Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Volonteri uređuju Školjić i beru masline

Autor: Ivan Stagličić

17.10.2008. 22:00
Volonteri uređuju Školjić i beru masline


Danas u Preku počinje s radom Međunarodna radionica za volontere koju zajednički organiziraju Pučko otvoreno učilište «Dom na žalu» i T.A. Con Sole i u sklopu koje će sudjelovati 14 studenata volontera iz multikulturalnog Franklin Collegea u Švicarskoj. Ovo je već druga ovogodišnja akcija za volontere, nakon što je u svibnju održana prezentacija Volonterskog centra Zagreb «Volonterizam u zajednici» na kojoj je sudjelovalo dvadesetak mladih europskih volontera iz desetak europskih zemalja.
Dobrodošlica će volonterima biti priređena u Domu na žalu gdje će se prikazati film Mladena Lucina, «stari temelji, novi sadržaji».
U nedjelju će volonteri u organizaciji T.A. Con Sole obići prirodne i kulturne znamenitosti otoka Ugljana i Pašmana, od Mulina do Tkona. Iduća dva dana volonteri će boraviti i raditi na otočiću Galevcu, odnosno Školjiću, gdje će se baviti čišćenjem i uređenjem okoliša pod vodstvom fra Bože Sučića iz tamošnjeg franjevačkog samostana. Volonteri će također raditi i u maslinicima i sudjelovati u berbi i preradi maslina te degustaciji maslinovoga ulja.
Kako ističu u Domu na žalu, cilje ove akcije je volontiranjem pomoći drugim ljudima i zajednici u kojoj živimo te istovremeno razvijati vlastitu osobnost i vještine, te na aktivan način reagirati na događaje kojima nismo zadovoljni. Volontiranjem u svojoj zajednici unaprijeđujemo našu okolinu, potičemo akcije za rješavanje pitanja i problema koji su nam važni, pomažemo organizacijama i ustanovama  da poboljšaju i unaprijede svoj rad i usluge i bolje se upoznaju s ljudima s kojima se susreću.
Tijekom boravka u Preku volonteri iz Švicarske posadit će i jedno stablo, što podjeća na geslo pod kojim se odvija čitava ova akcija, a to je izreka Nelsona Handersona: «Pravo značenje života je da sadiš drveće pod kojim ne namjeravaš sjediti».