Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ministar Hajdaš-Dončić preskočio zadarski ŽUC

Autor: Ivana Burica

17.09.2012. 22:00
Ministar Hajdaš-Dončić preskočio  zadarski ŽUC

Foto: Vedran SITNICA



Očito da je jedini kriterij prilikom raspodjele sredstava bila politička pripadnost, kao što je i više nego očito da su županije u kojima je na vlasti SDP ili HNS dobile puno, a neke čak i dvostruko više nego Zadarska županija. Ceste bi trebale biti politički neutralne, kazao je župan Zrilić
Prvi put u deset  godina od kada Vlada RH  ŽUC-ovima raspoređuje interventna sredstva za  održavanje cesta, Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije nije dodijeljena  niti jedna lipa, požalio se na  današnjem kolegiju  župana ravnatelj zadarskog  ŽUC-a Mile Fabijan.
– Prema Vladinom programu održavanja cesta u razdoblju 2009. do 2012. godine godišnje se po županijskim upravama za ceste  raspoređuje 240 milijuna  kuna uprihodovanih od prodaje goriva, odnosno od 60  lipa po litri goriva. Od toga  se 205 milijuna raspoređuje  u skladu s pravilnikom, a 35  milijuna interventnih kuna  raspoređuje ministar. Njegovom odlukom našem  ŽUC-u, i to jedinom u Hrvatskoj, nije dodijeljena niti  jedan lipa, kazao je ravnatelj  Fabijan dodavši da je zadarski ŽUC prethodnih godina iz interventnih sredstva  dobivao između 1,5 i 2 milijuna kuna.
Crveni asfalt
– Inače za ta smo sredstva kandidirali dva objekta u veoma lošem stanju na  otoku Pagu – L63001 na  dionici Sv. Duh – Pag, koja  je u međuvremenu zatvorena, i L63007, a to je  dionica nasip kroz Paški  zaljev, rekao je Fabijan i  potom istaknuo još jednu  za zadarski ŽUC nepovoljnu raspodjelu sredstava.
– Vlada je osigurala i 400  milijuna kuna za investicijski program namijenjen  poboljšanju stanja na cestama. Mi smo kandidirali  15 objekata ukupne vrijednosti oko 34 milijuna  kuna, od čega nam je odobreno deset objekata  ukupne vrijednosti 14,4  milijuna kuna. Ovakvu  raspodjelu sredstava smatramo nepravednom i nerealnom i kad smo prigovorili na sastanku u Ministarstvu 3. kolovoza dobili smo usmenu ispriku i  obećanje da će se to popraviti. No od toga na kraju nije bilo ništa, rekao je  Fabijan koji je dao da se  novinarima podijele tablice s iznosima iz investicijskog programa po  ŽUC-ovima.
– Očito da je jedini kriterij prilikom raspodjele  sredstava bila politička pripadnost, kao što je i više  nego očito da su županije u  kojima je na vlasti SDP ili  HNS dobile puno, a neke  čak i dvostruko više nego  Zadarska županija. Ceste  bi trebale biti politički neutralne, a nastavi li se ovako,  još će se tamo gdje je SDP  na vlasti početi ugrađivati  crveni asfalt, ironično je  komentirao župan Stipe  Zrilić te naglasio da ovakva, politička raspodjela  sredstava ne vodi nikamo.
– Tu smo gdje jesmo, a u  demokratskom smislu padamo na jako niske grane,  zaključio je župan.
Manjak od 2,4 milijuna
Inače, ravnatelj ŽUC-a Mile Fabijan župana je na današnjem kolegiju izvijestio o poslovanju Županijske  uprave za ceste Zadarske  županije u prvom polugodištu 2012. godine.
Fabijan je tako kazao da se  poslovanje odvijalo sukladno  priljevu i namjeni planiranih  sredstava prema izvorima financiranja.
– To potvrđuje i činjenica  da je ostvarena ušteda na  gotovo svim stavkama rashoda. No s obzirom na to da je  ova Uprava do 30. lipnja  prihodovala 4/12 umjesto  6/12 prihoda od Hrvatskih  cesta d.o.o. temeljem Pravilnika o rasporedu sredstava  za održavanje i građenje  županijskih i lokalnih cesta  za 2012. godinu, a rashodi za  redovno održavanje županijskih i lokalnih cesta su radi  pripreme za turističku sezonu bili povećani, na kraju  ovog obračunskog razdoblja  smo imali manjak od 2,4 milijuna kuna. Kad bi se prihodima dodale i ove 2/12, imali  bismo manjak od oko  400.000 kuna. No nema  mjesta bojazni da do kraja  ove godine nećemo imati pozitivni rezultat, kazao je ravnatelj zadarskog ŽUC-a, dodavši da raduje što se na  cestama pod ingerencijom  ove ustanove u prvih pola  godine nije dogodila niti jedna prometna nesreća kojoj  bi razlog bile neuređene ceste  te tako ŽUC u tom razdoblju  nema niti jedne kaznene ili  prekršajne prijave.
Među projektima realiziranima u prvom polugodištu  istaknuti su rotor Bagat  (811.952 kuna) i rekonstrukcija L63068 kroz naselje Novigrad (771.905 kuna).