Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbirka pripovijedaka koja zatvara autorov misaoni prozni krug

Autor: Nikola Markulin

17.10.2008. 22:00
Zbirka pripovijedaka koja zatvara autorov misaoni prozni krug

Foto: Filip BRALA



Recenzenti knjige su prof. Marko Vasilj i dr. Robert Bacalja, a u MH Zadar predstavili su je književnik Tomislav marijan Bilosnić i sam autor


“Zlatna žlica” naslov je nove zbirke pripovijedaka Zlatka Štokića, koja je u četvrtak navečer predstavljena u Matici hrvatskoj u Zadru. O knjizi je govorio Tomislav Marijan Bilosnić, zadarski književnik, a s autorom i njegovim djelom publiku je upoznao u ime Matice hrvatske prof. Božidar Šimunić.
Zlatko Štokić je rođen 1993. godine u Bibinjama kod Zadra. Godine 1957. u Zagrebu je diplomirao pravo. Pisanjem i objavljivanjem proze bavi se još od studentskih dana. Izdavačka kuća ‘Znanje’ mu je 1971. godine objavila prvu zbirku pripovjedaka znakovita naslova “Crvena riba”. “Zlatna žlica” četvrta je Stošićeva zbirka proze.
Osim ovih uvodnih napomena Šimunić se vrlo pedantno osvrnuo i na pripovjetke iz zbirke „Zlatna žlica”, kazavši kako autor nije izbjegao suvremenoj i neizostavnoj komponenti čitave novije hrvatske proze, a to je moralna dilema, odnosno moralna kriza suvremenog društva:
– Štokić piše o stvarima koje zaokupljaju naše vrijeme. Bez ustezanja poseže za sadržajima bliskim današnjem čovjeku, a retrospekcija i reminiscencija bitne su sastavnice njegove proze. Vrlo je spretan u gradnji dijaloga kao sredstva karakterizacije likova. Dijalog, za kojeg su u Štokićevu pisanju vrlo često dovoljna tek dva lika, u funkciji je pokretanja čitave radnje, dodao je još Šimunić.
– Zlatkov klasičan način pisanja ne znači nužno i inferioriornost, jer autor zna što i kako želi reći svojim čitateljima. Počev od „Crvene ribe”, ova najnovija zbirka pripovijedaka zatvara autorov misaoni prozni krug. Središnja preokupacija Zlatkovog pisanja je pitanje morala, koje on raščlanjuje kroz male motive i naizgled obične životne priče. Štokićeva inspiracija nije papirnata, njegovo pisanje proistječe iz proživljenih životnih situacija. Radi se tu uglavnom o tragikomičnim životnim zgodama malih junaka, ljudi bliskih autorovom okruženju. Autorov stil je jednostavan i lak za čitanje, on nas ne zamara dugim i često dosadnim analizama, a cjelokupnu njegovu misao odlikuje izvrsna dokumentaričnost. Ove posljednje moje misli u svojim su recenzijama rukopisa ove knjige istakli i recenzenti Marko Vasilj i Robert Bacalja, kazao je o “Zlatnoj žlici” Tomislav Marijan Bilosnić.