Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Juran: Sad nas svi žele pobijediti

17.11.2010. 23:00
Juran:  Sad nas svi žele pobijediti


Ne smijemo unatoč svemu dobrome što nam se događa u posljednje vrijeme, ni pomišljati na nekakvu euforiju koja bi nam bila kao najveći neprijatelj – kaže Juran


U taboru Borik-Puntamike nadaju se da će pobjeda u nedjelju protiv Svjetlosti biti nova potvrda dosadašnjih odličnih igara i rezultata (šest kola, pet pobjeda). Ipak, zlatno je pravilo da uvijek treba čvrsto ostati na zemlji (u košarkaškom slučaju parketu). To je prvo na pameti bilo i pomoćniku trenera Nevena Plantaka, Ivanu Juranu.
– Ne smijemo, unatoč svemu dobrome što nam se događa u posljednje vrijeme, ni pomišljati na euforiju koja bi nam bila kao najveći neprijatelj. Treba čestitati igračima na dosad prikazanom, ali isto tako nema sreće od gledanja unatrag nego se prvenstveno moramo koncentrirati na ono prvo što nam dolazi. To je u ovom slučaju gostovanje Svjetlosti, što je za nas uvijek jedna od najtežih utakmica te nemamo razloga ne vjerovati da neće tako biti i u nedjelju – kaže Juran.
Ipak, veliki uspjeh iz prošlog kola protiv Zaboka, kao i oni od prije ne mogu se tek tako zaboraviti.
– Istina, sve ovo pozitivno što nam se događa od početka prvenstva je pomalo iznenađujuće i za nas u stručnom stožeru. Nismo očekivali ovako dobru žetvu bodova s obzirom na brojne probleme s kojima smo se morali suočavati od kraja priprema pa skoro sve do danas. Imali smo mnogo odlazaka ključnih igrača pa su nam kroz natjecanje neki igrači ispadali iz stroja, neki su bili nezaliječeni, a sve smo uspjeli zasada zakrpati i k tome napraviti fenomenalan rezultat.
Pobjeda u Zaboku, a posebno način na koji je ostvarena, više su nego impresivni.
– U Zaboku smo odlično regirali u obrani. Ne treba ni zanemariti da je Zabok ušao u utakmicu s dozom podcjenjivanja, što nam je uvelike olakšalo posao. Stoga treba biti realan, igračima se svaki dan ukazuje na psihološki segment koji je jako bitan, želi se izbaciti svako opuštanje iz njihovih glava te se traži potpuna koncentracija za nastavak prvenstva.
Omjer 5-1 u prvih šest kola Puntamičanima širom otvara vrata Lige za prvaka.
– Tek je prošla trećina natjecanja, bit će još tu svega. Mnoge momčadi će se dizati kako bude odmicalo prvenstvo, neke će upadati u krize te moramo biti realni da se i tako nešto može nama dogoditi.
Kako se suprotstaviti Brođanima u nedjelju?
– Zna se da nam treba upravo ovakva obrana iz koje u napadu uspijevamo uvijek pronaći slobodnog igrača koji potvrđuje akciju. Moramo igrati kolektivnu košarku, a Brođani sigurno neće sebi priuštiti taj luksuz da nas podcijene.
Svjetlost od ove sezone paralelno igra i Balkansku ligu te su promijenili trenera nakon neugodnog poraza od Alkara.
– Izuzetno su opasni na svim linijama i s pravom ih se pribojavamo. Također, će nam u svakoj utakmici od sada biti mnogo teže, jer će svi željno htjeti naš skalp. Nadamo se da će nam se oporaviti Škifić koji je po drugi put od početka sezone izvrnuo zglob i da će do nedjelje uspjeti sanirati tu ozljedu. Troskot je tek počeo trenirati, a Pavićev nastup je i dalje upitan.
Za kraju Juran je dodao još nešto:
– Trebat će nam i jača podrška publike, a mislim da smo i zaslužili ne samo zbog rezultata, nego prvenstveno zbog zadarskih igrača i naše košarke koja je na tragu one koja se nekad igrala, s mnogo žara i borbe te na snagu kolektiva.


 ODLIČNA KOMUNIKACIJA U OBRANI




Primjetno je da dosta toga u igri Puntamičana ovisi o obrani koja, kad je na pravoj razini, uvijek daje plodove.
– Naš zamišljeni sustav treninga i provođenja svega toga u utakmici koncipiran je na agresivnoj obrani koju moraju igrati svi igrači na jednak način, bez slabe karike. U protivnom ostavljamo protivniku šansu za dolazak do laganih poena i ostvarenja svoje igre. Zlatno pravilo je da za obranu koju mi želimo igrati jest potreban golemi energetski utrošak te komunikacija između igrača na terenu. Međusobno pomaganje, upozoravanje i anticipacija protivnikovog poteza je nešto na čemu inzistiramo kroz svaki trening. Za tako što je najvažniji voljni moment igrača koji im omogućava visoku koncentraciju i precepiju onoga što se događa na parketu.
Juran ističe da su u Boriku svjesni smo da individualno ne mogu parirati mnogim momčadima u ligi.
– Stoga je važno da smo uspjeli postići razinu obrane. To se na najboljem primjeru pokazalo u Zaboku gdje smo uspjeli zaustaviti sve njihove opasne igrače i nismo im dopustili da se razmašu.