Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Branku Stojakoviću neka buduća ulica

Autor: Nives Rogoznica

17.10.2012. 22:00
Branku Stojakoviću neka buduća ulica


U Odbor uza utvrđivanje prijedloga naziva ulica, trgova, područja te javnih poduzeća ocjenjuju kako bi mijenjanje naziva postojeće ulice izazvalo komplikacije građanima oko zamjene dokumenata


Ulica Vinka Jelića neće biti preimenovana u Ulicu Branka Stojakovića, no u Gradu Zadru predlažu nazvati Stojakovićevim imenom jednu od budućih novoizgrađenih ulica.
Prijedlog promjene naziva Jelićeve u Stojakovićevu ulicu dalo je u svibnju Društvo prijatelja Belafuže, u povodu 20. obljetnice Stojakovićeve smrti.
– U prijedlogu Odboru za utvrđivanje prijedloga naziva ulica, trgova, područja te javnih poduzeća Grada Zadra smo naglasili kako je riječ o čovjeku koji je svojim djelom i bogatim opusom proslavio Zadar. Ulica Vinka Jelića koja spaja Ulicu Ivana Zajca i Ulicu Ivana Gundulića je, inače, ulica u kojoj je smještena Stojakovićeva obiteljska kuća s umjetničkom radionicom u kojoj je nastao čudesni i zadivljujući lutkarsko-scenografski opus za potrebe Kazališta lutaka Zadar i drugih kazališta, te za različite televizijske kuće i mnoge priredbe i manifestacije, rekao je tajnik Društva prijatelja Belafuže Mile Šimunov ponavljajući kako bi se na ovaj način, po mišljenju članova udruge, „odalo priznanje jednom od svojih najzaslužnijih sugrađana i jednom od onih koji su svojim grandioznim djelom znatno pridonijeli širenju ugleda grada Zadra”.
Odbor za utvrđivanje prijedloga naziva ulica, trgova, područja te javnih poduzeća u kolovozu je, napomenuo je Šimunov, odgovorio Društvu. U odgovoru stoji kako njihovom prijedlogu nije moguće udovoljiti na traženi način s obzirom na to da bi mijenjanje naziva postojeće ulice izazvalo komplikacije građanima oko zamjene dokumenata.
– Ako dobijemo vaš pristanak da se jedna od ulica grada Zadra nazove ulicom Branka Stojakovića, vaš prijedlog ćemo imati na umu prilikom imenovanja novih ulica, zaključuje se u odgovoru koji je potpisao predsjednik Odbora Rade Škarica.
Šimunov je rekao kako će iz Društva odgovoriti Odboru nakon što razgovaraju sa Stojakovićevom obitelji.
– Ako se obitelj složi s tim prijedlogom, i mi ćemo se složiti. Branko Stojaković je zaslužio da dobije ulicu, naglasio je Šimunov.
– Na članovima mjesnih odbora je da nam signaliziraju kada su neke nove ulice pred otvaranjem. Mi imamo zaprimljeno više prijedloga za nazivanje novih ulica i kad se ukaže potreba za tim, prema planu izgradnje novih ulica, izvršit ćemo njihovo imenovanje. Neka nas iz Društva prijatelja Belafuže slobodno podsjete na svoju inicijativu kad vide da se neka nova ulica gradi, pozvao je Škarica.