Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jurjević u pobjedu

Autor:

17.10.2009. 22:00
Jurjević u pobjedu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Borik-Puntamika na otvaranju prvenstva ostvarila je vrlo vrijednu pobjedu protiv Šibenika koji je po imenima jedan od glavnih favorita za ulazak u Ligu za prvaka. Iako nije mogao računati na kapetana Mrvu, Plantak je od početka dao prednost mladom Čakarunu, jer Ivanov nije bio spreman za cijelu utakmicu. Tijek utakmice je ponudio mnogo oscilacija u igri domaćina koji su u tri navrata imali veliku prednost od deset koševa, ali su na kraju u neizvjesnoj završnici morali upotrijebiti dodatnu energiju kako bi osvojili dva boda.
Prva četvrtina ponudila je konstantne izmjene u vodstvu, a prvu osjetniju prednost Puntamičani ostvaruju u 5. minuti kada imaju pet koševa viška (13:8), najviše zahvaljujući vrlo agilnom Čakarunu koji je pored 10 centimetara većeg Bilana uspio postići šest poena. Ipak, Bilan uzvraća u sljedećem napadu s košem i dodatnim bacanjem, a Filipović i Sandrić vraćaju minimalno vodstvo u 9. minuti (14:15). Vrijedi istaknuti da su u tom intervalu od pete do osme minute zeleni promašili četiri otvorena šuta za tri i čak tri zicera što je vratilo Šibenčane u egal situaciju. Prvih 10 minuta je završilo minimalnim vodstvom domaćih košarkaša (18:17), nakon Ivanovljevih prvih koševa na utakmici u posljednjoj sekundi pogodio je Petković.
Borik najviše +10
Drugu četvrtinu uvodi Plantak Jurjevića koji s dvije trice podiže publiku na noge, a ubrzo mu se pridružuje Petani s još jednom i uz tri koša Rahimića na drugoj strani zeleni imaju prednost od lijepih sedam poena (27:20) u 13. minuti. Vrući Jurjević tada ubacuje treću tricu i Puntamičani u tim trenucima žive na ugodnih plus 10 (30:20). Da ne bi bilo sve sjajno za “zelene” pobrinuo se nezaustavljivi Rahimić koji s četiri koša u nizu smanjuje zaostatak na minus 6 (24:30), a loša vijest za Puntamičane je bila da su ušli u bonus već u petoj minuti druge četvrtine. Razbudio se u tim trenucima bivši Zadranin Filipović, i u samo 60 sekundi nanizao nevjerojatnih osam koševa i dvije minute prije poluvremena vraća rezultat na početak (32:32).
Jurjević, nakon četiri minute posta Puntamičana, zabija tri od četiri slobodna bacanja i ponovno dovodi Borik-Puntamiku u vodstvo (35:32). No, u posljednjoj minuti se pojavio niotkuda mladi Šibenčanin Vrlika koji koristi u dva navrata loše zatvaranje skoka domaćih igrača i s košem i jednim pogođenim bacanjem ponovno izjednačuje (35:35), ali Zadrani uzvraćaju dvicom iz ulaza Devića te košom i dodatnim bacanjem Čakaruna za odlazak na odmor s neloših pet poena razlike.
Kao i u prve dvije četvrtine početak je pripao Borik-Puntamici koji su brzo i efikasno rješavali svoje napade, a u obrani agresivnošću pritisnuli Šibenčane. Lokomotiva je u tim trenucima bio Dražović s četiri poena i Jurjević sa svojom četvrtom tricom i u 25. minuti je na semaforu pokazivalo ponovno plus 10 za domaće košarkaše (49:39).
Pavić iz kornera
Međutim, opet na to odgovaraju gosti koji preko Rahimićevih pet poena u nizu vraća na pet razlike (49:44). Vrlika s poluodstojanja nakon neuspjelog napada zelenih spušta na tri zaostatka, a Pavić tricom vraća na 52:46. Slijede poeni Ivanova s jedne i Gaurine s druge, Pavić floaterom u posljednjoj minuti treće četvrtine postavlja na 56:49 s kojim se rezultatom ušlo u posljednju dionicu susreta. Iako je Petani otvorio s ukradenom loptom i polaganjem za plus devet (58:49), munjevito odgovaraju Šibenčani s dvije trice (Došen i Gaurina) i sve je mirisalo na neizvjesnu završnicu pri rezultatu 58:55, osam minuta prije kraja. Svježi Došen priređuje nove komplikacije Puntamičanima s dvicom i dodatnim bacanjem te vraća na neodlučeno (58:58). Iz ponora ponovno Puntamičane vraća Jurjević dvicom te svojom petom tricom, a pridružuje mu se i Čakarun što je za zelene u nepune dvije minute nakon plusa devet i vraćanja na izjednačenje odvelo na odličnih plus sedam koševa (65:58).
Kad su svi mislili da se Šibenčani neće moći i treći put vratiti u utakmicu, razuvjerili su ih Gaurina, Bilan i Rahimić koji su svojim poenima vratili rezultat na početak (67:67), tri minute do kraja. Jurjević pogađa dvicu u idućem napadu, a Rahimić dva bacanja za 69:69. U posljednjoj minuti Pavić iz kornera pogađa tricu, a odličnom obranom osiguravaju novi napad iz kojeg Ivanov stavlja jedno bacanje za četiri razlike (73:69). Puntamičani ponovno brane svoj koš i 35 sekundi prije kraja Jurjević iznuđuje prekršaj. S dva pogođena bacanja donosi mirnih šest viška (75:69) za završnicu. Da se ne bi domaćin dodatno mučio pobrinuo se Petani s novom ukradenom loptom i slavlje Plantakovih momaka moglo je započeti. U pobjedi daleko najbolji je bio Marino Jurjević koji je ubacio 24 poena i skočio pet puta (5 trica) te Marijan Čakarun kojemu je samo jedan skok nedostajao do dvostruki-dvostruki učinka (14 poena i 9 skokova), a uz to je odigrao odličnu obranu na Miru Bilanu kojeg je ostavio na samo 12 poena.


