Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

20 lampiona za 20 godina

17.11.2011. 23:00
20 lampiona za 20 godina


Učenici Osnovne škole Bartula Kašića u Zadru sinoć su prigodno obilježili Dan sjećanja na Škabrnju i Vukovar zapalivši 20 lampiona za 20 godina koliko je proteklo od Domovinskog rata. Manifestacija je to koja se u ovoj osnovnoj školi obilježava već tri godine, a popraćena je bogatim programom. Ove godine manifestacija je nosila naziv “I u ratu i u miru”, a osim paljenja lampiona održano je prigodno predavanje u kojem su učenicima iz prve ruke o ratu i ratnim vremenima govorili zadarski književnik Tomislav Marijan Bilosnić i bivši profesor škole te natporučnik Hrvatske vojske Zoran Veselinović. Organizator manifestacije, profesor povijesti i geografije Dinko Marin istaknuo je kako mu je osobito zadovoljstvo jer ovaj događaj prerasta u tradiciju.
– Ne smijemo zaboraviti svoj Domovinski rat i upravo tome služe ove večeri sjećanja. Raduje me što su one prešle u tradiciju i izišle izvan okvira škole u širu kulturnu zajednicu i što su ovaj običaj preuzele i druge zadarske škole. Osim što komemoriramo za žrtve Domovinskog rata događaje nam osobno svjedoče i oni koji su u njemu osobno sudjelovali, a ove godine poseban naglasak je i na ulozi svih onih zanimanja koje ne vezujemo uz rat, ali koji su dali svoj doprinos kao što su i umjetnici i profesori, kazao je Marin, koji je nedavno s učenicima osmih razreda posjetio Škabrnju gdje su na mjestu masovne grobnice položili vijence i zapalili svijeće za sve stradale.
Marin je pozvao sve okupljene da danas na prozore postave svijeće kako bi odali žrtvu svim stradalima u Vukovaru i Škabrnji.
U prigodnom programu posebno su se istaknuli učenici koji su vodili program te čitali dirljive izvatke iz sjećanja djece pisane za vrijeme rata.
– Plamen 20 svijeća znak je dubokog poštovanja prema žrtvama, njihovim obiteljima koje još uvijek pate za svojim najmilijima i svim herojima Domovinskog rata, rekla je jedna od učenica, pozvavši okupljene na minutu šutnje.