Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bolno iskrena ispovijest o jednoj generaciji

17.10.2013. 22:00
Bolno iskrena ispovijest o jednoj generaciji


“Engleski okvir za ahmićku sliku” je roman zavjere, ratni roman, povijesno dokumentaristički… Realističnost i ekspresivnost snažno udara u čovjeka koji se ne želi suočiti sa stvarnošću, rekla je Žaklina Glibo


U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u srijedu je u Gradskoj knjižnici Zadar predstavljena najnovija knjiga Nikole Šimića Tonina, zadarskog pjesnika, putopisca, esejista i romanopisca koji se okušao i u haiku izričaju.
Knjigu “Engleski okvir za ahmićku sliku” su publici koja je gotovo do posljednjeg mjesta ispunila multimedijalnu dvoranu predstavili Žaklina Glibo i Šime Zrilić, dok je dijelove romana čitao Valter Šarović.
– Nikola Šimić Tonin nas u svom romanu vraća u ne tako davnu prošlost. On prikazuje groznu istinu kakva je, ništa ne ispravlja. Čitatelj njegovo najnovije djelo mora čitati s puno koncentracije. Na ovaj način, nakon “Azilanata” pisac je već sad izgradio jedan upečatljiv stil, kazao je, među ostalim, Šime Zrilić. Urednica izdanja, Žaklina Glibo, podsjetila je kako je njena suradnja s autorom započela prije pet godina s poezijom “Posudionica s nogu” nakon čega je uslijedila poema “Ustani kada kažeš Vukovar”.
Roman je izdalo Hrvatsko književno društvo iz Rijeke, a njegovo predstavljanje će biti organizirano uskoro na Međunarodnom festivalu književnosti u Rijeci.