Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U njemačkom gradu Kressbronnu osniva se klub prijatelja Biograda

Autor: Velimir Brkić

17.10.2012. 22:00
U njemačkom gradu Kressbronnu osniva se klub prijatelja Biograda


Kao baštinici zajedničke ideje i vizije ujedinjenog i slobodnog svijeta, gradovi Kressbornn i Biograd, iako različite prošlosti, slični su po svojim civilizacijskim dostignućima, kulturno-povijesnoj baštini i održivom turističko-poljoprivrednom razvoju, kazao je Knez


Potpisivanjem povelje prije dvije godine o prijateljstva dvaju gradova, Biograda na Moru i južnjonjemačkog grada Kressbronna smještenog na Bodenskom jezeru u pokrajini Baden Wurttemberg, rasplamsala se suradnja na svim planovima, a posebice na onom turističkom.
– Mnogi žitelji Kressbronna koji leži na tromeđi Njemačke, Austrije i Švicarske, na “njemačkom moru” na kojem je registrirano čak 60.000 plovila, na Bodenskom jezeru dugom 62, a širokom 14 kilometara, od tada su prvi puta posjetili Hrvatsku i Biograd na Moru, istaknuli su supružnici Trtanj, Elisabeta i Ivan koji svoj godišnji odmor provode u Biogradu.
Supružnici Trtanj bili su u društvu s Nedom Schneider s kojom su nakon susreta u Njemačkoj ostali u dobrim prijateljskim odnosima. Pridružio im se i gradonačelnik Ivan Knez.
– Prvi put sam ovdje bio službeno s izaslanstvom grada Kressbronna, a sad sam godišnji odmor zajedno sa suprugom odlučio provesti u ovom prelijepom gradu u srcu Jadrana, rekao je Trtanj prenoseći biogradskom gradonačelniku pozdrave gradonačelnika Kressbronna Edwina Weissa.
Upoznao ga je i s inicijativom da se u njihovom gradu osniva Klub prijatelja grada Biograda na Moru koji je pritom nazvao svjetskim gradićem neprocjenjive vrijednosti, a Hrvatsku sastavnim dijelom Europe.
– Kao baštinici zajedničke ideje i vizije ujedinjenog i slobodnog svijeta, gradovi Kressbronn i Biograd na Moru, iako različite prošlosti, slični su po svojim civilizacijskim dostignućima, kulturno-povijesnoj baštini i održivom turističko-poljoprivrednom razvoju, kazao je Knez ugodno iznenađen inicijativom o skorašnjem osnivanju Kluba prijatelja grada Biograda.
– Mi smo mali grad s velikim srcem, kaže Knez, i izuzetno nam je zadovoljstvo biti partner s Kressbronnom, gradom koji ostvaruje oko 300.000 noćenja godišnje te ima veliki otkupni centar najveće tržnice voća u Njemačkoj, bavarsku tvrtku BayWa koja zapošljava ukupno 17.000 radnika i ostvaruje promet od oko 8 milijarda eura.
Trajnim učvršćivanjem međusobnih prijateljskih veza želi se postići da različitost jezika i kulture ne bude razdvajajuća barijera, nego živi sastavni dio zajedničke europske kulture.
– Zaista je lijepo vidjeti da je Republika Hrvatska na samo korak do Europske Unije, kao slobodna i prijateljska zemlja, zaključili su supružnici Trtanj.


 IVAN TRTANJ IMA JEDINSTVENI MUZEJ MAKETA BRODOVA




Ivan Trtanj (66) rođen je u Zrenjaninu s korijenima koji potječu iz malog mjesta Lipice, zaselak Trtanj kod Brinja u Ličko-senjskoj županiji. Od 1968. godine živi u Kressbronnu. Priznati je njemački i svjetski majstor maketa poznatih brodova, a svoje “plutajuće umjetnine” izlagao je diljem Njemačke i Europe. U Kressbronnu zajedno sa suprugom Elizabetom drži jedinstven muzej maketa brodova svjetske klase, izuzetno posjećenom turističkom atrakcijom na obali Bodenskog jezera.
Među njima su švedski brod Amphion iz 1782. godine i Vasaorden (1774.), vjenčani dar švedskog kralja Karla XIII. princezi Hedwig Elisabeth Charlotta, britanska državna jahta Royal Caroline (1749.), britanski Bounty (1784.), nizozemska jahta Pegasus (1776.) i drugi eksponati neprocjenjive vrijednosti.