Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otkrivena trasa rimskog decumanusa?

17.10.2011. 22:00
Otkrivena trasa rimskog decumanusa?


Trasa jednog rimskog decumanusa najvjerojatnije je otkrivena prilikom izvođenja radova na novom priključku vodoinstalacije u jednoj zgradi na Poluotoku. Naime, u zgradi u kojoj se nalazi ljekarna Donat trebalo je izvesti radove, a kopalo se u uličici iza ljekarne. U ime Muzeja antičkog stakla za arheološki nadzor angažiran je kustos Šime Perović.
– Znali smo, odnosno bilo je vrlo vjerojatno da jedna trasa rimskog decumanusa prolazi upravo tuda. Kopalo se na vrlo visokom nivou i otkriven je pločnik na vrlo plitkom mjestu, otprilike 40 centimetara od površine, kazao nam je Perović napominjući da je riječ o pravcu koji ide od Porta media (pedijatrijske ambulante, Prolaz cara Augusta, pr. a.) do Foruma. Trasa je već bila dijelom locirana u dvorištu Samostana sv. Marije.
– Dakle, utvrđen je pločnik određene komunikacije. Pretpostavljamo da se radi o trasi rimskog decumanusa, a sada slijedi postterenska obrada kojom će se definitivno objasniti o čemu je riječ, kaže Perović.
Pronađeni pločnik je zaštićen, a iskopina bi već danas trebala biti zatrpana. Cilj arheološkog nadzora je što brže obavljanje radova na zadovoljstvo svih, a u ovom slučaju stanara zgrade. Još jednom se pokazalo da, kada negdje na Poluotoku počneš kopati, odmah nađeš ostatke iz rimskog doba.