 A-1 LIGA KOŠARKAŠA


A-1 liga košarkašaRezultati 1. kola: Borik-Puntamika – Šibenik 75:69, Vrijednosnice OS Darda – Dubrovnik 107:84, Split – Kaštel galerija 89:82, Zabok – Trogir 73:76, Dubrava – Svjetlost 88:69.Raspored 2. kola: Trogir – Borik-Puntamika, Kaštel galerija – Dubrovnik, Split – Zabok, Šibenik – Dubrava, Svjetlost – Vrijednosnice OS Darda.




 BORIK-PUNTAMIKA – ŠIBENIK 75:69


(18:17, 22:18, 16:14, 19:20 )ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 300. Suci: Siniša Herceg (Zabok), Krunoslav Peić (Sl. Brod) i Nikola Perlić (V. Gorica).BORIK-PUNTAMIKA: Petani 12, Ivanov 5 (1-3), Čakarun 14 (2-3), Pavić 8, Dražović 4, Dević 8 (4-4), Marin, Troskot, Jurjević 24 (5-6), Baždarić, Mrkić, Olivari. Trener: Neven Plantak.ŠIBENIK: Došen 6 (1-1), Filipović 10 (2-3), Petković 3 (1-1), Bilan 12 (2-3), Vrlika 5 (1-2), Širko, Gaurina 10 (1-2), Rahimić 16 (6-8), Sandrić 4, Vladović, Maleš 3. Trener: Nenad Amanović.Šut za 2: B.-Puntamika 18-36 (50%); Šibenik 23-46 (50%).Šut za 3: B.-Puntamika 9-30 (30%) Jurjević 5, Petani 2, Pavić 2; Šibenik 3-13 (23%) Došen, Maleš i Gaurina.Slobodna bacanja: B.-Puntamika 12-16 (75%); Šibenik 14-20 (70%).Skokovi: B.-Puntamika 33 (20+13); Šibenik 31 (19+12).


 RIJEČ TRENERA


Neven Plantak, Borik-Puntamika – Govorio sam i prije utakmice da ćemo imati problema s oscilacijama u našoj igri što se zorno demonstriralo protiv Šibenika. Imali su u tri navrata 10-ak koševa prednosti, ali nismo ih znali sačuvati i ušli smo u egal završnicu koja je na sreću pripala nama i to je jedna velika pobjeda za nas. Pobijedili smo sigurno najjaču momčad uz Split u ligi i pokazali smo veliki kolektivni duh i borbenost što mi ne ostavlja ništa drugo nego čestitati svojim igračima.Nenad Amanović, Šibenik – Došli smo pobijediti, ali smo odigrali na niskoj razini. Nismo osim borbenosti odigrali kako smo se dogovorili i najviše smo griješili u napadu gdje bi trebali biti najjači. Obrambeni skok nam nije bio na razini i tu smo najviše izgubili. Ne mogu se žaliti na nepripremljenost nekih igrača kad je i Borik-Puntamici nedostajao Mrva. Čestitam domaćinu na zasluženoj pobjedi.