Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Izrada sapuna od smokava

18.09.2017. 10:47
Izrada sapuna od smokava


 U okviru ovogodišnjeg, devetog po redu Festivala smokava Zadar 2017. u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića Zadar prije nekoliko dana održana je radionica izrade sapuna od smokava. Vodila ju je Ana Delić Karabatić iz sapunerije Rustika, a polaznici su bili u prilici naučiti još jednu od raznih smokvinih namjena, ovaj put u službi čistoće i ljepot
Radionica je okupila samo pripadnice nježnijeg spola, nekoliko žena strpljivo je slušalo savjete predavačice da bi nakon toga uslijedio i onaj praktični dio. Izrađivalo se nekoliko varijanti sapuna od smokve, a kako se moglo čuti nakon održavanja radionice, polaznice su vrlo uspješno savladale gradivo. Radionica izrade sapuna od smokava je treći put na programu festivala.
Festival se zaključuje sutra, u utorak, kada je na programu, već uobičajeno dječja radionica u Gradskoj knjižnici Zadar. Vodit će ju idejna začetnica festivala i glavna organizatorica Sandra Babac zajedno s Jadrankom Čiklić.
– Za ovu radionicu smo planirale da djeca oslikavaju platnene torbe u znaku smokve i smokvina lisća. I dalje se držimo mota „zabranjeno voće je najslađe“, dotaknut ćemo taj biblijski moment, vidjeti koliko djeca znaju o toj temi zabranjenog voća ili voća spoznaje. Naravno, cijela će priča biti prilagođena djeci, a uz to, kao i obično, degustirat će se suhe smokve, raditi kolajne od smokava i lovora i degustirati ekološka marmelada „Šinjorina smokva“, objašnjava Babac i dodaje kako je njoj ovaj festival posljednji u svojstvu organizatorice, javno se oprostila od te funkcije na otvaranju, odlučivši festival prepustiti, kako kaže, institucijama da ga prigrle i nadograde.