Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U EVN-u tvrde da su građani pokazali veliki interes za priključenje

17.10.2011. 22:00
U EVN-u tvrde da su građani pokazali veliki interes za priključenje


Problem je u tome što će se plinski priključci realizirati u pola sezone grijanja, kada su mnogi korisnici ugovorno vezani za svoje davatelje usluga grijanja, što se naravno odnosi samo na korisnike zajedničkih sustava grijanja


Zamjenik zadarskog gradonačelnika Darko Kasap prošli je tjedan rekao kako se prvi priključci plina na kućanstva očekuju do kraja ove godine. U nekim kućanstvima koja su stjecajem okolnosti bila među prvima koji se trebaju priključiti na plin, nije iskazan veliki interes. No, pokazana je stanovita nezainteresiranost stanara osobito onih koji imaju zajednički sustav grijanja. To pomalo čudi iako će prvi korisnici plina, kako kaže zadarski zamjenik gradonačelnika, imati znatnu financijsku korist. Problem je u tome što će se plinski priključci realizirati u pola sezone grijanja, kada su mnogi korisnici ugovorno vezani za svoje davatelje usluga grijanja, što se naravno odnosi samo na korisnike zajedničkih sustava grijanja. Međutim, u koncesionaru EVN-u govore suprotno.
– Građani su do sada pokazali veliki interes za priključenje. S potencijalnim budućim korisnicima potpisujemo pismo namjere što je jedan od važnih koraka koji prethode sklapanju ugovora o priključenju, a u ovom trenutku imamo ih potpisanih više od 150 za dio mreže koji će biti izgrađen u prvoj fazi. Kako svakodnevno potpisujemo nova pisma namjere taj će broj sigurno biti veći. S obzirom da je plin novi energent s kojim građani nisu prije imali neposrednog iskustva, svakodnevno nam postavljaju pitanja koja se odnose na tehničke i financijske aspekte korištenja plina. Pripremili smo i određene financijske pakete kojima omogućujemo lakši prijelaz s postojećeg načina grijanja na plin, kazuju nam u EVN-u.
Međutim, u odgovoru nije specificirano radi li se o 150 domaćinstava, objekata ili tvrtki, ali za ilustraciju samo na zadarskom predjelu Smiljevac, gdje je prošli tjedan položen plinovod, zajedničkim sustavom grijanja i tople vode obuhvaćeno je 207 stanova, bez okolnih privatnih kuća i stambenih objekata te obližnje škole. Neslužbeno, izvori bliski EVN-u ocijenjuju da je nužan agresivniji pristup tržištu te da će se plinofikacija ubrzati.
Trenutačno se obavljaju radovi na izgradnji mreže u Benkovačkoj ulici, Jadranskoj ulici, Ulici Antuna Barca, Ulici Frana Kršinića, Ulici Josipa Hatzea i Ulici Ive Mašine, a u tijeku su radovi u ulicama Ivana Lučića, Antuna Barca, Krste Odaka, Benka Benkovića i Putu Bokanjca. Prije priključenja svi korisnici moraju pripremiti Projekt kućnog priključka i unutarnje plinske instalacije kojeg mora pripremiti ovlašteni inženjer, na temelju kojeg EVN Croatia izdaje energetsku suglasnost, kaže se u EVNU-u.
EVN Croatia je stvorio sve preduvjete za priključenje svakog budućeg potrošača koji će ispuniti sve preduvjete za priključenje. To je relativno zahtjevan postupak koji iziskuje određeno vrijeme pa se pozivaju potencijalni potrošači da se jave u EVN-ov Centar za korisnike u Zadru u kojem će dobiti sva potrebna objašnjenja.