Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kad orgulje zasviraju u Južnoj Koreji more će šumiti Zadar

17.11.2011. 23:00
Kad orgulje zasviraju u Južnoj Koreji more će šumiti Zadar


Nikola Bašić se i ovaj put pokazao kao odličan izbornik. Njegova taktika je bila nepogrešiva, a uigran tim je lakoćom pomeo konkurenciju. Iako se ne radi o nogometnom sučeljavanju koje uveseljava široke mase, važnost ovog projekta za Hrvatsku i za Zadar je neupitna. Morske orgulje bi mogle postati Eiffelov toranj Hrvatske. Na natječaju Ministarstva vanjskih poslova za koncept predstavljanja Hrvatske na Svjetskoj izložbi Expo 2012. godine pobijedio je rad najpoznatijeg zadarskog arhitekta Nikole Bašića i njegovog tima iz Marina projekta. Živi ocean i obala: raznolikost resursa i održivih aktivnosti, tema ovogodišnje izložbe koja je inspirirala je Bašića na odgovor u obliku projekta ˝Seambiosis˝ – multidisciplinarno rješenje koje ukazuje na simbiotsku ovisnost čovjeka i mora.
Žiri u sastavu arhitekt Tomislav Ćurković, dizajnerica Lana Cavar, dizajnerica, fotograf Damir Fabijanić, konceptualna umjetnica Ivana Franke, povjesničarka umjetnosti Vlasta Klarić, profesor arheolog Irena Radić Rossi i novinarka Neda Ritz, izabrao je projekt Seambiosis među šest prijavljenih radova i dodijelio I. nagradu u neto iznosu od 50.000,00 HRK.
Instalacija Seambiosis bit će predstavljena unutar Hrvatskog paviljona. Čini je podij s cilindrima od pleksiglasa u kojima je morska voda i orguljske svirale, označene tonom u boji, koje posjetitelji izložbe mogu sami uroniti u vodu i tako proizvesti zvuk nalik onome koji proizvode Morske orgulje. Istodobno će se uz svjetlosne efekte na jedanaest projekcijskih platana prikazivati će se motivi plivanja riba, porinuća tankera, uplovljavanja kruzera, klepetanja kalafata, treperenja “latinskog idra”, modrog kornatskog podmorja. Od takvih prizora zastaje dah i nama kojima su svakodnevica a koje će tek emocije izazvati posjetiteljima Expoa, pogotovo na ukupnoj površini od cca 130m2 koliko je predviđena za projekciju. Da bi doživljaj bio potpun, u prostor izložbe će se u određenim intervalima puštati koncentrati mirisa koji su vezani za more i podmorje; sasušena lažina, vonj oseke, miris soli i friškine. Seambiosis uz pomoć morskih orgulja stvara dinamičnu interakciju između posjetitelja s jedne i mora s druge strane.
Ako ste možda među rijetkima koji nisu impresionirani kulturnom i arhitektonskom vrijednošću ovog projekta, imajte na umu onaj turistički aspekt. Budite svjesni da će tamo negdje daleko u Južnoj Koreji predviđenih 8 milijuna posjetitelja omirisati Zadarsko more.  Ako se neki od njih odluče osobno uvjeriti u prikazane ljepote, u što ne sumnjam, možete im prodati sladoled ili na primjer pizza cut te usput poslati jedno veliko hvala na adresu Nikole Bašića i Marina projekta. Svirajte s morem u Yeosu ili u Zadru!


Što ima novo?


