Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hajduk uveličao Primorčev 90. rođendan

Autor: Milenko Brkić

17.11.2009. 23:00
Hajduk uveličao Primorčev 90. rođendan

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Cjelodnevnim programom te mnoštvom događanja biogradski trećeligaš Primorac i više nego na dostojan način, proslavio je 90. obljetnicu svog osnutka. Sadašnja Uprava i svi oni koji djeluju unutar i oko kluba na današnji su dan nastojali ne zaboraviti nikoga tko je na bilo koji način pridonio da Primorac danas bude nogometna institucija koja već dugi niz godina predstavlja biogradsku regiju.
Dan obilježavanja godišnjice počeo je svečanom sjednicom i okupljanjem u marini Kornat u 11 sati, na koje je domaćin i današnji slavljenik pozvao sve igrače i legende Primorca te predstavnike klubova biogradske regije i ugledne goste iz Županijskog nogometnog saveza. Sjednicu je otvorio Nikola Tomić, predsjednik Skupštine Primorca i u nekoliko riječi izrazio zadovoljstvo nogometnom tradicijom, koja je dio baštine Biograda te izrazio nadu u još svjetliju budućnost nogometa na ovim prostorima.
U ime Uprave nazočnima se obratio predsjednik Darko Banić rekavši kako je samo održanje kluba kroz devet desetljeća veliki uspjeh te se zahvalio svima koji su podržali i na bilo koji način pomogli klub, da on bude ono što jest. U ime Grada nazočnima se u sličnim formulacijama obratio predsjednik Gradskog vijeća Tonči Šangulin, poželjevši da Primorac i dalje bude izvor nogometnih talenata i klub koji će trajati kroz dugo razdoblje.
Najemotivniji trenutak sjednice bila je dodjela nagrada legendama kluba. Sportski direktor Elvis Brajković te predsjednik kluba Darko Banić, prigodnim su poklonima nagradili legende kluba, što je izazvalo emocije kod svih prisutnih, ali i prisjećanje na davna vremena kada se nogomet igrao srcem i dušom.
Nakon svečane sjednice izaslanstvo kluba položilo je vijenac na grobove igrača Primorca Kazimira Dominisa i Silvestra Trtice, po čijem imenima biogradski stadion i nosi svoj naziv te na grob Klaudia Erlića, također velikog igrača Primorca. Osim toga, izaslanstvo kluba svoje je poštovanje odalo i svim pokojnim i poginulim pripadnicima Primorca, položivši vijenac na središnji križ u Biogradu na moru.
Ta sva događanja su bila uvertira u glavni dio proslave, prijateljski susret sa splitskim Hajdukom. Pred početak samog susreta predstavnici biogradske Torcide, predvođeni Tomislavom Pribilovićem, prigodnim su poklonima darivali oba kluba. Nakon toga susret je mogao početi. Početni udarac pripao je legendarnom igraču Primorca, 83-godišnjem Milivoju Bogdaniću, a uz njega je bio i Drago Zagorac. Domaćin je također odao priznanje dugogodišnjim sportskim djelatnicima i igračima kluba Nikoli Tomiću i Zoranu Mitroviću koji su, uz prigodne poklone domaćina, u 6. minuti susreta simbolično zaključili sudačku aktivnu karijeru. Domaćin se nakon svega zahvalio svima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj događaj.


 PRIMORAC – HAJDUK 1:2


BIOGRADA NA MORU – Igralište Kazimir i Silvestar. Gledatelja 1500. Sudac: Damir Adžić-Kapitanović (Biograd na moru). Pomoćnici: Nikola Tomić i Zoran Mitrović (oba Biograd na moru), Branimir Nimac (Lišane Ost) i Denis Bačić (Galovac). Strijelci: 0:1 Tomasov (3′) 1:1 Tokić (5′) 1:2 Čop (52′)
PRIMORAC: Juričin, Zanić, Prtenjača, Mišlov, Marković, Lazarevski, Anić, Moravčić, Viscovich, Batista, Tokić. Još su igrali: Knežević, Brajković, Crnjak, Milat, Hunjadi, Stojanov, Pelicarić, Vodopija, Jakušić, Ivković. Trener: Armando Marenzi.
HAJDUK: Tomić, Opšivać, Šerić, Smoje, Vejić, Vukušić, Tomasov, Skoko, Rubil, Cernat, Sharbini. Još su igrali: Dante, Buljat, Andrić, Santos, Paraiba, Rodić, Grubić, Tičinović, Jertec, Čop. Trener: Eduardo Reja.
Sam nogometni susret ponudio je dvoboj izuzetno motiviranih domaćina, koji su voljom i htijenjem parirali Splićanima velik dio susreta i jednog melankoličnog Hajduka. Već u uvodnim minutama vidjeli smo dva pogotka. U 3. minuti Cernat je idealno uposlio Tomasova na desnoj strani, koji sam izlazi pred Juričina i lagano postiže gol. Malo tko je očekivao da će domaćini uraganski uzvratiti bez imalo respekta. U 5. minuti Mate Tokić je ubacio polu-visoku loptu čija rotacija vara Tomića i uz erupciju oduševljenja donosi domaćinu izjednačenje. Već u sljedećem napadu domaći pogađaju i stativu preko Moravčića. Hajdukovi napadi većinom su dolazili iz prekida pa je tako Smoje gotovo nakon svakog kornera gostiju uz Vejića predstavljao jedinu ozbiljnu opasnost za vrata domaćih. U 26. minuti pokušao je Sharbini, no njegov udarac brani Juričin. Jednu od najljepših akcija domaćih vidjeli smo u 50. minuti, kada su Vodopija i Milat iz igre izbacili cijelu obranu Hajduka, ali lob udarac završava izvan okvira gola. Pobjednik je riješen u 52. minuti kada se u domaćem šesnaestercu najbolje snalazi Čop i postiže pogodak. Do kraja susreta vidjeli smo još pregršt lijepih poteza, no promjene rezultata nije bilo.




 IZJAVE


Srđan Andrić, igrač Hajduka
– Domaćini su bili izuzetno motivirani i odigrali su odličnu utakmicu. Čestitam Primorcu na obiljetnici i zahvaljujem se što su nas pozvali u goste.
Elvis Brajković, sportski direktor Primorca
– Ovaj susret je još jednom dokazao prijateljske veze ova dva kluba. Hvala svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj.