Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na Ražovljevoj glavici gradit će se memorijalni dom

17.10.2011. 22:00
Na Ražovljevoj glavici gradit će se memorijalni dom


Dječji vrtić je još u pat poziciji. Izvođači su napustili gradilište prije godinu i pol dana i u tijeku je sudski spor Općine s izvođačima. Načelnik Škara kazao je da nedostaje još milijun kuna.


Prisjećanjem na sve poginule škabrnjske branitelje i civile u Domovinskom ratu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja na mjesnom groblju i spomen obilježju masovne grobnice kod škole, svetom misom u crkvi Uznesenja BDM, koju su predvodili župnik don Josip Lisica i don Emil Bilaver te svečanom sjednicom Općinskog vijeća, u Škabrnji  je obilježen Dan općine i blagdan Sv. Luke.
Nakon uvodne riječi predsjednika OV-a Marka Ivkovića na svečanoj sjednici u atriju OŠ Vladimira Nazora, brojne okupljene je pozdravio općinski načelnik Luka Škara.
– Umjesto da budemo zadovoljni i ponosni na uloženi veliki trud, nismo sasvim zadovoljni učinjenim i realiziranim u posljednju godinu dana. Mogli smo i bolje. Dok druge općine ulažu desetine milijuna kuna u nove poslovne zone, gospodarstvo i nove investicijske projekte koji otvaraju nova radna mjesta, mi se u Škabrnji i Prkosu još borimo s osnovnom infrastrukturom, rekao je Škara.
Tehnički pregled vodovodne mreže idući tjedan
– Uz pomoć Zadarske županije ovih dana napokon ćemo imati novi prostorni plan. Za izgradnju općinske zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana ishodili smo sve dozvole i građevinsku dozvolu. Projekt općinske zgrade nominirali smo u EIB 3, u Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ministra Božidara Kalmete, obznanio je Škara.
Tehnički pregled vodovodne mreže zakazan je za idući tjedan, 27. studenoga. Općina je zaprimila 230 zahtjeva za priključak domaćinstava na vodovodnu mrežu, dok je već izgrađeno 30-ak predpriključaka. Asfaltirana su tri kilometara putova, izgrađeno nekoliko stotina metara nogostupa. Završena je izgradnja novih grobnica i slijedi izgradnja novih.
– Za poslovnu zonu s Hrvatskim šumama je riješeno zemljište i uknjiženo na Općinu. Za memorijalni dom Ražovljeva glavica ishođena je lokacijska dozvola. Postavljanje ulične rasvjete u vrijednosti 1,4 milijuna kuna započet će najkasnije do kraja godine. Na novom igralištu uložili smo 70.000 kuna općinskog novca i 40.000 kuna donacija. Potrebno nam je još oko 100.000 kuna, poručio je Škara.
Kalmeta obećao pronaći milijun kuna za vrtić
Dječji vrtić je još u pat poziciji. Izvođači su napustili gradilište prije godinu i pol dana i u tijeku je sudski spor Općine s izvođačima.
– Za otvaranje kapitalnog škabrnjskog projekta dječjeg vrtića potrebno nam je još milijun kuna. Do njih nekako moramo doći, valjda postoji neko rješenje, zavapio je Škara.
Odgovorio mu je, a tko drugi već, nazočni ministar Kalmeta.
– Ako je sve drugo riješeno, ako su čisti papiri, odnosno dokumentacija, riješit ćemo nekako i taj milijun kuna za škabrnjsku djecu, za budućnost Škabrnje i Hrvatske. Iako vrtić nije u mom resoru, načelniče idući tjedan ćemo se sastati i pronaći taj toliko potrebni milijun kuna kako bi djeca što skorije mogla u novi vrtić, poručio je ministar Kalmeta uz gromoglasni pljesak nazočnih u školskom atriju.
Crkva i trg su riješeni, ostaje nam tu još i općinska zgrada, simbol središta ravnokotarske općine, heroja Domovinskog rata na kojoj će vijoriti zastave Republike Hrvatske, EU-a i Općine Škabrnja. Dokazali smo da možemo i znamo kako riješiti ovaj projekt, Kalmetine su poruke koji se nekoliko puta prisjetio žrtava Domovinskog rata i branitelja bez kojih, kaže, ne bi bilo slobodne, nezavisne i samostalne RH.
Nazočnima se obratio i zadarski župan Stipe Zrilić koji je istaknuo kako je projekt navodnjavanja 350 hektara zemljišta vrijedan 40 milijuna kuna od izuzetne važnosti za Škabrnju.
U kulturno-umjetničkom programu nastupio je školski zbor pod ravnanjem prof. Marte Dević i KUD-a Škabrnja.


 OPJEVALI BOŽIDARA KALMETU I NEVENKU MARINOVIĆ




“Oj, Kalmeto cijele županije diko, tebe voli mlado i veliko”, uz ovacije nazočnih otpjevao je KUD Škabrnja, a dužni nisu ostali ni svojoj sumještanki Nevenki Marinović: “Oj, Nevenko ti si prošla svita, ti si nama pametna i lipa”. Zaključeno je refrenom: “Oj, Škabrnjo lipša si od grada, polja su ti puna marušaka i vinograda…”


 ŠKABRNJA JE DANAS MJESTO U KOJEM SE SMIJEŠE DJECA


– Vrijeme liječi rane, no sjećanja ostaju, rekao je Kalmeta. Danas je Škabrnja mjesto u kojem se smiješe djeca i kroči u budućnost kao dio samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Škabrnja je dignuta iz pepela, izašla je još bolja, ljepša i opremljenija.
– Škabrnja ima veliku perspektivu u poljoprivredi, gospodarstvu i turizmu. Tu je i voda u vodovodnim slavinama iz istočnog vodovodnog pravca kojeg smo započeli prije 6, 7 godina i u koji je dosad uloženo više od 150 milijuna kuna. Sveukupno će do ljeta iduće godine biti uloženo 220 milijuna kuna. Nema tih izazova koje ne možemo riješiti, zaključio je Kalmeta.