Prva Think Space Nekonferencija
Prva Think Space Nekonferencija će se održati od 18. studenog do 20. studenog 2011. u Laubi, Kući za ljude i umjetnost, kojom ćemo zatvoriti ovogodišnji ciklus međunarodnih natječaja Think Space i najaviti temu ciklusa za sljedeću godinu. Nakon četiri natječajna kruga programa Think Space bit će organiziran i završni skup s dodjelom nagrada i izložbom pristiglih projekata. Sama završnica zamišljena je u formatu nekonferencije, kao niz vrlo interaktivnih skupova za 300 sudionika koji će diskutirati pojedine natječajne teme i pitanja. Nekonferencija će omogućiti sudionicima i pobjednicima ovih četiriju međunarodnih natječaja da se u Zagrebu susretnu sa svjetski poznatim arhitektima, gostujućom kustosicom i žiratorima. Osobnim i grupnim susretima oni će zajednički istražiti rečene teme, posebno se osvrćući na svaki od četiri natječaja. Na kraju ciklusa godišnja će publikacija spojiti rezultate natječaja s diskusijama i zaključcima nekonferencije. Na samoj završnoj ceremoniji bit će najavljena i tema ciklusa za sljedeću godinu kao i četiri nova konceptualna natječaja. Predavanja su uvrštena u Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se sa šesnaest (16) bodova. (Izvor: www.d-a-z.hr)
Izašao DAZ-ov džepni vodič zagrebačke arhitekture
Nakon gotovo dvije godine predanog rada Sekcije mladih i brojnih suradnika, Društvo arhitekata Zagreba izdalo je džepni vodič zagrebačke arhitekture dvadesetog stoljeća. Dugo pripremani i najavljivani džepni vodič zagrebačke arhitekture – zasad na engleskom jeziku – otisnut je krajem prošlog tjedna. Vodič sklopivog formata A2 sadrži 133 građevine, od kojih je 35 istaknuto nacrtom, fotografijom i kratkim tekstom. Građu je moguće pretraživati po geografskom, vremenskom ili funkcionalnom kriteriju. Na Vodiču je, uz Sekciju mladih DAZ-a, volonterski surađivao niz sveučilišnih profesora, fotografa, dizajnera itd. Izdavanje Vodiča pomogla je Turistička zajednica Grada Zagreba. Vodič će uskoro biti dostupan u knjižarama i info punktu Turističke zajednice, a do tada po svoj primjerak možete doći u Društvo arhitekata Zagreba. (Izvor: www.d-a-z.hr)




EXPO, JEL SE TO JEDE?


Svjetska izložba je jedinstvena manifestacija koja se održava svakih nekoliko godina s ciljem približavanja i boljeg razumijevanja među narodima svijeta. Posebnost Svjetskih izložbi je i činjenica da ih organizira vlada države domaćina, koja diplomatskim putem poziva druge države i međunarodne organizacije da se predstave te da daju svoj pogled na zadanu temu. Održavanje Svjetskih izložbi nadzire BIE – Bureau International des Expositions, međunarodna organizacija sa sjedištem u Parizu, koja danas broji 151 državu – članicu, a može trajati od 3 tjedna do 6 mjeseci. Glavni cilj je obrazovanje; te ne smije biti izložba lijepih umjetnosti, niti izložba izrazito komercijalnog karaktera. Prva “univerzalna i međunarodna” izložba u modernom smislu održana je 1851. u Londonu, tadašnjoj vodećoj sili u svijetu. Svaka nacija bila je pozvana da doprinese izložbi koja je predstavila najveća dostignuća svih grana ljudskoga djelovanja. Londonska izložba je ostvarila veliki uspjeh te su uskoro i drugi veliki gradovi organizirali svjetske izložbe – Pariz, Beč, Budimpešta, Chicago i drugi. Ostavština svjetskih izložbi u više od 150 godina njihovog održavanja, između ostalog uključuje: Eiffelov toranj u Parizu, Atomium u Bruxellesu, izum televizije i dr. U Hrvatskoj je najpoznatiji Umjetnički paviljon u Zagrebu, koji je bio izgrađen kao Paviljon Kraljevine Hrvatske i Slavonije za Svjetsku izložbu u Budimpešti 1896. godine te je kasnije premješten u Zagreb. Na posljednjem EXPO-u nas je trebao predstavljati projekt arhitekta Branka Silađina, no zbog manjka novca Silađinov projekt gradske lođe kojom je želio prikazati tradiciju okupljanja na gradskim trgovima nije realiziran. Umjesto toga kineski predsjednik Hrvatskoj je ponudio postojeći paviljon. Posuđeni paviljon se bitno razlikovao od pobjedničkog projekta. Karakterizirala ga je crvena boja i bijele zastavice.


POBJEDNIČKI SASTAV


Autor: prof. Nikola Bašić, dipl. ing. arh.
Suradnici: Matija Huzjak, aps. arh., Mate Režan, dipl. ing. arh., Lucija Melada, dipl. ing. arh., Vedran Miočić Stošić, dipl. ing. arh., Luka Nekić, dipl. ing. arh., Zvonimir Bušić, dipl. ing. arh., Ivan Kujundžić, dipl. ing. arh.
Arhitektonska vizualizacija: Matija Huzjak, aps. arh.
Oblikovanje vizualnog identiteta: Lucija Melada, dipl. ing. arh.
Slogan: Ivan Kujundžić, dipl. ing. arh., Matija Huzjak, aps. arh.
Filmski koncept: Davor Šarić
Audio + video sustav: Slaven Tahirbegović, dipl. ing. el.
Elektroinstalacije & rasvjeta: Slobodan Mataija, dipl. ing. el., Venci Butić, dipl. ing. el.
Svirale: Orguljaški atelier „Heferer” Zagreb
Konzultant i kritičar: Branko Silađin, dipl. ing. arh.