Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ovčari i kozari Zadarske županije – skorup hrvatskog sirarstva

Autor: Ante Vidović

17.10.2012. 22:00
Ovčari i kozari Zadarske županije – skorup hrvatskog sirarstva

Foto: Arif SITNICA



Zlatna odličja Emilu Oštariću iz Kolana, Katici i Nikici Žampera iz Žmana, Siniši Miliću i Žarku Miliću iz Bogatnika, Miodragu Ninkoviću sa Silbe, Franji Zubović i Goranu Zriliću iz Popovića
Danas u Segetu Donjem kod Trogira počinje “14. Savjetovanje uzgajivača ovaca i koza” i “13. izložbu hrvatskih ovčjih i kozjih sireva” u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza. Savjetovanje i izložba sireva održava se u hotel u Medena, a završava sutra. Dvjestotinjak prijavljenih sudjeluje na predavanjima iz područja uzgojno selekcijskih programa, preventive i zdravstvene zaštite ovaca i koza, tehnologije, proizvodnje i prerade ovčjeg i kozjeg mlijeka, hranidbe, držanja i njege ovaca i koza.
Izlagači od Silbe do Gračaca
Na ovogodišnjem savjetovanju i izložbi od ukupno 171 proizvoda iz Zadarske županije izlaže 16 izlagača 38 proizvoda. Izlagači 13. izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva iz Zadarske županije su: Ante Donadić iz Paga, Ante Prtorić iz Mandri, Franjo Zubović, Ivica Oliverić, Josip Oštarić i Emil Oštarić iz Kolana, Goran Zrilić iz Popovića, Marija Mitrović, Ivan Mitrović iz Zelengrad, Jagoda Nakićen iz Banjevaca, Marija Radmilović iz Nadvode, Miodrag Ninković iz Silbe, Katica i Nikica Žampera iz Žmana, Siniša Milić iz Bogatnika, Vesna Kesić iz Gračaca i Žarko Milić iz Žegara.
– Značajka ovogodišnjeg ocjenjivanja je dosta velika ujednačenost kvalitete, raznolikost asortimana, bolja kvaliteta sireva (posebice mikrobiološka) u odnosu na prethodna ocjenjivanja. Ovogodišnje ocjenjivanje bilo je iznimno uspješno. Očito je da svi proizvođači koji su svoje sireve predali na ocjenjivanje poštuju osnovne kriterije kakvoće mlijeka koje koriste za preradu u sir, kaže voditeljica Županijskog odjela HPA Dolores Barač te dodaje:
– Veseli činjenica da je i ove godine od 92 nagrađena  20 je sireva iz zadarske županije što potvrđuje kako naša županija svojim prirodnim bogatstvima pruža znatne mogućnosti u proizvodnji mlijeka i preradi u sir. Od velikog je značaja između ostalih etničkih blaga, očuvanje i autohtonih sireva. Proces očuvanja zahtjeva sustavna višegodišnja istraživanja, kako bi se izučila tehnologija, postigli standardi, te organizirala bolja i kvalitetnija proizvodnja po pojedinim lokalitetima.
Od 20 odličja koja su dodijeljena zadarskim proizvođačima devet je zlatnih, sedam srebrnih i četiri brončana. Zlatno odličje pripalo je Emilu Oštariću iz Kolana za Paški sir, Katici i Nikici Žampera za kozju skutu i svježi sir od pasteriziranog mlijeka, Siniši Miliću iz Bogatnika za kuhani kozji sir, Žarku Miliću za kuhani kozji sir, Miodragu Ninkoviću za skutu od kozjeg mlijeka, kuhani kozji sir u oblozi od maslinovog ulja, pepela i začinskog bilja, Franji Zubović u iz Kolana za paški sir i Goranu Zriliću iz Popovića za polutvrdi kozji sir.
