Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Konačno uređenje obale u dnu uvale Jazine

Autor: Ivana Burica

17.10.2012. 22:00
Konačno uređenje obale u dnu uvale Jazine

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U ovoj fazi izgradit će se i urediti 87 metara obale u dnu Jazina. To je onaj dio gdje su sad bačve. Naravno sve će se to potpuno preurediti, a cijeli ovaj pojas od 87 metara dobit će i rasvjetu te šetnicu uz more, naveo je Slavić


Prvi dio jučerašnjeg kolegija zadarskog župana prošao je u znaku Županijske lučke uprave Zadar.
Tako su na dnevnom redu bile čak četiri točke vezane uz ovu ustanovu – polugodišnje izvješće o njenom radu i financijskom poslovanju, izmjene i dopune Programa rada i razvoja i Financijskog plana Županijske lučke uprave Zadar za 2012. godinu te dvije odluke Upravnog vijeća ŽLU-a o izvođenju građevinskih radova – na I. fazi rekonstrukcije obale u luci Jazine te radova na sanaciji obalnih zidova i zaobalnih površina u luci Veli Iž.
Odgođeni projekti
Ravnatelj Marinko Slavić izvijestio je da je Županijska lučka uprava Zadar u razdoblju siječanj – lipanj 2012. godine ostvarila prihod od 1.659.612 kuna, što je 24 posto planom predviđenih sredstava. U istom razdoblju su ostvareni izdaci u iznosu od 1.163.098 kuna ili 17,5 posto planom predviđenih.
U lukama pod upravom Županijske lučke uprave Zadar zabilježen je blagi pad prometa u odnosu na isti lanjski period – 1.069.071 putnika (indeks 98,0) i 159.868 vozila (indeks 98,0).
Slavić je izvijestio i da se zbog manjeg priljeva novca iz državnog proračuna moralo odustati od dva kapitalna projekta čija se realizacija očekivala ove godine – sanacije derutnog mula u Biogradu te luke Vrgada.
– Eto, ove smo se godine nadali realizaciji Biograda i Vrgade, ali su zbog promjene vlasti ti projekti odgođeni. Ako ne bude potpore Ministarstva pomorstva ubuduće ćemo, izgleda, raditi samo manje projekte, komentirao je župan nepovoljne vijesti iz ŽLU-a.
Ipak, ove godine u realizaciju idu dva važna projekta – dogradnja luke Veli Iž i I. faza sanacije uvale Jazine. Župan Stipe Zrilić dao je potrebne suglasnosti pa tako Županijska lučka uprava Zadar sada može krenuti u postupak javne nabave za oba projekta.
Ti će se projekti, istaknuo je Slavić, realizirati zahvaljujući dogovoru s Gradom Zadrom koji će u oba projekta financijski sudjelovati sa 50 posto njihove vrijednosti. Ostalih 50 posto pokriva Županijska lučka uprava Zadar.
Slavić je izvijestio da je za rekonstrukciju i sanaciju luke Veli Iž ishođen akt o građenju te da je projektnu dokumentaciju naručio i financirao Grad Zadar, a izradila ju je zadarska tvrtka “Struktura projekt”. Procijenjena vrijednost građevinskih radova iznosi 2.050.000 kuna bez PDV-a, dok je vrijednost rekonstrukcije I. faze luke Jazine procijenjena na 4,3 milijuna kuna bez PDV-a. Svu potrebnu dokumentaciju i za ova projekt, koju je inače izradila tvrtka “D & Z”, je naručio i financirao Grad Zadar.
– U ovoj fazi izgradit će se i urediti 87 metara obale u dnu Jazina. To je onaj dio gdje su sad bačve. Naravno, sve će se to potpuno preurediti, a cijeli ovaj pojas od 87 metara dobit će i rasvjetu te šetnicu uz more, naveo je Slavić.
U nastavku sjednice kolegija župan je donio nekoliko odluka o rasporedu sredstava.
Školski manjkovi
Odlukom o rasporedu sredstava za nefinancijsku
imovinu Doma za starije i nemoćne osobe Zadar za 2012. godinu određeno je da minimalni financijski standard rashoda za nefinancijsku imovinu Doma za 2012. godinu iznosi 905.800 kuna. Izmjenom i dopunom Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi župan je “Zajednici tehničke kulture Zadarske županije” odobrio 20.000 kuna više nego je prvotno planirano te će iz Županijskog proračuna ZTK-u ove godine biti dodijeljeno ukupno 455.621 kuna. Dobro su prošli i Narodni muzej Zadar te Kazalište lutaka kojima je nakon preraspodjele sredstava u okviru donošenja prvog rebalansa Županijskog proračuna dodijeljeno 211.000, odnosno 499.000 kuna više nego je planirano Županijskim proračunom za 2012. godinu.
Izmijenjen je i dopunjen Plan rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini srednjih škola u 2012. godini. Naime, po obavljenim postupcima javne nabave, potpisanim ugovorima te izvršenom usklađivanju po pozicijama korisnika iskazala se ušteda u iznosu od 1.627.473 kuna.
Taj će novac županovom odlukom biti dodijeljen Srednjoj školi Obrovac za sanaciju poda sportske dvorane i to u iznosu od 636.513 kuna te Srednjoj školi Biograd za nadogradnju školske zgrade u iznosu od 990.960 kuna.
Župan je pročelnika za društvene djelatnosti Ivana Šimunića zamolio da izvijesti u kakvoj su situaciji škole s obzirom na rezanje davanja iz državnog proračuna.
– U stalnom smo kontaktu, posebno s osnovnim školama koje su u financijski lošijoj situaciji nego srednje škole. Neke su škole tako već potrošile sva sredstva iz minimalnog financijskog standarda, ali smo tu situaciju za sada premostili i to zahvaljujući uštedi na prijevozu osnovaca. No dogodine će biti još puno teže. Naime, najavljeno je 10-postotno smanjenje sredstava iz Državnog proračuna za srednje i osnovne škole, što je oko 4 milijuna kuna manje, kazao je Šimunić.
– Škole se moraju ponašati u okviru mogućeg. No jasno je da se novcem iz Državnog proračuna minimalni financijski standard škola neće ostvariti što će rezultirati stvaranjem manjkova kao i u zdravstvu, zaključio je župan Stipe Zrilić.