Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dr. Matešić Hoti: Nadamo se prekidu štrajka

17.10.2013. 22:00
Dr. Matešić Hoti: Nadamo se prekidu štrajka


Nadamo se da bi do kraja ovoga ili početkom idućeg tjedna cijela ova priča mogla završiti i da ćemo se vratiti svom normalnom obimu rada, naravno uz poštivanje određenih varijabli kao što je naše radno vrijeme, dežurstva, prekovremeni sati i slično, rekla je jučer dr. Milka Matešić Hoti


Hoće li današnji pregovori ministra zdravlja i Hrvatskoga liječničkog sindikata najavljeni u deset sati konačno, nakon punih mjesec dana, donijeti kraj štrajka u zdravstvu i vratiti u normalu zdravstveni sustav ostaje za vidjeti. Jučer i prekjučer pregovori su bili u pauzi, a iako su mu već sedam dana na stolu o prijedlozima u vezi dežurstava, pripravnosti, uvjetima rada ministar se još nije očitovao.
– Nadamo se da bi do kraja ovoga ili početkom idućeg tjedna cijela ova priča mogla završiti i da ćemo se vratiti svom normalnom obimu rada, naravno uz poštovanje određenih varijabli kao što je naše radno vrijeme, dežurstva, prekovremeni sati i slično, rekla je jučer dr. Milka Matešić Hoti, predsjednica sindikalne podružnice Hrvatskoga liječničkog sindikata u Zadru.
Nezadovoljni stanjem od ulaska Hrvatske u EU više od sto liječnika otišlo je raditi vani, a oko sedamdeset ih je predalo zahtjev za isto. Iako su liječnici radili i više nego što su rekli da za vrijeme štrajka hoće, liste čekanja na pretragama i pregledima koji nisu hitni, kao i nehitnim operacijama itekako su se produžile, a liječnici su i više puta postavili pitanje odgovara li možda ministru da štrajk traje što duže jer svaki dan štrajka u Hrvatskoj zdravstvu je uštedio milijunske iznose za materijal, hladni pogon, ruke osoblja i svega ostaloga što nije potrošeno.
Štrajk liječnika pismom je podržala i Europska federacija medicinskih sindikata, a hoće li danas konačno završiti znat će se nakon pregovora u Ministarstvu.