Srebrno odličje pripalo je Ivanu Mitrović iz Zelengrada za kuhani kozji sir, Ivici Oliveriću iz Kolana za Paški sir, Miodragu Ninković u za kozji sir u maslinovom ulju sa biljnim začinima i svježi sir od kozjeg mlijeka, Josip u Oštariću za Paški sir, Vesni Kesić za kozju basu i kozji sir s dodatkom začina. Brončano odličje pripalo je  Vesni Kesić za kozje kiselo mlijeko, Nikici i Katici Žampera za kozji sir i svježi kozji sir od pasteriziranog mlijeka sa zelenim maslinama, Anti Prtoriću za Paški sir.
Šampionima kvalitete ovogodišnjeg ocjenjivanja proglašena su dva proizvoda u različitim kategorijama ocijenjenih proizvoda. Šampion ocjenjivanja u kategoriji svježih sireva je svježi sir iz nepasteriziranog kozjeg mlijeka s dodatkom istarskog šafrana proizvođača Stancija Kumparička d.o.o. iz Cokuna, Istra. Šampion ocjenjivanja u kategoriji tvrdih sireva je Krčki sir proizvođača OPG Magriž iz Kornića s otoka Krka.
Predavači i predavanja
U sklopu savjetovanja za uzgajivače koza i ovaca niz eminentnih stručnjaka s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta iz Zagreba i iz Hrvatske poljoprivredne agencije. održat će zanimljiva predavanja. Prof. dr. sc. Neven Antunac imat će predavanja na temu “Rezultati i dojmovi ocjenjivanja sireva i dodjela priznanja proizvođačima nagrađenih sireva”, dipl. ing Danijel Mulc “Aktivnosti Odjela za razvoj ovčarstva, kozarstva i uzgoja malih životinja”, mr.sc.Marija Špehar “Genomska selekcija u ovčarstvu i kozarstvu”, prof. dr. sc. Boro Mioč i sur. “Dalmatinska janjetina”, prof. dr. sc. Velimir Sušić i prof.dr.sc. Željko Pavičić “Zaštita dobrobiti u održavanju proizvodnosti ovaca i koza”, prof. dr. sc. Zoran Grgić i sur. “Upravljanje troškovima kozarske farme u uvjetima suše”, prof. dr. sc. Samir Kalit “Usvajanje i primjena novih znanja u mljekarskoj praksi”, prof.dr.sc. Boris Antunović “Standardi zdravstvene ispravnosti ovčjeg i kozjeg sira neophodni za stavljanje proizvoda na tržište”, doc. dr. sc. Antun Kostelić “Artritis encefalitis koza u Hrvatskoj”, dr. sc. Branko Šoštarić “Grebež ovaca-o bolesti i veterinarskim propisima u Hrvatskoj”, dr. sc. Goran Kiš “Zamjenska krmiva u hranidbi ovaca i koza”, prof. dr. sc. Josip Leto “Što posijati za proizvodnju krme u sušnim godinama?”, prof. dr. sc. Alen Džidić “Utjecaj intervala mužnje na proizvodnju mlijeka ovaca i koza” i dr. vet. med Tomislav Kiš “Zdravstveni statusi stada ovaca i koza”


 PREDSTAVLJANJE PROGRAMA UZGOJA KOZA


Ove godine na savjetovanju se predstavlja Program uzgoja koza u Republici Hrvatskoj, o čijim značajkama govore Antun Jureša, dr. sc. Zdravko Barać, prof. dr. sc. Boro Mioč i prof. dr. sc. Velimir Sušić.
– Program uzgoja koza je od iznimne važnosti za uzgajivače, uzgajivačke udruge i stočarske stručnjake, a ključna uloga programa je unaprjeđenje daljnjeg napretka uzgojno – selekcijskog rada i popularizacije uzgoja koza u RH. Program sadrži uzgojne ciljeve, mjere, postupke i metode za njihovo provođenje, čija je provedba i organizacija osmišljena uzgojno-selekcijskim radom s ciljem gospodarskog napretka hrvatskog kozarstva. Središnju ulogu u organizaciji provedbi Programa uzgoja koza ima Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, kaže Dolores Barač.