Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Primili novac, ugasili domaći program

Autor: Siniša Klarica

17.09.2012. 22:00
Primili novac, ugasili domaći program

Foto: Vedran SITNICA



Iako je Agencija za elektroničke medije još u ožujku produžila koncesiju Gradskoj televiziji Zadar, ona do danas ne emitira vlastiti program. Od svibnja, kad su otišli i posljednji novinari, GTV samo reemitira program drugih TV kuća.
Unatoč tome, GTV je u kolovozu, od Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija radija i televizije Agencije za elektroničke medije, dobio 374.905,29 kuna. Novac je dobiven za emisije: Sportus, Akvarel, Vijesti, Zadar report i Susret klapa u Sv. Filipu i Jakovu. Prema našem izvoru, novac je dijelom iskorišten za isplatu plaća zaposlenicima, ali su u cijelosti podmirena samo dugovanja u manjem iznosu. Dio zaposlenika još potražuje dio zarađenih plaća.
U međuvremenu emitirao se i dio snimljenog materijala koji se odnosi na emisije za koje je dobiven novac, ali zašto se program nije nastavio u punom obliku za sad je nepoznato. To smo htjeli upitati vlasnicu Danielu Dumass, no ona nam je već duže vrijeme nedostupna. Prije nekoliko tjedana, prema vlastitim riječima, bila je u potrazi za novim akvizicijama tj. kupcima GTV-a, ali je očito da s tom “potragom” nije sve išlo kako se zamislilo.
Direktorica Ljiljana Lokas rekla nam je da će GTV uskoro nastaviti emitirati vlastiti program, ali o datumu nije htjela govoriti. Tome u prilog idu i objavljeni oglasi za nova radna mjesta novinara. 
GTV ima koncesiju za područje digitalne regije D71 kojoj pripadaju gradovi Zadar i Nin te općine Poličnik, Zemunik Donji, Bibinje, Sukošan, Preko, gdje živi 95.710 stanovnika.
VOX, Novi radio, Radio Benkovac i Media centar  bez novca jer nisu priložili potvrdu o nekažnjavanju
Iako su sudjelovali na natječaju, sredstva iz fonda za pluralizam nisu dobili  Radio Benkovac, Televizija Vox, Novi radio i Media centar d.o.o. Zadar. Svi oni  nisu u prijavi priložili izvod iz kaznene evidencije ili javno ovjerovljene izjave da  nakladniku (podnositelju) nije izrečena pravomoćna osuđujuća presuda za jedno ili više sljedećih kaznenih djela: udruživanje  za počinjenje kaznenih djela,  primanje mita u gospodarskom poslovanju, davanje mita u gospodarskom  poslovanju, zloporaba položaja i ovlasti, zlouporaba obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonito posredovanje, primanje mita, davanje mita, prijevara,  računalna prijevara, prijevara u gospodarskom poslovanju i prikrivanje protuzakonito dobivenog novca. Potrebna je još bila i potvrda nadležne porezne  uprave o stanju duga vezano uz porezne obveze i obveze za mirovinsko i  zdravstveno osiguranje.