Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Umiješao se i Osijek-Koteks s asfaltnom bazom!

17.10.2011. 22:00
Umiješao se i Osijek-Koteks s asfaltnom bazom!


Pomutnju je izazvala najnovija službena informacija Ministarstva zaštite okoliša o zahtjevu tvrtke Osijek-Koteks za provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš mobilne asfaltne baze na prostoru eksploatacijskog polja “Busišta dva”


Nakon desetak godina dogovaranja ugradnje u brojne prostorne planove i državne strategije, utrošenih desetak milijuna kuna, pa i kandidiranja za europske fondove i kredite, izgradnja Centra za preradu otpada Zadarske županije kod Biljana Donjih je na dohvat ruke.
– Svojevrsni veto Hrvatskih voda koje su prije godinu dana uskratile suglasnost o zaštiti okoliša, a što je jedan od bitnih i zadnjih dokumenata koji se moraju priskrbiti prije početka gradnje, pred konačnim je rješenjem, govore mjerodavni iz zadarske tvrtke Eko d.o.o., trgovačkom društvu za gospodarenje otpadom Zadarske županije.
Umiješao se Osijek-Koteks
Međutim, svojevrsnu pomutnju izazvala je najnovija službena informacija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Uprave za procjenu okoliša i industrijskog onečišćenja, o zahtjevu tvrtke Osijek-Koteks za provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš zahvata: Mobilna asfaltna baza na prostoru eksploatacijskog polja “Busišta dva”. Asfaltna baza bi se nalazila na površini od 1,2 hektara “Busišta dva”, eksploatacijskog polja u Biljanima Donjim na kojem je zapravo predviđena izgradnja Centra za preradu otpada Zadarske županije.
– Građevinska tvrtka Osijek-Koteks kod Biljana Donjih ima sveukupnu površinu od oko 38,5 hektara. Asfaltna baza na površini je sasvim izvan obuhvata budućeg Centra za preradu otpada Zadarske županije i ni u kojem slučaju neće omesti izgradnju Centra, izričit je Olivio Meštrović, županijski pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.
– Prema prostornim planovima Zadarske županije i Grada Benkovca izgradnja Centra je planirana na 49 hektara, u cijelosti na području “Busišta tri” i djelomično na području “Busišta dva”. Studija utjecaja na okoliš za neki novi projekt poput asfaltne baze shodno županijskom i benkovačkom prostornom planu ne može se uopće provesti za područje određenom za izgradnju Centra. Ni pod koju cijenu dok su na snazi PP Zadarske županije i PPU Grada Benkovca, temeljito obrazlaže Olivio Meštrović.
Otvaranju centra prethodi sanacija
Županijski centar za gospodarenje otpadom trebao bi se izgraditi zapadno od Biljana Donjih u blizini zaselka Veljani, odnosno u blizini izlaza s autoceste Zadar 2 i neposredno južno od lokalne ceste Biljane Donje-Poličnik, na prostoru na kojem su kamenolomi “Busišta dva” i “Busišta tri”. Administrativno se lokacija nalazi u krajnjem jugozapadnom dijelu teritorija Grada Benkovca, nedaleko od granice s područjem Općine Zemunik Donji.
– Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Benkovca – konačni prijedlog lokacija ŽCGO je, sukladno odredbama Prostornog plana Zadarske županije, planirana je u cijelosti na području postojećeg eksploatacijskog polja “Busišta tri”, dijelu eksploatacijskog polja “Busišta dva” te dijelu slobodnog prostora izvan postojećih istražnih i eksploatacijskih polja tehničkog građevnog kamena na spomenutoj lokaciji, obrazlažu iz benkovačke Gradske uprave.
Podsjetimo da je riječ o jednome od najvećih u Hrvatskoj projektu za gospodarenje komunalnim otpadom, koji će se graditi na prostoru od 49 hektara u Biljanima, a za potrebe šest gradova i 28 općina u Zadarskoj županiji. Zbog toga je prije četiri godine osnovana i posebna tvrtka Eko d.o.o., koja je međuvlasnička s 51-postotnim udjelom Grada Zadra te 23 posto Županije i 26 posto Grada Benkovca.
– No, unatoč privremenom zaustavljanju projekta od Hrvatskih voda, uspostava Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim ide svojim tijekom. Otvaranju centra prethodi sanacija i zatvaranje brojnih odlagališta na području županije, rekao je direktor zadarske tvrtke Eko d.o.o. Dino Perović.


Samo sanacija odlagališta će koštati više od 120 milijuna kuna




Centar za gospodarenje otpadom sačinjavat će MBO tvornicu (mehaničko-biološka) za preradu otpada, potom sustav za organizaciju, skupljanje i sortiranje otpada, a projekt čini i sanacija i zatvaranje postojećih 14 odlagališta komunalnog otpada na području Zadra, Benkovca, Biograda, Obrovca, Paga, Sali, Starigrada, Polače, Novigrada, Gračaca, Lišane Ostrovičke, Povljane, Tkona i Kali. Samo sanacija odlagališta će koštati više od 120 milijuna kuna.