Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Sve je krenulo Skočibušićevim povratkom

17.11.2010. 23:00
Sve je krenulo Skočibušićevim povratkom


Ono što se nadovezalo na Skočibušićev povratak jest i to da je cijela momčad bolje počela igrati obranu – naglašava Puljić


Tri utakmice, jedan primljeni pogodak. Nije loše, posebno ne za momčad koja je prije toga u 12 utakmica primila 21 gol (1.7 po utakmici). Kada se tom doda trenutačno 11. mjesto na ljestvici zadovoljstvo je još potpunije. Jer, ostala liga sa 16 klubova ili se dogodine smanjila, 11. mjesto garantira ostanak u ligi.
– Tri boda protiv Rijeke su nas podigla u svakom smislu. Najprije u onom rezultatskom jer je sada puno lakše gledati prema nastavku sezone. Isto tako nije nevažno da smo nakon teškog poraza od Šibenika na domaćem terenu pobijedili dvije utakmice bez primljenog gola – kaže Ante Puljić, zadarski stoper.
Nove navike
Na Stanovima znaju da je subotnja (16 sati) domaća utakmica s Varaždinom velika prilika da se momčad prvi put ove sezone nađe u gornjem domu Prve HNL. A tamo Zadra nije bilo još od jeseni 2007. kada su se “plavi” u jednom trenutku našli na drugom mjestu.
– Razmišljajući o Varaždinu na pamet nam pada samo jedno, a to je nova pobjeda s kojom nam se otvaraju velike mogućnosti u nastavku sezone. Bod protiv Varaždina nam nije dovoljan jer nas ostavlja vrlo blizu najugroženijim klubovima. Nismo u nekoj euforiji nakon Rijeke jer smo još uvijek blizu dna ljestvice, ali je ipak primjetno olakšanje nakon što smo u posljednja četiri kola osvojili devet bodova. U jednom trenutku nakon tri uzastopna poraza (Osijek, Šibenik, Inter pr.a.) situacija na ljestvici nije bila obećavajuća. Srećom, to nas je trgnulo i brzo smo se vratili pobjedama.
Nove navike zadarske momčadi, koje podrazumijevaju manje postignutih, ali i vrlo malo primljenih golova, pojavile su se nakon povratka u momčad Stjepana Skočibušića. Iskusnog (31 godina) Makaranina Dalibor Zebić ubacio je na mjesto korektora na kojem se Skočibušić odlično snalazi.
– Nema sumnje da je Skočibušić dao veliki doprinos posljednjim uspjesima. S njim u momčadi ili bez njega nije isto budući da je za igranje na mjestu korektora često puta presudno iskustvo igrača. Ono što se nadovezalo na Skočibušićev povratak jest i to da je cijela momčad bolje počela igrati obranu. Osim toga Skočibušić je znatno pojačao konkurenciju u obrani jer smo prije toga Glumac, Con i ja bili praktički sigurni za mjesto u momčadi. Sada više nije tako budući da na svakoj utakmici jedan od nas mora na klupu.
Matematika i statistika
Zadar je s 10 postignutih golova na gostovanjima treća momčad lige (Dinamo, 13, Hajduk 12), no lošiji bodovni učinak izvan svog igrališta ima samo Istra 1961 s dva boda, dok je Zadar kući donio tri boda.
– Nismo zaboravili gostovanja kod Lokomotive i Osijeka na kojima smo postigli dva gola, a na kraju izgubili utakmici. Lani smo i Rijeci na Kantridi zabili dva gola, u Zaprešiću smo postigli čak tri pogotka, ali kući nismo donijeli ni boda. Sada smo došli do toga da nam je jedan pogodak dovoljan za tri boda i ovo je sigurno bolja OPcija. No, nogomet nije samo matematika i statistika. Utakmice neki put odu u smjeru u kojem ne očekujete pa možete zabiti i 3-4 gola i ostati bez boda.
Puljić se naučio na zadarsku varijantu s trojicom u obrani. No, zadarski se stoper nada da će dočekati igru s četvoricom u zadnjoj liniji.
– Možemo igrati i 4-4-2 samo za tu varijantu treba malo strpljenja. Kada bismo 5-6 utakmica igrali na taj način siguran sam da bi se pokazalo da možemo i s tom opcijom. Budući da nas je rezultat uvijek pritiskao do sada nikada nismo imali prilike u kontinuitetu za taj novi sustav. Možda doista ne bi bilo loše pokušati i taj sustav.


 FORMA U USPONU




Puljić je jesenas pružao promjenjive igre (prosječna ocjena u Zadarskom listu 5.82). Imao je nekoliko vrlo loših utakmica, no učinak je popravio u posljednjim kolima.
– Ni ja nisam zadovoljan s prvim dijelom sezone u kojem sam dosta oscilirao, uostalom kao i cijela momčad. Sada se osjećam puno sigurnijim i sve sam zadovoljniji sa svojim igrama. Kad se tome dodaju dobri nastupi cijele momčadi onda je zadovoljstvo još veće.


 PETA SEZONA


Malo-pomalo Puljić je, premda tek 23-godišnjak, jedan od igrača koji u aktualnoj momčadi imaju najduži staž. Ne računajući Jakova Suraća kojeg nema u momčadi (afera Offside), ispred Puljića po godinama staža u zadarskom dresu su samo Ferdo Milin, Želimir Terkeš i Josip Bilaver. Puljić je u Zadar došao u ljeto 2006. kada je momčad još bila u Drugoj ligi. Na kraju sezone Puljiću istječe četverogodišnji ugovor koji ga veže za Zadar.
– Iskreno, kad sam dolazio nisam očekivao da ću toliko ostati u Zadru. Ostao sam jer mi je u Zadru dobro, a svakako je pomoglo i to što smo već nakon godinu dana od mog dolaska ušli u Prvu ligu.