Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sve više rade, a sve manje plaćene

17.09.2013. 22:00
Sve više rade, a sve manje plaćene


U sklopu štrajka u zadarskoj Općoj bolnici, prosvjedni skup su održale medicinske sestre okupljene u Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara i medicinskih tehničara. Predsjednica sindikata Zadarske županije Dajana Subić obratila se svojim kolegicama, ali i dijelu liječnika okupljenih u predavaonici bolnice.
– Danas započinjemo štrajk u zadarskoj i svim drugim bolničkim ustanovama koji će trajati sve dok Ministarstvo zdravlja ne ispuni zahtjeve kojima tražimo zaštitu naših radničkih i ljudskih prava. Štrajk, organiziramo zbog zaštite interesa svih medicinskih sestara i tehničara, ali i kako bi se zaustavile jednostrane odluke Ministarstva zdravlja te smanjivanje plaća i prava radnicima u sustavu, a također i zbog neočitovanja Ministarstva zdravlja na naš prijedlog granskog kolektivnog ugovora, rekla je u uvodu predsjednica HSSMSMT Zadarske županije Dajana Subić.
Ona je podsjetila da je u cijelom sustavu zaposleno nešto više od 30.000 medicinskih sestara. Međutim, nedostaje još 12.000 medicinskih sestara i tehničara kako bi se zadovoljili minimalni uvjeti koje postavlja EU, a koji su propisani i u domaćim propisima. Nedostatak medicinskog osoblja, napose sestara je najveći upravo u bolničkim ustanovama, a cijeli sustav održava se na prekovremenom radu medicinskih sestara i tehničara, sve kako pacijenti ne bi osjetili taj nedostatak.
– Nedopustivo je da više od 2.000 medicinskih sestara i tehničara na burzi rada čeka zaposlenje, jer zbog zabrane zapošljavanja nije moguće da oni, bar malo rasterete sustav. Baš zbog toga očekujemo da se naš rad pravedno vrednuje i plati. Neplaćanje prekovremenog rada već je postalo pravilo, jer koliko god da radimo možemo očekivati samo redovnu plaću, ali od početka godine i ta plaća je već u dva navrata smanjena, a prema najavama koje stižu, očekuju nas samo još i dodatna umanjenja plaća i prava koja smo teško izborili, kaže Subić.