Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Od gripe se može i umrijeti

17.10.2016. 22:00
Od gripe se može i umrijeti


Vrijeme viroza je opet tu. Uz prehladu najčešća koja dolazi s hladnijim mjesecima je gripa. I dok prehladu mogu uzrokovati različite skupine respiratornih virusa, influencu uzrokuje jedan specifičan virus, kazuje dr. Alan Medić, specijalist epidemiolog i voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar.
– Sada počinje sezona gripe koja se polako javlja, još u niskom intenzitetu. Registrirana je u skoro 40 zemalja Europske unije, a od nje u Hrvatskoj svake godine oboli oko stotinjak tisuća ljudi. Naravno, nisu svi prijavljeni, a njezina sezona obično počinje baš u ovo vrijeme. Obično tako kažemo kako je vrijeme gripe od Božića do Uskrsa i tu se radi o najznačajnijoj pandemijskoj bolesti koja zahvaća sve kontinente, ističe Medić.
Ipak, za gripu imamo dobru zaštitu. Cjepivo u Zadarsku županiju pristiže svake godine i ono je besplatno za sve rizične skupine, a to su osobe starije od 65 godina kod kojih gripa može utjecati na njihovu osnovnu bolest, na način da im stvori komplikacije. Od gripe se može i umrijeti, pa se tako za sve osobe, bez obzira na životnu dob, koje imaju neku drugu osnovnu bolest, bilo da je to šećerna bolest, bolest srca ili neka druga, preporučuje cijepljenje jer za njih gripa može biti jako teška bolest, ističe Medić.
Također, cjepivo je besplatno i za sve zdravstvene djelatnike i sve one koji rade s bolesnicima, u staračkim domovima i slično.
Osim cijepljenja, postoje i neke opće mjere prevencije, a to je sigurna udaljenost od jedan metar preko koje se ne bi trbali zaraziti respiratornim virusima, zatim često pranje ruku jer se respiratorne infekcije prenose i direktnim kontaktom.