Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Povijesni iskorak za Općinu Polača

17.11.2011. 23:00
Povijesni iskorak za Općinu Polača


Polača je prva lokalna jedinica na području bivše općine Benkovac koja provodi katastarsku izmjeru


Na području k.o. Polača i dio k.o. Tinj jučer je započela katastarska izmjera zemljišta, a radove je u Kakmi zajedno s polačkim načelnikom Viktorom Prtenjačom i, direktorom izvođača radova Zdravkom Zorićem, otvorio Željko Bačić, ravnatelj Državne geodetske uprave. Osim izmjere zemljišta projekt vrijedan 3,2 milijuna kuna podrazumijeva i upis izgrađenih objekata čime će vlasnici moći i legalizirati gradnju. Izvođač radova je Aces d.o.o. Zadar, a rok je 24 mjeseca.
Korist mještanima i ulagačima
– Ovaj projekt je povijesni iskorak Općine Polača. Od katastarske izmjere koja će obuhvatiti 1.500 hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta velika su i dugoročna očekivanja, kaže Prtenjača dodajući kako će odlukom Općinskog vijeća svi vlasnici, posjednici nekretnina platiti 1.500 kuna plus 700 kuna za svaku nekretninu. Polača je prva lokalna jedinica na području bivše općine Benkovac koja provodi katastarsku izmjeru.
– Ove izmjere Državna geodetska uprava financira s oko 40 posto od ukupne vrijednosti, a u visini od oko 60 posto vlasnici parcela i Općina, ističe Prtenjača upozoravajući da se stanje ne može srediti bez svesrdne suradnje s građanima. Najveće koristi Polača očekuje za gospodarstvo i moguće ulagače jer se radi o strateški važnom projektu.
– To znači da u svakom trenutku svatko, od pojedinaca pa do potencijalnog investitora, pa Općina i svi ostali, znat će se čime raspolaže. Gruntovno i katastarski će biti potpuno sve skupa sređeno, kazao je Željko Bačić.
Nastavak u Jagodnji Donjoj i Gornjoj
Važno je napomenuti da je stanje katastarskih i zemljišnih knjiga još uvijek loše, s obzirom da je većina postojećih katastarskih planova uspostavljena još za vrijeme Austro-Ugarske. Završetkom prve faze započet će se i katastarska izmjera u Jagodnji Donjoj i Jagodnji Gornjoj.
Na početku katastarske izmjere je vrlo važna suradnja vlasnika zemljišta, lokalne samouprave i izvođača, geodeta, jer vlasnici moraju kvalitetno označiti svoje parcele za zračno snimanje koje će se provesti početkom mjeseca ožujka iduće godine.
– Vrlo skoro će biti organiziran zbor mještana na kojemu će ih upoznati s cijelom procedurom i onim što trebaju napraviti, poručio je Viktor Prtenjača.
Na simboličnoj svečanosti na ulazu u Kakmu sudjelovali su predsjednik područnog ureda za katastar Zadar Emil Bljajić sa suradnicima, voditelj benkovačke ispostave DGU-a Slavko Ivković i drugi.