zdeslav  Čotić (Mirko), Gracija Filipović (Nikolina), Helena Kovačić (Lili), Mirej Stanić  (Nona), Boris Matić (Tugomir) te Alena Čelić (Zdenko  Gušter).
Pir malograđana,  2013.
Jedan od najpoznatijih  svjetskih dramatičara, neizostavan u školskim lektirama i  knjižnicama svih generacija,  Bertolt Brecht zaigrat će i na  zadarskoj pozornici. Redatelj Dražen Ferenčina i HNK  Šibenik u Zadar dovode Brechtovu dramu “Pir malograđana”.
“Pir malograđana” pripada  prvim dramama kojima se  Brecht predstavio javnosti.  Napisana neposredno nakon  završetka I. svjetskog rata,  drama je obračun s ponovnim uspostavljanjem konzervativnih građanskih vrijednosti, lažnog morala i licemjerja. Ova jednočinka odvija  se u kući svatova, a svi gosti,  likovi koji nose imena svojih  funkcija (Nevjesta, Mladoženja, Mladoženjina majka…), upravo su se okupili  oko svečane večere. Oko stola se vodi nekoliko nepovezanih razgovora, koji se povremeno koncentriraju oko  zajedničke točke…
Oko ovog projekta okupila  su se i vrhunska glumačka  imena što je dodatan poziv za  gledanjem predstave u kojoj  glume Oriana Kunčić (Majka), Žarko Potočnjak  (Otac), Franka Klarić (Mladenka), Janko Popović -Volarić  (Mladoženja), Antonio  Franić (Mladić), Vinko Stefanac (Muž), Helena Minić  (Žena), Mirna Medaković  (Sestra) i Robert Ugrina (Prijatelj).
Kokoš, 2013.
U režiji Dražena Ferenčine, koji je već uspješno  surađivao s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar  ovoga puta premijerno će biti  izvedena predstava “Kokoš”  po tekstu Nikolaja Koljade.  Ujedno to je i jedina premijera HNK-a Zadar ove kazališne sezone.
Koljada je jedan od najplodnijih ruskih autora koji  je napisao više od šezdeset  kazališnih komada.  Ferenčina je ovu predstavu već  jednom režirao u suradnji s  Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu, a što je  napravio u Zadru procijenit  ćemo u drugom dijelu dramske kazališne sezone.
Tko se boji Virginije  Woolf?, 2013.
U zadarskoj produkciji u  Zadru smo u veljači 2011.  godine gledali premijeru  predstave “I to je ljubav” u  režiji Tomislava Pavkovića  po tekstu Edwarda Albeeja.  Ovoga puta, od istog autora,  ali u režiji Vlatke Vorkapić te  produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split u Zadar  dolazi predstava “Tko se boji  Virginije Woolf?”
Realistička psihološka drama “Tko se boji Virginije  Woolf?”, praizvedena u New  Yorku 1962., oblikuje i razobličava svijet američke visoke srednje klase. Kroz  okrutan i surov dijalog dvojice sveučilišnih profesora i  njihovih supruga, kroz cjelonoćno opijanje i “ispovijedanje” – četvero ljudi koji su  naizgled uspješno ostvarili  američki san – razotkrivaju  svoje ponore i patnje, svoje  tajne i svoje laži.
U predstavi igraju Ksenija  Prohaska (Martha),  Žarko  Radić (George), Anastasija  Jankovska (Honey) te Vladimir Posavec Tušek (Nick).
Ja, Tata!, 2013.
Teatar Exit niže uspješnicu  za uspješnicom, a njihove  predstave redovito su rasprodane. Ovo ljeto u produkciji  Teatra Exit u Zadru je na  Kazališnom ljetu s odličnom  monodramom “Kontrabas”  oduševio Rene Medvešek, a u  sezoni 2012./13. u produkciji ovog tetara dolazi monodrama “Ja, Tata!”, urnebesna i dirljiva ispovijed čovjeka  bačenog u avanturu donošenja novog života na svijet. Kada ga jednog zimskog  dana žena, mašući mu testom za trudnoću ispred nosa,  upita: “Dragi, koje je boje  trudnoća?”, njegov savršeno  uređeni život okreće se naglavačke.
U predstavi igra Rakan Rushaidat, nastala je po tekstu  Bjarnija Haukura Thorssona, a režirao ju je Boris Kovačević. Za ulogu u predstavi  Rakan Rushaidat dobio je nagradu Fabijan Šovagović za  najbolju mušku ulogu na  Festivalu glumaca 2012. godine te nagradu ZLATNI  SMIJEH “MLADEN CRNOBRNJA GUMBEK”, glavnu  nagradu za mušku ulogu na  Danima satire 2012. godine.
Krčma, Alkar i Duga,  2013.
U režiji Ivana Lea Leme, u  produkciji Gradskog kazališta mladih Split stiže predstava “Krčma, Alkar i Duga”.
Predstava “Krčma, Alkar i  Duga” je omnibus od nekoliko dramatiziranih pripovijetki, među kojima su Krčma,  Alkar i Duga. Predstava  obrađuje pojmove poput patrijarhata, rodnih uloga, obitelji, društvenih očekivanja i  normi, tradicije, folklora, ali  u scenskom ruhu koje inscenacijskim tj. žanrovskim  postupcima korespondira sa  današnjim vremenom. Ono  što oplemenjuje i inspirira u  ovim pričama su pojedinci  koji se pokušavaju otrgnuti  iz zadatosti u kojima su nesretni. Rezultat njihovog pokušaja nudi publici priliku za  katarzu i suosjećanje. Naravno, centralni motiv svih  priča, više ili manje skriven,  je ljubav…
U predstavi igraju Belmondo Miliša, Ana Gruica, Slavko Sobin, Ivo Perkušić, Mia  Roknić, Lidija Florijan, Vinko Mihanović, Nada Kovačević i Siniša Novković.
Picasso, 2013.
Dramski dio kazališne sezone 2012./13. završava  predstavom “Picasso” Kazališta Playdrama iz Splita,  nastaloj po tekstu Jeffreya  Hatchera u režiji Nenni Delmestre.
U drami Jeffreya Hatchera  zatičemo Picassa 1941. godine u okupiranom Parizu.  Duodrama započinje kada, u  ime nacističkog Ministarstva  kulture, Picassu u posjet dolazi gospođica Fischer, sa zadatkom da otkrije koji je od  tri rada što ih posjeduje originalni Picasso. Iza sva tri  crteža krije se Picassova  osobna priča, tako da je veliki  umjetnik doveden u poziciju  teškog izbora te mora sam  odabrati koje će djelo biti  spaljeno.
U predstavi igraju Elvis  Bošnjak i Lana Helena Hulenić koja je za ulogu Gospođice Fischer u predstavi  Picasso nagrađena Nagradom Ivo Fici za najboljeg  mladog glumca ili glumicu do  28 godina na 19. festivalu  glumca u Vinkovcima.