Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Datković traži uspjeh na premijeri

Autor: Šime Ćurko

17.10.2008. 22:00
Datković traži uspjeh na premijeri

Foto: Vedran SITNICA



Ne razmišljam o tome što nam i koliko treba u Kranjčevićevoj, jasno je samo da tamo ne idemo izgubiti – kaže Datković


Ivica Datković na klupi Zadra i Robert Rupčić na kormilu Rijeke ovaj vikend imaju trenersku premijeru u Prvoj HNL. Ne znamo kako je Rupčiću, ali možemo pitati Datkovića kako se on osjeća.
– Straha i treme nemam, jedino što me može mučiti jest neizvjesnost oko rezultata. Iza mene je određeni period u kojem sam stjecao trenersko iskustvo i držim da je to dovoljno za moj novi trenerski početak, ovaj put u Zadru – kaže Ivica Datković, trener Zadra, koji očekuje da će njegova momčad u nedjelju u 11. kolu Prve HNL u Kranjčevićevoj pokazati pomak u igri u odnosu na ono što su pokazali u dosadašnjim utakmicama.
– Iza nas je desetak dana zajedničkog rada u kojem sam se uvjerio u ono što sam i naglašavao po dolasku u Zadar, ova momčad ima dobar potencijal od kojeg ćemo moji suradnici i ja nastojati posložiti momčad koja će ostvariti rezultat koji se od nje i očekuje.
Odgovornost igrača
U kojem dijelu igre očekujete značajniji pomak?
– Prije svega u odgovornosti svakog igrača. Svatko mora znati što mu je činiti na terenu, baš kao i što treba učiniti ako se izgubi lopta ili napravi neka pogreška. Uvijek se može dogoditi nesreća, pa i pogreška, možda i neki nesretan gol, ali angažman i pravi pristup nijednog trenutka ne smije biti upitni. Na tome inzistiram od prvog dana i to sam tražio od igrača na utakmicama protiv Zemunika i Jesenica. Ja sam trener koji s momčadi igra 90 minuta i igrači moraju računati na moju apsolutnu podršku.
Kakvu vam je momčad ostavio Dalibor Zebić?
– Igrači su fizički dobro pripremljeni i u tom dijelu nemamo problema. Vjerujem da je baš taj kondicijski dio dobar temelj za ono što želim od Zadra. Isto tako Zebić je ostavio momčad koja ima u jednom dijelu dobrih taktičkih varijanta, ali ima i onih za koje smatram da ih treba promijeniti. Uostalom, svaki trener ima neke svoje ideje, a meni je najvažnije da imam dobru osnovu za to i ostvariti.
Kako je ući u utakmicu s opeterećenjem nemalog bodovnog zaostatka za protivnicima?
– Ne možemo okrenuti glavu i reći da ne znamo kakva je situacija na ljestvici. Ne bježimo od toga da zaostatak postoji, ali od igrača tražim da ne ulaze u nikakve kalkulacije gledajući više utakmica od jednom. Jedini način da se izvučemo iz ove situacije je taj da razmišljamo samo o svakom slijedećem protivniku, a za nas je to Zagreb.
Neugodna tradicija
U Kranjčevićevoj Zadar u Prvoj HNL nikad nije pobijedio.
– Znam za taj podatak, ali znate i vi da tradicije postoje zato da se sruše. Vjerujem da ove nedjelje sve može biti drugačije i da Zadar na kraju utakmice osvoji sva tri boda.
Je li bod dovoljan?
– Ne možemo tako ući u utakmicu kalkulirajući treba li nam bod ili nam je to premalo. Uvijek se može dogoditi da dobro odigrate i nesretno izgubite utakmicu i takav poraz može biti obična nesreća, a ne posljedica loše igre. Zato i ne razmišljam o tome što nam i koliko treba u Kranjčevićevoj, jasno je samo da tamo ne idemo izgubiti.
Kakva su saznanja o Zagrebu?
– Ono što sam vidio jest to da su u deset kola prikazali uglavnom sličnu igru na većini utakmica. Činjenica da imaju solidan broj bodova reći će da su kvalitetna momčad. Znat ćemo naći odgovor na onaj dio u kojem računam da su najjači, ali očekujem i to da ćemo mi njih natjerati da razmišljaju o tome kako nas zastaviti, a samo da se Zadar podređuje njihovoj igri.


 PRVA HNL, 11. KOLO, 19. LISTOPADA




VARAŽDIN (15.30): Vareks – Rijeka (15.30). Sudac: Igor Pristovnik (Zagreb). Pomoćnici: Andrija Olujić, Krunoslav Ambrinac (svi Zagreb)
ZAGREB (15.30): Zagreb – Zadar (15.30). Sudac: Ante Vučemilović (Osijek). Pomoćnici: Dalibor Conjar (Osijek), Siniša Sabljak (Požega)
SPLIT (15.30): Hajduk – Cibalia. Sudac: Danijel Trampus (Osijek). Pomoćnici: Željko Perak (Karlovac), Mario Galović (Sl. Brod).
KOPRIVNICA (15.30): Sl. Belupo – Croatia S. (15.30). Sudac: Vlado Svilokos (Sisak). Pomoćnici: Vlado Crnolatac (Petrinja), Mišo Faletar (Bjelovar)
OSIJEK (15.30): Osijek – Inter. Sudac: Edi Šunjić (Split). Pomoćnici: Marin Ivanković (Split), Damir Kraljević (Zadar).
ŠIBENIK (20.15, HTV 2): Šibenik – Dinamo. Sudac: Zlatko Šimčić (Koprivnica). Pomoćnici: Josip Havaić (Koprivnica), Saša Fegeš (Nedelišće).


 NA KLUPI NAKON GODINU DANA


Ivica Datković na trenersku će klupu sjeti nakon godinu dana, koliko je prošlo od kada je napustio Novalju. U tom razdoblju bio je instruktor HNS-a za Ličko-senjsku županiju.
– Iako nisam bio na klupi proteklo vrijeme za mane je bilo vrlo intenzivno kad je riječ o trenerskom poslu. Na razne načine usavršavao sam trenersku karijeru tako da posljednjih godinu dana za mene nikako nije bilo vrijeme trenerskog mirovanja – kaže Datković, koji je karijeru započo 1982. godine u Orijentu čiji je dres obukao po dolasku na školovanje u Rijeku. Na Krimeji je sa suigračima upisao 58 utakmica bez poraza. Riječani su tada uglavnog igrali u Međurepubličkoj ligi, a jednom vrijeme bili su i u Drugoj ligi. Ante Jurjević pozvao ga je 1988. godine u Zadar, tada člana Međurepubličke lige, gdje je proveo četiri godine. U tom razdoblju Datković je godinu dana bio sudionik Domovinskog rata, tri mjeseca igrao za Raštane, a sa Stanova odlazi jednu sezonu u Pazinku. Nogometnu karijeru zaključio je već s 29 godine u Novalju u kojoj je do tada bio u ulozi igrača i trenera. Najveći trenerski uspjeh mu je osvajanje prvog mjesta s Novaljom u drugoligaškoj sezoni 2004./05. u kojoj momčad s Paga nije uspjela proći najprije Cibaliju, a potom i Međimurje u kvalifikacijama za Prvu ligu.