Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Aralica: Po duljini priprema “Kepec” je rekorder među mojim romanima

Autor: Velimir Brkić

17.10.2012. 22:00
Aralica: Po duljini priprema “Kepec” je rekorder među mojim romanima

Foto: Zvonko KUCELIN



Često mi kažu da kao tako plodan pisac mora da sam i veliki radoholičar. A ja naprosto ne znam što je to. Jednostavno pišem, a upravo je u začetku i moj novi roman koji će se zvati “I kaput i suknja” – Ivan Aralica


U povodu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige koji se već tradicionalno obilježava od 15. listopada do 15. studenoga, manifestacije koja promiče knjigu i čitanje, Gradska knjižnica Biograd na Moru pripremila je poseban program.
U nazočnosti biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza, drugih gostiju, članova knjižnice i ljubitelja književnosti, ovogodišnja manifestacija je započela predstavljanjem književnika i akademika Ivana Aralice.
Nakon uvodnog slova Jelke Sipina, uspješne ravnateljice Gradske knjižnice koja je protekle gopdine nabavila 1.519 novih knjiga nakon čega se ukupni knjižnji fonda popeo na oko 33.400 primjeraka, hrvatskog klasika Ivana Aralicu predstavila je urednica Školske knjige Miroslava Vučić.
– Ovaj bez sumnje velikan pisane riječi autor je brojnih proznih uradaka, dramski pisac, esejist i političar koji ima iza sebe veliki i bogati stvaralački opus. Bio je nagrađivan i zabranjivan, ali nikada ušutkan, istaknula je Vučić.
Dodala je kako nijedna Araličina knjiga, bez obzira na to je li riječ o književnoumjetničkoj prozi ili pak političkoj publicistici, u svojemu mišljenju, nije ostala nezapažena.
– I kritika i čitalačka publika pri tom su posve podijeljeni u svojem mišljenju pa se ocjena Araličina rada proteže od potpunog obožavanja do polemičkih napisa koji su često i na granici dobrog ukusa, navodi Vučić naglasivši pritom da ga se publika željna dobre priče zbog toga uopće ne odriče.
– Razloge za njegovu čitanost valja tražiti ponajprije u historijografskoj fikciji kojom se bavi u većini romana i pripovijesti u čijem su žarištu velike teme, bezumlje moći, umijeće vladanja, nacionalni identitet, herojstvo i slično, navodi Vučić.
Prije dvije godine Školska knjiga je pokrenula projekt objavljivanja šest kola Sabranih djela Ivana Aralice u 35 svezaka.
– Dosad su obljavljena dva kola. U prvom kolu je uvrštena zbirka pripovjedaka “Carske kočije” te romani “Psi u trgovištu”, “Put bez sna”, “Duše robova” i “Asmodejev šal”, dok je u drugo kolo uvršten novi roman “Kepec” te romani “Četverored”, “Okvir za mržnju”, “Graditelj svratišta”, “Konjanik” i “Tajna sarmatskog orla”, nabraja Vučić koja je uredila Djela Ivana Aralice.
Njegova najpoznatija djela te romani prema kojima su snimljeni filmovi poznati su uglavnom široj čitalačkoj publici a ove večeri u Gradskoj knjižnici pobliže je predstavljen njegov romana “Kepec” čija je tema čovjek i vlast.
– Po duljini priprema “Kepec” je rekorder među mojim romanima, nastajao je četrdeset godina, priču u sebi nosim već pedeset godina. Jedino sam još roman “Četverored” tako dugo pripremao, rekao je autor Aralica, jedan od najčitanijih, ako ne i najčitaniji hrvatski književnik.
U romanu veliki izdanak dinastije cirkuskih zabavljača Janos Liliput, nakon što su nadobudni čuvari tekovina revolucije zabranili rad svim cirkusima, u slavnim godinama obnove zemlje i izgradnje socijalizma upoznaje Baru Klepetana. Duhovita je to priča koja kroz ta dva lika u vrtlogu povijesti i opasnost od vlasti bez ikakve kontrole, na kraju pokazuje kako je jedan patuljak po rastu a drugi patuljak po duši.
– Često mi kažu da kao tako plodan pisac mora da sam i veliki radoholičar. A ja naprosto ne znam što je to. Jednostavno pišem, a upravo je u začetku i moj novi roman koji će se zvati “I kaput i suknja”, otkrio je Ivan Aralica.