Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Koracima nade od Sv. Šime do katedrale

17.11.2010. 23:00
Koracima nade od Sv. Šime do katedrale


“Molitveni hod za domovinu – Koracima nade u istinu” naziv je inicijative udruge “Žene u Domovinskom ratu” održane u Zadru u sklopu obilježavanja spomena stradanja u Škabrnji, Nadinu, Vukovaru te drugim gradovima i mjestima u Domovinskom ratu.
Ovaj događaj započeo je u crkvi Sv. Šime u Zadru molitvom krunice nakon čega su se mnogobrojni vjernici i svećenici uputili u ophod sa zapaljenim svijećama prema katedrali Sv. Stošije. Svetu misu u katedrali Sv. Stošije predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
Molitvu svete krunice predvodio je don Josip Lenkić, župnik župe Sv. Šime u Zadru, a križ na početku ophoda nosio je Ivica Arbanas, predsjednik zadarske HVIDR-e.
– Na poseban način sjećamo se ne samo onih koji su nesretno izgubili život, nego i svih naših koji su svoje živote ugradili u našu slobodu. Ono što im mi možemo dati i pomoći je naša molitva, poštovanje i sjećanje, ali sve to troje jedino u Bogu, rekao je nadbiskupov tajnik don Dario Tičić prije početka molitve krunice.
 Don Dario je još kazao da hod prema katedrali sa svijećama u ruci označava simboliku kršćanskog života.
– U ophodu prema katedrali Sv. Stošije želimo kroz život i naš dostojanstveni hod sjetiti se svih onih koji su dali svoj život za našu slobodu, ali na taj način i pokazati da poštujemo njihovu žrtvu i da molimo Gospodina da nam dade snage da budemo dostojni njihovih žrtava, rekao je nadbiskupov tajnik.
Zatim je uslijedio ophod prema katedrali Sv. Stošije.