Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vlasnici zemljišta ne znaju za koliko je Herenda prodao njihovu djedovinu

17.10.2016. 22:00
Vlasnici zemljišta ne znaju za koliko je Herenda prodao njihovu djedovinu


Iskazima četvero svjedoka nastavljeno je jučer na Općinskom sudu u Zadru suđenje Tinu Herendi, bivšem paškom dogradonačelniku i aktualnom vijećniku Gradskog vijeća Grada Paga zbog navodne utaje poreza od oko dva milijuna kuna. Herenda je kao vlasnik obrta posredovao u kupoprodaji zemljišta te je, kako stoji u optužnici, umjesto stvarnog primitka većeg od 10 milijuna kuna, u poslovnim knjigama prijavio primitak od 39 tisuća kuna. Ovime je Herenda navodno izbjegao platiti porez na dodanu vrijednost za 2008. godinu u iznosu od ukupno 1.913.555,61 kuna, te je time za isti iznos oštetio proračun Republike Hrvatske.
– Moj se suprug razbolio u svibnju 2008. godine, nakon čega je umro. Prije nego što se to dogodilo, na tekući račun u Erste banci uplaćen nam je novac za zemljište koje smo prodali. Mogu kazati kako moj suprug Mate nije primio nikakav avans, a kada smo išli kod javnog bilježnika morala sam ići s njim, potvrdila je Sonja Valentić svoj iskaz koji je već dala kod istražnog suca 17. studenog 2011. godine o prodaji zemljišta u Pagu. Marica Fabijanić, svjedokinja koja je također prodala zemljište Tinu Herendi kazala je kako je vlasnike parcela na predjelu “Javor” najprije zastupao rođak Mate Valentić, koji se u međuvremenu razbolio, te da se u završni dio pregovora uključila njena kćer Jelkica Tičić.
– Osim novca koji mi je uplaćen na račun u Erste banci nisam dobila nikakav avans, odgovorila je na upit tužiteljice Karol Sablić Radman o novcu koji je eventualno dobila, mimo onoga koji je uplaćen na njen tekući račun. Ova je svjedokinja naglasila kako je bila u dobrim odnosima s Matom Valentićem, ali i kako je u to vrijeme kada se pregovaralo o prodaji zemlje on bio jako bolestan.
– Ne, ona to ne bi napravila mimo mene, odgovorila je ova svjedokinja na pitanje tužiteljice je li njena kćer Jelkica primila kakav novac na ruke.
Jelkica Tičić, umirovljena bankarska službenica koja je radila u Erste banci potvrdila je kako je u ime svoje majke Marice Fabijanić pregovarala s Tinom Herendom o cijeni zemljišta, koja je najprije bila 33 eura po metru kvadratnom, da bi se u tijeku pregovora ona povećala za još 50 eurocenti.
– Svim suvlasnicima je na tekuće račune uplaćen novac, te nije bilo nikakvog avansa. Mate Valentić je bio čestit čovjek, koji je 30 godina radio u banci. Bila sam ranije poučena da ne primamo avans. Ja sam bila u završnoj fazi pregovora oko prodaje zemljišta jer je Mate već bio bolestan, a sjećam se kako ga je Ante vozio kod javnog bilježnika, ispričala je Jelkica Tičić. Na upit tužiteljice o tome tko je postigao cijenu od 33,50 eura po metru kvadratnom ova je svjedokinja odgovorila kako je to bila ona, a da je Mate Valentić bio dogovorio iznos od 33 eura. Svjedokinja je naglasila kako o avansu nije bilo govora, kao i da je već u srpnju 2008. godine bio isplaćen cijeli iznos na račun njene majke i ostalih prodavatelja.
– Razgovarala sam s Tinom Herendom o prodaji jer je takav bio dogovor. Nisam imala pismenu punomoć, ali su me ostali ovlastili da nastavim pregovore, odgovorila je Tičić na upit Šime Pavlovića okrivljenikovog odvjetnika prema kojem je pravnom aktu nastavila pregovore s njegovim branjenikom.
Na pitanje smatra li da je njena majka bila oštećena u razgovorima s Tinom Herendom oko prodaje zemljišta Jelkica Tičić je odgovorila negativno jer da su oni pristali na cijenu koja je bila dogovorena.
– Ne znam o kojoj cijeni je riječ, niti o kojim se kupcima radi, odgovorila je svjedokinja na pitanje odvjetnika Pavlovića o tome zna li koja je krajnja cijena postignuta za kupnju ovog zemljišta, kao ni tko je krajnji kupac.
Sudac Ante Bačić je donio rješenje kako će se u nastavku glavne rasprave ispitati još četiri svjedoka, a sljedeće ročište je zakazao za 15. prosinca.