Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TINGUL I GRADELE Zadar je više grad mesa nego grad ribe?

18.10.2019. 14:34


Gdje se može za 20 kuna pojesti ukusno jelo koje pripremaju najbolji zadarski kuhari od najkvalitetnijieg mesa zadarskih mesara, čuti kvalitetna glazba, sresti puno poznatih lica, a uz sve to učiniti i malo dobro djelo? Na Festivalu mesa Meat Me koji se ovih dana prvi put održava na Staroj pijaci na Poluotoku, a čiji prihodi idu Pedijatriji Opće bolnice Zadar. Tema drugog dana Festivala su pulastar i perad, pa su tingul od pulastra, svak na svoj način pripremali kuhari iz restorana Malo misto, 4 kantuna, Zadar i 2 ribara te konobe Skoblar.


Pulastrov "put do stola"
Chef dana je bio proslavljeni Tomislav Karamarko koji je pripremao gulaš od pulastra i punjena pileća prsa na grillu. Grillali su se i komadi pulastra i posluživali uz tartufatu i lepinju.
Iako bi se moglo reći da je na ovim prostorima janjetina, koja se razgrabila prvog dana, najpopularnije meso, s jednakim žarom narod je drugog dana Festivala mesa dočekao i specijalitete od "letačica". Opet se prodalo oko 450 do 500 porcija.
Pulastrov "put do stola" prepričao je Ante Crnjak, mesar iz PZ Poličanka.
– Pulastar ima do 6 mjeseci starosti i nikako nije poput druge piletine koja dođe za stol nakon tri tjedna. On svoju kilažu od 2 i pol kilograma, kada je spreman za stol, dostiže u šest mjeseci, dok tretirana piletina to ostvari za tri tjedna. Tu su krivi hormoni rasta i razni dodaci koji nepovoljno utječu na ljudski organizam, posebno na djecu. Pulastar se hrani domaćim kukuruzom i pšenicom, a kako slobodno šeta po dvorištu, hrani se i onime što tamo nađe, raznim bubicama i slično. Može se pripremati na lešo, u pećnici, pod pekom, na roštilju, na rižot i, meni najomiljenije – na tingul, kazao je Crnjak pokazujući i koji dio mesa ide za koju namjenu.
Za ukusan tingul, rekao je chef Karamarko, od kostiju, vrata i hrbata treba pripremiti temeljac.
– Ostalo meso se izreže na manje komade i preprži. Na toj se masnoći pirja povrće, zalijeva se temeljcem i bijelim vinom te se vrati unutra meso i još pirja. Ne smije se puno miješati da se meso ne raspadne. Tingul od pulastra, kao pravo dalmatinsko tradicionalno jelo, i nije toliko popularno po restoranima jer ljudi, čim čuju da je u pitanju piletina, izbjegavaju to. Ali ovaj domaći pulastar je zaista vrhunska namirnica, istaknuo je Karamarko.


Promocija mesarske struke
Za roštiljanje na vrhunskom i skupocijenom roštilju naziva Big Green Egg, Karamarko je napunio pileća prsa sa smjesom od pancete, kapule, bosiljka, peršina i bjelanjka.
Istaknuo je kako je Festival mesa odlična ideja.
– Jako je zanimljivo za posjetitelje, a za nas dobar način da se promovira struka, kako kulinarska, tako i mesarska koja je pomalo zapostavljena, kazao je Karamarko.
Meso za ovaj Festival donirali su zadarski mesari Ikić, Biloglav, Lukin, Paleka, Gobin te PZ Poličanka i Metro. Učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića predstavili su svoje mesne proizvode – čvarke i svinjsku mast. U svemu su pomagali učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, iz smjera kuhari u kuhanju i posluživanju jela, a iz smjera konobari u pripremi koktela s Maraskinim pićima.
Festival mesa Meat Me organiziraju TZ Grada Zadra i Tržnica Zadar, a u organizacijskom odboru za gastronomski dio manifestacije zadužen je poznati zadarski chef Renato Kraljev.
– Jako smo zadovoljni s tijekom Festivala. Prvi dan je bilo jako dobro, i bolje nego što smo očekivali. I što se tiče posjećenosti i atmosfere. Osim što imamo jako dobre bendove, a i vrijeme je poslužilo, pokazalo se da je Zadar ipak više grad mesa, nego li grad ribe, kazao je Kraljev kroz smijeh, dodajući da su ovakvi festivali odlični domaćim ljudima, a proširuju i ponudu za turiste.
Za ugodnu atmosferu danas su u jutarnjem programu bili zaslužni Oridano Gypsy Jazz Band te moderatorica Nikolina Radić.
Osim dobre tople spize, posjetitelji su mogli uživati u sirevima Sirane "Gligora" i Paške sirane, vinima vinarija Glavić, Degarra i Fiolić iz Udruge vinara Zadarske županije, zatim napitcima od limunske trave PG-a Anđela, pivima Varoške pivovare i pivovare "Brlog", a za degustaciju i prodaju bili su tu i proizvodi mesnice Biloglav i Solane Nin.