Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Za silovanje Slovenke na brodu u Zadru prijeti im do 10 godina zatvora

17.10.2016. 22:00
Za silovanje Slovenke na brodu u Zadru prijeti im do 10 godina zatvora


Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je pred Županijskim sudom optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana u dobi od 51 i 44 godine zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv spolne slobode na štetu slovenske državljanke. Objavljeno je to jučer na službenoj internetskoj stranici zadarskog ŽDO-a gdje se nadalje navodi kako se muškarce tereti da su 20. srpnja 2016. godine, oko 2,30 sati, počinili kaznena djela na turističkom brodu na Liburnskoj obali u Zadru u cilju zadovoljenja spolne pohote.
Optužnicom im se stavlja na teret kazneno djelo iz čl. 154. st. 2. u vezi st. 1. toč. 3. i 5., u vezi čl. 153. st. 1. i u vezi čl. 152. st. 1. Kaznenog zakona, odnosno silovanje uz prijetnju žrtvi za što im prijeti kazna zatvora i do deset godina.
Riječ je o nemilom događaju koji se zbio na izletničkom brodu prošlog ljeta u zadarskoj gradskoj luci, nedaleko mosta. Žrtva, 34-godišnja Hrvatica sa slovenskom putovnicom, kaznenu prijavu protiv članova posade broda 51-godišnjeg M.C. i 44-godišnjeg K.Š., podnijela je riječkoj policiji, nekoliko dana nakon događaja, prije nego je napustila teritorij Hrvatske. Nakon što su od riječkih kolega zaprimili dojavu o djelu, zadarski su policajci uhitili osumnjičeni dvojac, a sudac istrage Županijskog suda u Zadru odredio im je istražni zatvor. Nedugo potom stariji je muškarac izišao na slobodu, dok je mlađi upućen na izdržavanje kazne zatvora za drugo kazneno djelo, za koje je već ranije pravomoćno osuđen.
Oba muškarca iznoseći svoju obranu pred policijom, a potom i državnim odvjetnikom, branila su se navodeći kako je riječ o dobrovoljnom pristanku, no u podizanju optužnice protiv njih prevagnule su riječi žrtve i nalaz vještaka medicinske struke o mehanizmu nastanka ozljeda koje je imala.
Na ovu optužnicu sve strane u postupku imaju pravo žalbe, a ukoliko ona bude potvrđena, dvojac će uskoro sjesti na optuženičku klupu.