Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Propala im kupnja broda pa tražili kamate

Autor: Suzana Bandić

17.11.2009. 23:00
Propala im kupnja broda pa tražili kamate

Foto: Filip BRALA



Snježana, Branko i Ante Perić prijavljeni su zbog ucjene 18-godišnjeg Šime Rafića kojemu su za posredstvo pri kupnji broda od Ante Kurtovića platili 30 tisuća eura. Nakon što je dogovor propao, obitelj se sumnjiči da su od mladića tražili i dodatnih sedam tisuća eura na račun kamata


Obitelj Perić, Snježana (50), Branko (52) i njihov sin Ante (30) privedeni su jučer dežurnom istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Vladimiru Mikolčeviću uz kaznenu prijavu kojom se sumnjiče da su ucijenjivali 18-godišnjeg Šimu Rafića iz Zadra.
Nakon dovršene kriminalističke istrage, policajci su utvrdili kako postoji sumnja da je 17. rujna ove godine, Branko Perić mladiću dao 30 tisuća eura namijenjenih za kupnju broda u vlasništvu treće osobe.
Prema njihovom dogovoru kupoprodajni ugovor je trebao glasiti na ime Šime Rafića, dok se prijepis vlasništva plovila trebao izvršiti naknadno.
Rafić je istog dana navečer prema dogovoru predao novce 28-godišnjem Anti Kurtoviću koji se zbog više prijevara nalazi već 20-ak dana u zadarskom Istražnom centru.
Kako do kupoprodaje nije došlo, Šime Rafić je prije devet dana cijeli slučaj prijavio zadarskoj policiji.
Osim toga, on je o svemu obavijestio i Branka Perića, no, kako je utvrđeno krim obradom, Perić mu je zajedno sa svojom suprugom i sinom potom u slijedećih nekoliko dana i to u više navrata prijetio na razne načine. Između ostaloga, obitelj mu je prijetila narušavanjem ugleda nakon čega im je mladić vratio iznos od 30 tisuća eura koji su mu prethodno isplatili, ali su oni od njega potraživali i dodatnih sedam tisuća eura, na račun kamata. Time su, kako je utvrdila policija, počinili i kazneno djelo ucjene.
Nakon saslušanja istražni sudac ih je pustio jer, kako je kazao, nije bilo osnove za njihovo zadržavanje u pritvoru.
U zadarsku policiju iz dana u dan stižu nove prijave protiv Kurtovića koji se sumnjiči da je od prosinca 2005. godine do studenog 2009. godine od osoba zainteresiranih za kupnju vozila, brodova i stanova dobivao 50 do 60 posto vrijednosti kupljenoga u gotovini, a koje je prethodno od prodavatelja preuzimao temeljem ugovora o leasingu na ime članova svoje obitelji i prijatelja. Od početka studenog kada je u javnost procurila informacija o ovoj “zadarskoj prijevari stoljeća” evidentirano je 40 prijava protiv Kurtovića, a istraga na kojoj je od samog početka angažirano 70 policajaca i obuhvaćeno stotinjak osoba, proširila se i na šibensko i splitsko područje.