Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Laži o dogovorenim utakmicama uništavaju sport

Autor: Šime Ćurko

17.11.2009. 23:00
Laži o dogovorenim utakmicama uništavaju sport

Foto: Vedran SITNICA



Nadam se da će mučenje na relaciji hrvatski nogomet – kladionice jednom završiti i da će se parovi naše lige skinuti s kladioničarskih ponuda – kaže Šaranović
 Ako je suditi po kladionicama nogometaši Zadra već su izgubili sutrašnju utakmicu u Kranjčevićevoj ulici kod Zagreba. Sumnja na par Zagreb – Zadar u kladioničarskim krugovima postoji već danima. Sličan uvod imala je utakmica 9. kola Zagreb – Šibenik koju je na kraju Šibenik pobijedio 2:0, suprotno očekivanjima kladionica.
– Žalostan sam zbog svega što se posljednjih dana govori i piše o našoj utakmici sa Zagrebom. Ja sam sportaš i ne želim vjerovati u bilo kakve priče i dogovore oko ishoda bilo koje, pa tako i utakmice sa Zagrebom – kaže Šaranović dodajući da se on nikada ne kladi “niti ga kladionice zanimaju”.
Ne primiti gol
– Tvrdim da ni o kakvim kladionicama ne znamo ništa, da imam i najmanju sumnju u regularnost nikad ne bih igrao takve utakmice. Nadam se da će mučenje na relaciji hrvatski nogomet – kladionice jednom završiti i da će se parovi naše lige skinuti s kladioničarskih ponuda. Teško je igrati ovakve utakmice koje su pod tolikim povećalom i gdje se neke uobičajene situacije mogu tumačiti na svakakve načine. Ovakve priče uništavaju sport, tjeraju ljude s tribina i čine veliku nepravdu prema svima nama koji se bavimo nogometom.
Dobro, ali svejedno utakmicu će Zadrani, s ovakvim ili onakvim pritiskom, utakmicu morati odigrati.
– Morat ćemo, naravno, ali smo dovedeni u poziciju ne samo da se borimo za bodove nego da razmišljamo o tome kako demantirati te laži o navodnim našim dogovorima. Ne može se ničije prijateljstvo odmah dovoditi u vezu s bilo kakvim dogovorima oko rezultata utakmica. Ništa, pokušat ćemo se isključiti iz svega toga i koncentrirati se samo na što povoljniji rezultat sa Zagrebom. A onima koji puštaju sve ove priče u javnost nadam se da će proraditi savjest i da će nas pustiti raditi svoj posao.
Kako igrati protiv Zagreba koji ove sezone ne mari mnogo za obranu? Zagreb je tako u 14 kola primio 31 gol, uz Međimurje i Croatiju Sesvete (također 31 primljeni gol), najviše u ligi.
– Nema druge nego da im i mi zabijemo još koji gol i, naravno, pobijedimo. Igraju mnogo bolje od dolaska Igora Štimca, ali očito je da im veliki bodovni zaostatak stvara preveliki pritisak. Čini se da se vole nadigravati, a mi baš i nismo momčad koje bi trebala igra na logiku da je najvažnije zabiti gol više već bi nam prva računica trebala biti kako ne primiti gol.
Mladi dobitak
Uvijek isto pitanje pred gostovanje. Hoće li Zadar konačno kući donijeti nešto više od golova u svojoj mreži?
– Svi se tome nadamo. Očito je da na gostovanjima igramo znatno lošije i cijelo vrijeme pokušavamo shvatiti zašto je tomu tako. Nismo baš našli pravi odgovor.
Jesenska polusezona ide polagano kraju. Zadru je osim Zagreba ostalo još gostovanje u Vinkovcima i domaća utakmica protiv Hajduka.
– Kada bismo u ove tri utakmice osvojiti 3-4 boda to bi bio uspjeh. Iako nismo oduševljeni ostvarenim u dosadašnjim utakmicama, 18 osvojenih bodova i nije toliko loše, posebno ako u sljedeća tri nastupa budemo pravi. Ne treba zaboraviti da smo ove jeseni dobili tri mlada igrača koji igraju sve više i koji će na proljeće biti još bolji. Tu mislim na Ćurjurića, Mršića i Santinija, a nameću se i još neki mladi igrači. Gledajući samo taj podatak ne treba biti previše kritičan prema našim rezultatima.