Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Program manifestacije obogaćuje talijansku manjinu, ali i sve Zadrane

17.10.2016. 22:00
Program manifestacije obogaćuje talijansku manjinu, ali i sve Zadrane


Tjedan talijanskog jezika u svijetu svečano je otvoren jučer u prostorima Zajednice Talijana u Zadru. Manifestacija, koja se održava po 16. put za redom, organizira se u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Italije, te ima za cilj u cijelom svijetu promovirati talijanski jezik u svim njegovim aspektima, a svake godine se radi o novoizabranoj temi. Organizaciju vodi Accademia della Crusca, vodeći istraživački institut za talijanski jezik sa sjedištem u Firenci, u suradnji s svim odborima udruga „Dante Alighieri”, talijanskim konzularnimm predstavništvima i drugim udrugama Talijana u inozemstvu.
Sve okupljene je pozdravio Mirko Marušić, predsjednik Dante Alighierija u Zadru, kazavši kako će se kroz manifestaciju posebna važnost dati djeci.
Predsjednica zajednice Talijana u Zadru Rina Villani rekla je, pak, kako je počašćena što je radila na programu manifestacije.
– Zahvaljujem Gradu Zadru i Sveučilištu u Zadru što su prepoznali Tjedan talijanskog jezika. Za nas je važna suradnja s Udrugom Dante Alighieri koja ima za cilj promoviranje talijanskog jezika i kulture u svijetu. Imamo, dakle, isti cilj, promicanje jezika i kulture. Pred nama je svakako bogat i raznolik program, kazala je Villani. Elena kiprovska Knežić podsjetila je na tečajeve talijanskog jezika koji se održavaju u organizaciji Udruge Dante Alighieri, a sve u svrhu promocije talijanskog jezika i kulture.
Od jučer se u prostorima Zajednice Talijana može razgledati izložba Adama Marušića “SENSazioni di Zara”, kao i izložba Akademije stripa iz Trsta pod nazivom “Illustrabook”. Marušićeva izložba prvi je put otvorena ovo ljeto u Rimu u poznatoj Via Margutta, dok se na Akademijinoj izložbi predstavljaju njezina 52 člana. U prostorima Udruge Dante Alighieri, pak, u srijedu će se otvoriti izložba Elide Ferro “Omaggio agli stilisti Italiani”, izložba radova učenice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.