Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Najava testova na početku godine

Autor:

17.10.2009. 22:00
Najava testova na početku godine

Foto: Zvonko KUCELIN



Prema novim odredbama, provjere znanja kraće od petnaest minuta neće se upisivati u imenik, a jedna od najvećih novosti je ona koja škole obvezuje da na samom početku školske godine naprave raspored pisanja testova iz svih predmeta te o tome obavijeste učenike i roditelje
Novi Pravilnik o praćenju i ocjenjivanju učenika na snagu bi trebao stupiti u prvoj polovici studenoga. Njim se u osnovne i srednje škole uvodi novi način ispitivanja, pa bi kako je već ranije najavljivano, umjesto dosadašnja tri, učenici tjedno smjeli pisati najviše dva testa. Testovi se neće smjeti pisati u istom danu, a na dan pisanja testa usmeno će učenici moći odgovarati samo iz jednog predmeta.
Učenici će se i za svaki od predmeta jednom u polugodištu moći ispričati da nisu spremni odgovarati. Prema novim odredbama, provjere znanja kraće od petnaest minuta neće se upisivati u imenik, a jedna od najvećih novosti je ona koja škole obvezuje da na samom početku školske godine naprave raspored pisanja testova iz svih predmeta te o tome obavijeste učenike i roditelje.
Ovo su samo neke od novina Pravilnika, koji je među ravnateljima, nastavnicima i sindikalistima već izazvao dvojake reakcije.
Naime, dok jedni smatraju da će novi Pravilnik nastavnicima dati jasnije okvire i smjernice u radu, s većom mogućnošću kontinuiranog praćenja učenika, mnogi istovremeno ističu kako se na ovaj način podilazi učenicima, dok se rad nastavnika otežava. Jer, s jedne strane od njih se traže ocjene, a smanjenjem broja ispitivanja, kako ističu, neće ih biti moguće iz čega dati.
Da će uvođenje novog Pravilnika sigurno tražiti prilagodbu nastavnika i cijeloga sustava, kaže nam Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sidikata zaposlenih u srednjim školama.
– Mi smo i ranije imali u zakonu ograničenja vezana uz provođenje testova. No, u praksi, kada na primjer pred Božić moramo imati ocjene iz šesnaest predmeta, stavljeni smo u vrlo nezgodnu situaciju. Prosvjetni djelatnici su uviđavni i itekako imaju osjećaja za pomoć djeci, no sve odredbe treba detaljno promotriti, kaže Bilan, ističući kako se prilikom donošenja Pravilnika uvijek treba konzultirati s nastavnicima koji rade u razredima.
– Često se događa da u izradi takvih pravilnika sudjeluju ljudi koji godinama nisu radili u razredima, a konzultiranje s onima koji su direktno u razredu je nužna, zaključuje Bilan.


 OBVEZE RODITELJA


Osim odredbi kojima usmjeruje rad nastavnika, novi Pravilnik propisuje i obveze roditelja, koji su dužni doći u školu i informirati se o djetetovom učenju najmanje jednom u polugodištu. U suprotnom, mogu biti prijavljeni Centru za socijalnu skrb zbog nebrige.